Reizen // 36 uur in Parkstad, Zuid-Limburg - staycation mét hotspot tips - De Genietende Foodie

Vakantie in eigen land, ik houd er van. Dit keer ontdekte ik de regio Parkstad in Zuid-Limburg. Lees nu alles over deze 36-urige staycation met hotspot tips!

Mijn mond valt open. Zachtjes loop ik over de krakende vloer de ruimte binnen. Met glimmende oogjes kijk ik naar de ornamenten op de muur. ‘Allemaal authentiek‘, hoor ik iemand vol trots zacht in mijn oor zeggen. De bruine boekenkaften van de kastenwanden, de mintgroene kleur op de muren, de zwarte piano… Adembenemend.

Begin April ben ik samen met VVV Zuid-Limburg & Dit is Parkstad 1,5 dag op perstrip in Zuid-Limburg geweest, Parkstad om precies te zijn. Ik kan je alvast verklappen, dit verwachtte ik niet op slechts 2 uur rijden van Rotterdam. De bizarre veranderingen die er in de regio hebben plaatsgevonden de afgelopen 15 jaar, de bijzondere bezienswaardigheden & vooral ook de culinaire hotspots. Ik neem je mee door deze regio, waarna ik bijna zeker ben dat je binnenkort ook een weekendje Parkstad boekt.

Pssst. Dit is slechts een greep uit de 36 uur, niet alle activiteiten zijn (uitgebreid) in dit artikel vermeld. Dit zijn de dingen waar ik zelf het meest enthousiast van werd en dolgraag met jou wilde delen! 

Van zwarte industriestad tot groene bruisende regio

Parkstad. Ik zal je eerlijk vertellen, ik kende het niet. Verder dan Snowworld en Pinkpop kwam ik zelf niet. Jij?! Verbaasd was ik dan ook toen ik hoorde dat deze bestemming winnaar is van de ‘WTTC Tourism for Tomorrow Award 2016’. Vergis je niet, dit is uit 157 bestemmingen gekozen & heeft gewonnen van o.a. Zuid-Afrika & Zwitersland. Dat is een prachtige toerismeprijs voor een Nederlandse bestemming nietwaar?!

Kort en krachtig? Parkstad is in 15 jaar getransformeerd van zwarte industriestad tot groene bruisende regio. Alles in de regio was ingericht op de mijnbouw, van wegen tot sociale activiteiten. Na de stillegging & het verwijderen van de kolenmijnen in de regio Parkstad ontstond er een grote, grijze massa. Om de regio nieuw leven in te blazen is er geïnvesteerd in cultuur, toerisme en natuur. Het resultaat? Een bruisende bestemming met vele bijzondere bezienswaardigheden. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Restaurantie van de historie, Abdij Rolduc

Samen met een groep van bloggers & instagrammers beginnen we het bomvolle programma bij Abdij Rolduc. Mijn eerste impressie van deze karakteristieke abdij uit 1104 wordt onder het genot van een stuk échte Limburgse kersenvlaai (wauw!) aangevuld met het historische verhaal van de Abdij. Extra bijzonder, tientallen jaren geleden heeft de vertelster hier zelf nog op school heeft gezeten.

Mocht je de abdij zelf bezoeken? Elke zondag wordt het historische verhaal tijdens een rondleiding gedeeld. Liever helemaal terug in de stijl? Je kunt ook een nachtje de Abdij beleven door in een van de 160 bijzondere karakteristieke kamers te overnachten. 

Uitgebreid lunchen bij Kasteel ter Worm

Na deze ochtend is het tijd om mijn foodie hart te verblijden met een lekkere lunch bij Kasteel ter Worm. Al bij aankomst maak ik een klein sprongetje. Ik word altijd helemaal vrolijk van karakteristieke details van de omgeving van hotspots. De entree is dan ook echt een plaatje! Het statige gevoel, de goede onderhouden buitengevel, de authentieke houtendeur… Dit beloofd veel goeds.

Eenmaal aangekomen in de kleine zaal staat de mooi gedekte tafel te schitteren. Het witte tafellinnen, de diverse wijnglazen & het lekkere ruikende ambachtelijke brood doen mijn buik al rammelen. Maar voor het zover is, nog even geduld. Tijdens het diner krijgen we namelijk meer te horen over de streetart & het maankwartier in Heerlen, beide verhalen verteld door de ontwikkelaars. Erg bijzonder! Stiekem is mijn aandacht meer bij het eten. Kijk maar naar de foto’s, dat kun je mij niet kwalijk nemen toch?

