Snelle vega quiche met groene asperges - De Genietende Foodie

Trek in een snelle, lichte lente maaltijd? Met deze vega quiche met Hollandse groene asperges, Zwitserse Gryère & zwarte olijven geniet je optimaal!

Afgelopen week las ik sinds tijden weer eens een krant. Met enkel lege stoelen naast mij in de wachtruimte moest ik mij ergens mee vermaken. Mijn sociale verslaving had ik immers al zo’n 4 keer voltooid. Na een beetje bladerende door de grijze pagina;s kwam ik in de leukste sectie. Tenminste, als ik het kind in mij mag geloven. De spelletjes pagina. Daar stond het hoor, een rebus. Zo’n klassieker. Wat een heerlijk tijdverdrijf was dat.

Daarom, speciaal voor jou, gooi ik er vandaag ook even één in. Je kent hem wel, welke hoort niet in het rijtje thuis?…. Witlof, aardbeien, groene courgette, peer, asperges en gele cherry tomaten … 
Nee, ik noem hem niet direct. Nee, echt niet. Denk nu maar even goed na, dan kom er je er wel achter. Wil je een hint, oké dan. 1 hint.

Heeft de hint je geholpen? Juist! Je bent erachter. De groene courgette. Die hoort niet in het rijtje thuis. De gele variant ervan echter wel. Ben je ook achter het verband tussen deze producten? Stiekem zijn het er twee. Allereerst zijn het lente seizoensproducten. Helemaal passend dus bij deze tijd van het jaar dus. Het tweede verband? Die zit een beetje verstopt. Verstopt in de herkomst.

Al deze producten kreeg ik namelijk twee weken geleden via de #foodpost. Via het online platform Verse Oogst, een initiatief van The Greenery. The Greenery herken je misschien wel, dit is een collectief dat Nederlandse telers en consumenten met elkaar verbind. Weet je nog de perenteler in Klaaswaal, waar ik voor de Gemeente Rotterdam op bezoek was? Deze is bijvoorbeeld ook aangesloten bij hen. Dat is inderdaad het tweede verband, al deze producten komen uit Nederland!

Stiekem ben ik daar wel een beetje trots op. Zoveel mooie producten gewoon van Nederlandse bodem. En het leukste, het groeit vaak gewoon bij jou om de hoek. Omdat je natuurlijk niet langs elke boer kunt gaan voor je dagelijkse hoeveelheid groente heeft Verse Oogst iets leuks, de Verse Oogst Box. Met deze box eet je ieder week heerlijke verse groenten en fruit. Zo van het land op je bord.

Ik maakte met de groene asperges uit de Verse Oogst box een snelle maaltijd. Zo’n maaltijd die je perfect kunt eten met een lekker frisse salade erbij. Een quiche om precies te zijn. Wel houd ik het makkelijk, gewoon met plakjes hartige taartdeeg uit de vriezer. Vooral de Zwitsere Gryère past heerlijk bij de groene asperges. Het scherpe van de zwarte olijf erbij en de gedroogde tijm maakte het een heerlijke licht lentegerecht. Ga jij hem proberen?

Print het recept!
Snelle quiche met groene asperges
Trek in een snelle, lichte lente maaltijd? Met de vegetarische quiche met Hollandse groene asperges, Zwitserse Gryère & zwarte olijven geniet je optimaal!
Porties
personen
Ingrediënten
Ingrediënten
  • 4 plakjes hartige taartdeeg (uit de diepvries)
  • 200 gram groene asperges
  • 50 gram Gruyère kaas
  • 200 ml slagroom (of soja kookroom)
  • 2 eieren
  • 30 gram zwarte olijven zonder pit (gewicht is uitgelekt gewicht)
  • 2 tl gedroogde tijm
  • peper en zout (naar smaak)
  • een beetje boter (om vorm in te vetten)
Benodigdheden
  • Langwerpig bakblik met uitneembare bodem (36 x 13 x 2,5 cm)
  • Handmixer
Porties
personen
Ingrediënten
Ingrediënten
  • 4 plakjes hartige taartdeeg (uit de diepvries)
  • 200 gram groene asperges
  • 50 gram Gruyère kaas
  • 200 ml slagroom (of soja kookroom)
  • 2 eieren
  • 30 gram zwarte olijven zonder pit (gewicht is uitgelekt gewicht)
  • 2 tl gedroogde tijm
  • peper en zout (naar smaak)
  • een beetje boter (om vorm in te vetten)
Benodigdheden
  • Langwerpig bakblik met uitneembare bodem (36 x 13 x 2,5 cm)
  • Handmixer
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Haal de plakjes hartige taart deeg uit de vriezer, haal van elkaar af en laat deze op het aanrecht ontdooien.
  2. Klop de eieren luchtig op met een handmixer. Voeg de slagroom toe en mix kort door. Snij de Gruyère kaas in kleine blokjes en voeg toe aan het beslag. Voeg de tijm en eventueel naar smaak peper en zout toe aan het beslag. Meng alles door met een lepel.
  3. Vet de vorm in met een beetje boter. Beleg de bodem met 3/4 van de plakjes hartige taart deeg. Doe dit een klein beetje over elkaar heen en neem eventueel een stukje van de randen van de bakvorm mee. Snij het laatste plakje in 6 gelijke repen, die je vervolgens op de randen "plakt". Vergeet deze niet goed aan de bodem te drukken. Prik tot slot met een vork een aantal gaatjes in de bodem.
  4. Giet het ei-slagroom mengsel in de vorm. Verwijder ca. 2 cm van de onderkant van de groene asperges en leg deze op het mengsel. Let op, niet te veel aanduwen! Verdeel de olijven over de vorm en zet de quiche voor 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Na het afbakken laat je de quiche even een aantal minuten afkoelen alvorens te serveren. De groene asperge quiche is zowel lekker om warm als koud te serveren.
Notities

Tip: Serveer er een lekkere frisse salade bij & geniet ervan tijdens het avondeten!

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

Snel, makkelijk & ontzettend lekker. De vegetarische quiche met groene asperges is echt waanzinnig! Dat niet alleen, de Hollandse touché geeft het gerecht net dat beetje extra beleving. Want laten we eerlijk zijn… waarom van ver halen als het om de hoek groeit?! 

Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

In samenwerking met Verse Oogst

Add Comment

Laat hier je reactie achter...