Food talk // Alles over de zoete puntpaprika + BBQ recept - De Genietende Foodie

Seizoensgroenten, wat weet jij hiervan? In ‘Food talk’ vertel ik je hier elke maand meer over. Deze maand, de zoete puntpaprika. Mét heerlijk BBQ recept!

De zoete puntpaprika, je hebt hem vast wel eens in het schap van de supermarkt zien liggen. Heb je hem al geproefd? Vandaag wil ik jou in deze eerste Food Talk iets meer gaan leren over dit prachtige seizoensproduct. Wat is hier nou precies zo bijzonder aan? Waarin verschilt het met een ‘gewone’ paprika? Wat is de smaak van een zoete puntpaprika’s? En natuurlijk vooral, wat kun je er eigenlijk mee doen? Om je op weg te helpen deel ik een heerlijk BBQ recept, perfect voor de zomerse maand augustus!

Passie voor eerlijk, puur & bijzonder

Ik ben iemand die onwijs kan genieten van (koken met) seizoensproducten. Dat is dan ook een van mijn uitgangspunten hier op ‘De Genietende Foodie’. Jou kennis laten maken met eerlijke, bijzondere & pure producten. Natuurlijk met fijne recepten waarvan je weer heerlijk kunt genieten!

Afgelopen jaar heb ik voor diverse freelance projecten onwijs veel mooie verhalen mogen ontdekken én vastleggen. Verhalen die verteld werden vol passie. Passie voor de ambacht, het product en hun kwaliteit. Trots ben ik dan ook dat ik het komende halfjaar jou elke maand iets meer mag gaan leren over seizoensproducten.

Dit doe ik i.s.m. Love My Salad (onderdeel van familie- & groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan). Love My Salad is een inspirerend platform waar je onwijs veel recepten & informatie vind op het gebied van salades en groenten. Ik vertelde je al eerder over de Salanova sla, waar ik een frisse salade met sinaasappeldressing & zomerse salade met rode bes mee maakte.

Dé groente voor de maand Augustus

Goed, terug naar de zoete puntpaprika. Deze seizoensgroenten is een stevige paprika soort die weinig zaadjes bevat. Vergeleken met de ‘normale’ paprika hebben ze een dunnere schil en een hoger suikergehalte. Je herkent ze aan hun puntige uitstraling en de gladde, glanzende schil. Zorg er dus ook altijd voor dat je een mooi glanzend exemplaar meeneemt bij de supermarkt, deze smaakt het lekkerste!

Deze seizoensgroenten zijn in Nederland beschikbaar tussen maart en november, maar het meest verkrijgbaar tussen juni en oktober. De teelt vindt plaats in de kassen, om zo de temperatuur het best stabiel te kunnen houden. Dit alles zorgt ervoor dat er dus veel smaakverschillen zitten tussen ‘normale’ paprika en zoete puntpaprika.

© Sweet Palermo

Nu heb je veel verschillende soorten zoete puntpaprika’s. Een daarvan is de Sweet Palermo, de zoetste variant. Dit is een eigen ontwikkelde teelt van Rijk Zwaan (en dus Love My Salad) en is gewoon verkrijgbaar bij de Albert Heijn, COOP en Aldi. Ik houd zelf wel van die lekkere zoete smaak. Zeker door een frisse salade, als snack of verwarmt op de grill.

Deze Sweet Palermo herken je aan haar gedeukte vorm en ronde, gekronkelde nek. Zie je dat aan de bovenkant? Ook heeft die een ronde neus, zoals ze dat noemen. Dat zorgt ervoor dat de paprika niet breekt én dat deze langer vers blijft. Over vers gesproken… zorg er wel voor dat je de zoete puntpaprika op een koele plek bewaard, niet in de koelkast. Zo blijven ze het lekkerste!

Perfecte groenten voor op de barbecue

Doordat de Sweet Palermo een dunnere schil heeft én lekker zoet is, is deze perfect voor op de barbecue. Dat niet alleen, de hint van chocolade komt zo extra goed tot haar recht. Jep, chocolade! Zeker als je hem warm en gegrild proeft, proef je dit echt. Fijne bijkomstigheid, de verkleuring op de barbecue gebeurt langzaam. Je hoeft dus niet bang te zijn voor zwart geblakerde paprika’s.