Als ik de foto’s zie krijg ik er weer trek in. Seizoensproducten wordt hier volop gebruikt, ik had niks minder gehoopt in deze periode van het jaar. Zo beginnen we met een heerlijke smaakcombinatie van kreeft met o.a. groene asperges, ingelegde witte asperges en peer. Vooral de peer is hierbij erg verrassend. De knapperige bite erbij zorgt dat het gerecht mooi in balans is, een heerlijke gang.

De tweede gang, het hoofdgerecht, valt ook erg goed in de smaak. Van een stukje zwerink tot sukade, erg smaakvol in combinatie met de lekkere witte asperges. Knapperige groenten erbij, een mooi jus. Ik heb erg zitten genieten van deze gerechten bij Kasteel ter Worm!

Heerlen, een stad met vele gezichten

Na deze heerlijke lunch was het tijd voor een stadswandeling door Heerlen, langs het maankwartier & de verschillende streetarts (ook wel Murals genoemd). ‘Je moet van een middel een doel maken. Geen plank als brug, maar gebruik het voor meer’. De architect van het Maankwartier, een nieuwbouwproject rondom het station van Heerlen, legde tijdens de stadstour alles uit over zijn visie. Indrukwekkend!

Je kunt zelf via een kaart de verschillende muralis in de stad ontdekken. Liever meer weten van de gedachten & verhalen achter de street art? Er worden diverse rondleidingen gegeven. Alle informatie is via de VVV Zuid-Limburg verkrijgbaar. 

Half uurtje adempauze

Eenmaal terug bij het hotel, Het Van der Valk Hotel Heerlen, hebben we even een half uurtje voor onszelf. Ik schiet foto’s van de kamer, duik in bad voor 10 minuten ontspanning & fris mijzelf even op. Geloof het of niet, ik was gewoon op tijd terug. Alles over mijn ervaring met het hotel, het ruime bad & het bed lees je binnenkort in een ander artikel. Bij deze wel alvast een foto van de prachtige kamer!

Kunst meets food?!

Denk je aan kunst, dan denk je aan… Eten?! Nou ik dus eigenlijk niet. Dit maakt mij natuurlijk razend nieuwsgierig. Aan het begin van de avond brachten we een bezoek aan SCHUNCK. Een glaspaleis boordevol kunst en cultuur. Speciaal voor ‘Dit is Parkstad-nacht’ kregen we wel een hele bijzondere amuse. Een amuse waarbij kunst werd vertaald naar eten. De michelin chef Servais Tielman maakt een kunstwerk na. Kleuren, vormen, geuren. Hij zette het om in de vorm van het gerecht. Oordeel zelf, zie het er niet prachtig uit?! Oh, en de smaak. Die was subliem!

Lokale ingrediënten, bijpassende biertjes & een uitzicht

Voor het diner verplaatsen we ons naar het dakterras van SCHUNCK, waar Brasserie ‘Mijn Streek’ is gevestigd. Dit is echt zo’n plekje wat ik zelf ook had uitgekozen tijdens een weekendje staycation in eigen land. Echt hotspot-waardig! Hippe inrichting, goede (lokale) ingrediënten als basis & diverse gerechten op de kaart.

Zowel de bietencarpaccio met zachte geitenkaas als de zachtgegaarde varkensfilet van het Krullvarken uit Ulestraten viel erg goed in de smaak. Daarbij proefde ik direct ook de biertjes van het huis. Een dubbel en trippel biertje (Bijdehand) die speciaal voor Brasserie Mijn Streek zijn ontwikkeld. Erg bijzonder door de smaak van honing!

Tip. Mocht je zelf naar Brasserie Mijn Streek gaan, vraag een plekje aan het raam. Fijn uitzicht! 

Vliegensvlug naar beneden

Na het diner hadden we nog een flink avondprogramma voor de boeg! Zo brachten we een bezoek aan het Thermenmuseum, liepen we met een boswachter een stiltewandeling door de Schinveldse bossen & brachten we een bezoekje aan SnowWorld. Het leukste?

Met een sneltreinvaart naar beneden in de roddelbaan bij SnowWorld. Lachen, gieren & brullen. Je gaat dwars door het klimpark heen met je eigen wagentje, maar gelukkig kun je gewoon de rem in trappen als het te hard gaat. Erg leuke ervaring.

