Recept // Spaanse mini hamburgers in sherry - De Genietende Foodie

Deze mini hamburgers in sherry is een heerlijke, typische Spaans tapas. Perfect voor bij de borrel, avondeten of een verjaardag.

Juni 2017 staat op De Genietende Foodie in het teken van Spanje. Beter gezegd, mijn food roadtrip in Spanje. De leukste plekken in Valencia, Catalonië & Barcelona die een bezoekje waard zijn. Van het beste paella tentje tot de mooiste wijngaard, ik deel het hier allemaal op de blog in de categorie #spanjeroadtrip

Een van de lekkerste tapas gerechten van de afgelopen 11 dagen? De mini hamburgers die ik at bij het leuke tentje Lateral in Barcelona. Ik heb daar zó zitten genieten. Het liefst wilde ik nog 6 porties bestellen, zo ontzettend goed was dit. Je voelt het al aankomen… dit moest ik natuurlijk thuis proberen na te maken.

Ik kan je vertellen dat ik het meerdere keren heb geprobeerd. Uiteindelijk, wauw, het recept is ontzettend geslaagd! Super zacht van textuur, veel smaak aan het vlees en tegelijk die zachte, smeuïge sherry saus. Om de smaak goed te evenaren zijn er een paar dingen waar ik rekening mee moest houden (en jij dus ook);

  • Gebruik half om half gehakt, het liefste van de slager. Dit is net iets lichter van smaak. Ook kun je dit makkelijk compact bij elkaar drukken, eventueel met een hamburgerpers.
  • Sherry! Dé truc voor de authentieke smaak. Stiekem is het het allerlekkerste als je er een stroop van maakt (zie stap 4), maar dit hoeft niet persé.
  • Het vlees moet je van te voren op hoog vuur even kort aanbakken. Zo krijg je die knapperige buitenkant. Door het daarna met de deksel op de pan in de sherry te stomen krijg je die zachte, mediterraanse smaak.

Het klinkt misschien ingewikkelder dan het is. Gewoon de vier onderstaande stappen volgen en je kunt genieten van je Spaanse mini hamburger, gebakken in sherry. Super super lekker!

Print het recept!
Spaanse mini hamburgers in sherry
Deze mini hamburgers in sherry is een heerlijke, typische Spaans tapas. Perfect voor bij de borrel, avondeten of een verjaardag.
Porties
mini hamburgertjes
Ingrediënten
  • 300 gram half om half gehakt (liefs van de slager voor het lekkerste resultaat!)
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl gemalen cayenne peper
  • 1 tl peterselie (gedroogd)
  • 1 tl oregano gedroogd
  • 2 el olijfolie
  • 75 ml sherry medium dry
Porties
mini hamburgertjes
Ingrediënten
  • 300 gram half om half gehakt (liefs van de slager voor het lekkerste resultaat!)
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl gemalen cayenne peper
  • 1 tl peterselie (gedroogd)
  • 1 tl oregano gedroogd
  • 2 el olijfolie
  • 75 ml sherry medium dry
Instructies
  1. Spreid het gehakt uit met een vork. Verdeel alle kruiden over het gehakt. Meng alles met een vork goed door elkaar voor ongeveer 3 minuten, zodat het gehakt goed gaat plakken.
  2. Draai 8 kleine mini burgers van het gehakt. Druk ze goed en stevig aan met je handen. Je kunt ook een hamburgerpers gebruiken voor een compacter resultaat.
  3. Verhit de olijfolie in een pan. Bak de Spaanse mini hamburgers op hoog vuur in ongeveer 2 minuten rondom bruin. Druk tussendoor goed plat zodat het burgers blijven. Giet af met de sherry, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Braad voor max. 4 minuten. Serveer direct!
  4. Sausje erbij? Je kunt eventueel de sherry met een schepje suiker op hoog vuur een beetje stroperig laten worden. Zo krijg je er een lekker sausje bij. Haal dan wel even de burgers eruit ;-)
Notities

Tip 1! Zorg voor vlees van de slager. Zo worden de mini burgers net iets steviger én Spaanser
Tip 2! Je kunt ook een hamburgerpers gebruiken om de burgers goed stevig te krijgen.

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

Ik kan het je alleen maar aanraden dit recept voor deze Spaanse mini hamburgers zo snel mogelijk te maken. Of je het nu doet als hapje op een verjaardag, bij de borrel of voor het avondeten, het is onwijs lekker! Dat niet alleen, je maakt het in een handomdraai klaar. Geniet ervan! 

Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

Add Comment

Laat hier je reactie achter...