De Sweet Palermo kun je het beste op de buitenkant grillen op de barbecue, eveneens als elke zoete puntpaprika. Het grillen doe je op direct vuur voor ongeveer 2 à 3 minuten, afhankelijk van de temperatuur. Draai hem om en grill deze voor nog maximaal 1 minuut aan de binnenkant. Je ziet dat de buitenkant ‘bobbelig’ is geworden, dat het vel langzaam begint los te laten & dat de sappen vrijkomen. Zo is hij perfect. Perfect om te gebruiken in dit heerlijke recept…

Gegrilde zoete puntpaprika’s, gevuld met kruidige couscous salade

Want, wat kun je nu precies doen met zoete puntpaprika’s? Natuurlijk kun je ze rauw eten, gewoon als snack met eventueel een frisse dip erbij. Ook is het onwijs lekker door een salade, zoals deze variant. Maar je kunt ze natuurlijk ook vullen! Ik ging zelf aan de slag met deze kruidige couscous salade. Fris, licht en rijkelijk gevuld!

Ziet het er niet geweldig uit? Hoe leuk is het om dit tijdens een barbecue te serveren voor je vrienden en/of familie? Dat niet alleen, het is ook nog eens onwijs lekker. De combinatie tussen de zoete smaak van de gegrilde Sweet Palermo, de kruidige couscous en de volle, frisse buffelmozzarella is perfect! In het gerecht vullen de smaken elkaar echt aan. Oordeel dus niet te snel over de kruidige couscous, want je hebt echt die smaak van de gegrilde zoete puntpaprika erbij nodig!

Pssst. Je kunt de couscous salade natuurlijk ook gewoon op tafel zetten en iedereen hun eigen gegrilde Sweet Palermo laten vullen ;-) 

Print het recept!
BBQ salade met gegrilde zoete puntpaprika & couscous
Seizoensgroenten, wat weet jij hiervan? In ‘Food talk’ vertel ik je hier elke maand meer over. Deze maand, de zoete puntpaprika. Mét heerlijk BBQ recept!
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 Sweet Palermo zoete puntpaprika Verkrijgbaar bij Albert Heijn, COOP of Aldi
  • 150 gram couscous
  • 150 ml kokend water
  • 20 gram ongeroosterde pittenmix (in het schap bij de saladedressing)
  • 30 gram rozijnen
  • 50 gram buffelmozzarella
  • 3 gram verse munt (zonder steel)
  • 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 Sweet Palermo zoete puntpaprika Verkrijgbaar bij Albert Heijn, COOP of Aldi
  • 150 gram couscous
  • 150 ml kokend water
  • 20 gram ongeroosterde pittenmix (in het schap bij de saladedressing)
  • 30 gram rozijnen
  • 50 gram buffelmozzarella
  • 3 gram verse munt (zonder steel)
  • 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden
Instructies
  1. Meng de couscous met de gedroogde Provençaalse kruiden, de ongeroosterde pittenmix, de rozijnen en de helft van de blaadjes munt. Meng dit met het gekookte water, dek af & laat voor 5-8 minuten wellen. Schep daarna goed door, zodat alle couscous korrels loskomen.
  2. Steek de barbecue aan. Snij de Sweet Palermo zoete puntpaprika's in de lengte doormidden. Laat voor een mooi effect de steel zitten. Verwijder eventueel de enkele zaadjes en zaadlijsten.
  3. Leg de Sweet Palermo zoete puntpaprika's op de barbecue, op de buitenkant. Gril eerst deze kant tot het velletje langzaam los komt (dit ziet er bobbelig uit). Dit duurt, afhankelijk van de temperatuur, ongeveer 2-3 minuten. Draai om en grill de binnenkort kort (max 1 min). Haal alle gegrilde zoete puntpaprika's van de barbecue.
  4. Schep de couscous in de gegrilde zoete puntpaprika's. Verdeel de buffelmozzarella en de helft van de munt blaadjes over het gerecht. Serveer direct!
Notities

Tip voor de voorbereiding: De couscous kun je eerder op de dag klaarmaken. Zet de schaal op tafel tijdens een barbecue en laat je gasten zelf hun gegrilde Sweet Palermo zoete puntpaprika's vullen.

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

En, ben je nu een stukje wijzer over de zoete puntpaprika en de Sweet Palermo? Wanneer ga je zelf aan de slag met dit heerlijke BBQ gerecht? Mocht je nog leuke salade en/of groenten inspiratie zoeken, kijk ook zeker even op Love My Salad!  

Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

Dit is een samenwerking met Love My Salad

Add Comment

Laat hier je reactie achter...