Dag 2 – Met je blote voeten in de modder stappen

Na een goede nachtrust & een uitgebreid hotelontbijt is het tijd voor de eerste activiteit van de tweede dag. Oh, dit vond ik uiteindelijk echt een van de leukste dingen van het hele weekend, Het blote Voeten Park. De plek om je weer even helemaal kind te voelen en met je blote voeten lekker door de modder te stappen. Oké oké, of om met je kids naartoe te gaan!

Het voelde heel onwerkelijk om met je blote voeten door allemaal ‘obstakels’ te lopen. Van grindstenen tot een parcours over het water, echt heel gaaf om op je blote voeten te ervaren. Stap gewoon uit je comfort zone, net zoals de 42.000 bezoekers die hier per jaar(!) komen. Niet alleen stimuleer je alle zenuwbanen in je voeten én voel je je lekkerder in je lijf, het is gewoon een toffe ervaring. Doen dus!

Genieten van een prachtige wijn van Nederlandse bodem

Na deze bijzondere ervaring maken we een wandeling door de wereldtuinen van MondoVerde en schiet ik een aantal plaatjes van de planten & dieren. Na deze activiteiten heb ik onwijze trek gekregen en maak ik een sprongetje (ja alweer) als ik de volgende locatie zie… Landgoed Winselerhof mét eigen wijngaarden.

Amuse – panna cotta van parmazaanse kaas met een kruim van pistache, geserveerd met een gepofte tomaat, aceto di balsamcio en gedroogde focaccia

Terwijl ik met mijn glas Bollicine – de wijn uit deze gaarde – over de kale wijntakken de gaarde op kijk, fantaseer ik even weg. Ik voel mij gewoon even op vakantie, zeker nu het zonnetje hier ook van zich laat zien. Dit is echt een bijzondere plek, alleen al vanwege het prachtige uitzicht!

Eenmaal aan tafel met de amuse voor mij weet ik het zeker. Alles klopte hier; de locatie, de wijn, de gerechten. Het is echt een verwennerij om hier te mogen zitten. Zitten om te genieten. Genieten van een mooie, smaakvolle amuse die precies doet wat die moet doen. Je nieuwsgierig maken naar de volgende gang.

Culinair gezien was dit met stip op één de beste ervaring van het weekend Parkstad. De gerechten zijn net kunstwerken! Prachtige combinaties, smaken die in balans zijn, elke hap een kleine smaakexplosie. Ze hebben het doel om het beste uit Limburg & Italië te combineren, dat klopt zeker.

Zo is de sponscake in het eerste gerechten echt een goede toevoeging bij de zachte pastrami van lam. De panna cotta van geitenkaas samen met de zoetzure voorjaarsgroenten, erg lekker. De eetbare bloemen maken het natuurlijk ook helemaal af!

Bij de kabeljauw met garnalenrisotto (ik had nieuwe aardappelen), groente asperges, gepofte tomaat en schaaldierenschuim kon in alleen maar blijven zeggen ‘Wauw’. Elke hap weer… Echt een feestje om hier te dineren, rond te wandelen over de wijngaarden en te genieten!

Na een flinke uitloop missen we helaas het bezoek aan GaiaZoo, iets waar ik komende zomer zeker voor terug ga. Wel maken we nog een wandeling door de museums aan het museumplein in Kerkrade met Cube, Columbus & Continium. Hier komt om 17.00 uur een einde aan dit weekend & vertrek ik weer naar Rotterdam.

Zoals je denk ik wel kunt lezen, ik heb ontzettend genoten van deze perstrip! Het is bijzonder om te ervaren hoe een regio 15 jaar geleden die zo grijs en kaal was, nu zo levendig en groen is. Toffe attracties, mooie culinaire spots & ontzettend passievolle, vriendelijke mensen. Parkstad is een omgeving die écht jouw bezoek waard is. 

Wil je er meer over lezen? Klik even op de website van VVV Zuid-Limburg.
Nieuwsgierig naar mijn reisverhalen over Nederland? Je vindt ze hier.
Liever tips voor het buitenland? Hier vind je alle landen & bestemmingen.

In samenwerking met VVV Zuid-Limburg

1 Comment

  • Lara Roest 22 april 2017 09:58

    Aaaah dit ziet er uit als een paar heerlijke dagen, genieten zeg!

Add Comment

Laat hier je reactie achter...