Homemade: Zelf kruidenboter maken - 3 recepten! - De Genietende Foodie

Geen stokbrood op tafel zonder kruidenboter! Vandaag 3 lekkere recepten om zelf kruidenboter te maken voor een zachte, Italiaanse en snelle kruidenboter.

kruidenboter-totaal-1 780

Het lekkerste vind ik altijd de zelfgemaakte varianten van kruidenboter. Begrijp mij goed hoor, een pakje uit de supermarkt vind ik top. Maar er gaat gewoon niks boven zelfgemaakte kruidenboter! Speciaal  daarom vandaag mijn favorieten, de recepten voor 3 verschillende soorten kruidenboter. Een zachte, een Italiaanse en een snelle kruidenboter. Je zet de kruidenboters binnen 15 minuten op tafel!

Tip: Zorg dat je de roomboter vooraf even een halfuurtje buiten de koelkast legt. Zo kun je er direct mee aan de slag!

1. Kruidenboter met kruiden en knoflook

kruidenboter-los-3 780

De allereerste is een traditionele variant. De combinatie van verse kruiden, knoflook en zeezout maken deze kruidenboter waanzinnig lekker! Het beste kun je deze nog even een paar uur in de koelkast laten staan. Zo trekken de smaken van de bieslook en peterselie er lekker in.

Wat heb je nodig?

125 gram ongezouten roomboter
1 teen knoflook
5 gram verse peterselie
3 gram verse bieslook
peper & zeezout (naar smaak)

Hoe maak je het?
  1. Snij de roomboter in kleine stukken en maak dit zacht in een kommetje. Pers de knoflook fijn met een knoflookpers. Snij met een schaar de verse peterselie en bieslook heel fijn. Meng nu alles goed door elkaar.
  2. Voeg naar smaak peper en gemalen grove zeezout toe. Voor de lekkerste smaken bewaar je het in een afgedekte jampot nog even een paar uur in de koelkast.

2. Italiaanse tapenade-kruidenboter

kruidenboter-los-5 780

Op een stokbroodje wil ik nog wel eens combineren; een laagje kruidenboter met daarop een tapenade. Deze Italiaanse kruidenboter heeft het beste van twee werelden, het tapenade idee in een kruidenboter! De basilicum maakt het lekker fris.

Wat heb je nodig?

125 gram ongezouten roomboter
25 gram zongedroogde tomatenreepjes
3 gram verse basilicum
2 tl paprikapoeder
peper & keukenzout (naar smaak)

Hoe maak je het?
  1. Snij de roomboter in kleine stukken en maak dit zacht in een kommetje. Snij op een snijplank de zongedroogde tomatenreepjes in hele kleine stukjes.
  2. Meng de roomboter met de zongedroogde tomaten goed door. Knip met een schaar de basilicum fijn. Voeg de paprikapoeder door en meng de kruidenboter goed door elkaar.
  3. Voeg naar smaak peper en keukenzout toe. Voor de lekkerste smaken bewaar je het in een afgedekte jampot nog even een paar uur in de koelkast.

3. In een handomdraai Bruschetta kruidenboter

kruidenboter-los-4 780

Kies jij graag voor gemak? Wil je in minder dan 10 minuten Zorg dat je altijd een pot bruschetta kruiden in je voorraad kast hebt staan. Zo zet je in een handomdraai een zelfgemaakte kruidenboter op tafel.

Wat heb je nodig?

125 gram ongezouten roomboter
2 el bruschetta kruiden (Oil & Vingair, met mango)
4 el warm water
peper en zout (naar smaak)

Hoe maak je het?
  1. Meng in een kom de bruschetta kruiden met het warme water. Roer het door zodat alles kruiden vochtig zijn en laat dit voor 5 minuten zacht worgen.
  2. Voeg de roomboter in stukjes toe aan het bruschetta mengsel. Roer dit met een vork heel goed door elkaar, zodat alles egaal oranje gekleurd is. Voeg naar smaak peper & zout toe. Bewaar in een afgedekte jampot. Je kunt deze direct serveren of in de koelkast bewaren.

kruidenboter-totaal-2 780

Drie onwijs lekkere recepten om zelf kruidenboter te maken. Of je nu kiest voor de zachte, de Italiaanse of de snelle variant, het is heerlijk om een knapperig stokbroodje!

2 Comments

  • Demi | DE KOOKFABRIEK 25 juli 2016 16:12

    Leuk artikel! Heb zelf laatst ook een aantal leuke variaties op kruidenboter gemaakt! Je vind ze op mn blog http://dekookfabriek.blogspot.nl/
    Leuk om te maken!

    • Kim 28 juli 2016 10:54

      Super leuk om te horen, dankjewel Demi! Die peterselie-citroen kruidenboter ziet er goed uit, lekker hoor!

Add Comment

Laat hier je reactie achter...