Quiche met zalm, courgette en verjus - De Genietende Foodie

Deze quiche is home made! Stap voor stap laat ik zien hoe eenvoudig dat eigenlijk is. Deze quiche is het gezond, fris & speciaal! Want door de Prepluk verjus goud heeft deze quiche met zalm en courgette een frisse, zacht unieke smaak.

quiche-zalm-6-780

Tijdens de Tasty beurs eind 2015 kwam ik Arina tegen, oprichtster van Prepluk Verjus. Reuze nieuwsgierig als ik was wilde ik wel weten wat dit precies voor product is. Vol enthousiasme verteld ze mij dat verjus wordt gemaakt van onrijpe druiven, van druiven die niet gebruikt worden voor de wijn. De druiven worden uitgeperst en wat er overblijft is een zachte, maar scherpe smaak. Ideaal om te gebruiken als vervanging voor azijn of citroen, omdat het frisser is maar ook een sterkere, minder zure smaak heeft. Maar je kunt er veel meer mee. Je kunt het bijvoorbeeld ook toevoegen aan een zelfgemaakte limonade of ijsthee. En het tofste? Erepluk Verjus wordt gewoon in Nederland gemaakt!

Met twee verschillende smaken, Verjus Goud en Verjus Rosé, ging ik uiteindelijk naar huis. De afgelopen tijd heb ik het product vaak in de keuken gebruikt; Als dressing in een salade ipv azijn/olijfolie, in voorgerechtjes, bij groentes, ik heb zelfs een beetje toegevoegd aan een cake!

Arina vroeg aan mij of ik mijn enthousiasme met jou wilde delen. Met een gerecht op mijn blog, zodat je kunt zien wat Prepluk Verjus is en hoe je het kunt gebruiken. Ik dook de keuken in en creëerde deze quiche. Een quiche met zalm en courgette die je binnen een uur op tafel zet (zonder rijzen van het deeg), en waarbij je de helft van de tijd niks hoeft te doen. Ideaal nietwaar? Door de Verjus wordt de quiche heel fris, zacht en uniek van smaak. Met de onderstaande verhouding overheerst de Verjus niet,  en merk je naast de unieke, frisse smaak, dat de zalm in de quiche zelfs beter tot zijn recht komt!

Wat heb je nodig? (voor 1 grote quiche)

Het deeg

Ingrediënten
250 gram bloem
150 gram roomboter (op kamertemperatuur)
1 ei
1 theelepel zout
Boter (voor invetten vorm)
Extra bloem (voor het uitrollen)

Benodigdheden
Quiche vorm
Keukenmachine
Deegroller
Bakpapier
Bakbonen

Tip: Vind je het teveel moeite om zelf het deeg voor de bodem te maken? Gebruik dan 5 plakjes hartige taart deeg. Dit kun je uitrollen tot een grote ronde plak en gebruiken voor de bodem van de taart. Sla de stap over voorbakken over, maar prik gaatjes in de bodem. Je kunt direct doorgaan met de vulling.

De vulling

Ingrediënten
150-200 gram zalmfilet
1 rode punt paprika
3 bosui
½ courgette
200 ml slagroom / soja room
2 eieren
4 eetlepels verjus goud
3 theelepels dille topjes
peper en zout (naar smaak)

Hoe maak je het?

Het deeg
  1. We beginnen met het deeg. Meng in een keukenmachine de bloem, de boter, het ei en het zout tot er een deegbal ontstaat. Leg de bal op doorzichtig folie en pak het goed in. Laat het vervolgens een half uur in de koelkast rijzen.

quiche-zalm-3-780

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de quichevorm in met boter. Rol het deeg met de deegroller uit tot een vorm ten grootte van quiche vorm + randen. Gebruik wat bloem om te zorgen dat het deeg niet vastplakt aan het aanrecht / de snijplank.
  1. Leg het deeg in de quiche vorm. Druk het goed aan in de vorm en snij het overige deeg netjes weg. Leg het bakpapier op het deeg en leg de bakbonen op het bakpapier. Bak het in 20 minuten af in de voorverwarmde oven om 190 graden.
De vulling
  1. Snij de ingrediënten; de courgette in dunne plakjes, de bosuien fijn, de rode punt paprika in kleine stukjes en de zalm in blokjes van 2 x 2 cm.
  1. Klop vervolgens in een schaal de eieren los. Meng hierbij de slagroom en meng alles goed door elkaar. Voeg de verjus goud toe aan het mengsel, dit zorgt voor een warme, zacht en frisse smaak aan het gerecht. Tot slot voeg je de dille topjes toe en, indien gewenst, naar smaak peper en zout.

quiche-zalm-2-780

  1. Haal de quiche uit de oven en verwijder het bakpapier en de bakbonen. Bekleed de onderkant van de quiche met de plakjes courgette (zie foto). Verdeel vervolgens de zalm over de courgette. Verdeel nu ook de paprika en bosui over de quiche.
  1. Tot slot giet je het ei mengsel over de quiche. Zorg dat alles goed bedekt is met het ei mengsel, anders gaat het aanbranden in de oven. Bak de quiche vervolgens af in 25-30 minuten. De quiche is goed als het eimengsel stevig is en lichtbruin kleurt.

quiche-zalm-7-780

Deze quiche met zalm, courgette en verjus serveer je met bijvoorbeeld een frisse salade erbij. In de salade kun je ook de verjus gebruiken in plaats van een azijn / olijfolie.

Ben jij al bekend met deze Prepluk Verjus? Of kende je Verjus en haar effect? 

Dit artikel is gesponsord – Lees hier mijn disclaimer

1 Comment

  • Jolet 20 januari 2016 12:05

    Dat ziet er heerlijk uit!

Add Comment

Laat hier je reactie achter...