Op zoek naar een uniek eetconcept voor een feestje? Deze mini pizza’s zorgen voor gegarandeerd succes want echt iedereen, jong én oud, vindt ze lekker!
Het leuke aan deze mini pizza’s is namelijk dat jij en je gasten zelf kunnen kiezen wat jullie erop willen doen. Op tafel staan namelijk een hoop verschillende ingrediënten; verschillende soorten vlees, groenten, vis, toppings…
Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten die jij het lekkerste vindt op een plakje deeg te doen en voilà, je zelfgemaakte mini pizza!
Dit maakt het succes… Het deeg
Het belangrijkste element voor het succes van je pizza’s is het deeg. En aangezien de meesten mensen liever gezellig bij je vrienden/familie zit dan lang in de keuken staat kiezen we voor gemak, een kant-en-klare italiaanse pizza deeg mix. Degene die ik gebruik: La Tua Farina Mix voor pizza en focaccia, gewoon te koop bij de Albert Heijn. Let er wel op dat je de groene verpakking neemt (mét gist) en niet de rode verpakking. Bij de rode verpakking moet je namelijk nog gist en andere elementen toevoegen!
De hoeveelheid? Voor 6 personen gebruikte ik 2 pakken pizzadeeg. Je had ongeveer 3 mini pizza’s (afhankelijk van de grootte natuurlijk) per persoon. Dit is meer dan genoeg!
Tip nummer 1: Soms is het lastig om het deeg als het deeg nog een beetje plakt. Gebruik extra bloem tussen de kale mini pizza’s als je deze gaat stapelen op een grote, houten snijplank (zie stappen in recept)
Beleg de pizza met je favoriee toppings
Het mooiste van dit concept is dat je er alles op kunt doen wat JIJ lekker vindt. Oké, en wat je denkt dat je gasten lekker vinden natuurlijk! Benieuwd naar wat ideeën?
Kaas
– Geraspte normale kaas
– Mozzarella
Groenten
– 5 tomaten
– Champignons
– 2 gele paprika’s, in stukjes of reepjes
– 1 blikje ananas, in stukjes
– 1 zak rucola
Vlees/vis
– Parmaham
– Chorizo
– Achterham
– Panchetta
– Tonijn, 1 blikje
Overig
– Kruiden. Zet bijvoorbeeld basilicum of italiaanse kruiden op tafel zodat men, naar eigen smaak, dit over de pizza kan doen
– Geroosterde pijnboompitten
Tip nummer 2: Ik ben iemand die liever de veel dan te weinig heeft! Dingen zoals tonijn, ham of geraspte kaas kun je altijd nog een keer in andere gerechten gebruiken. Van een eerste keer leer je vaak hoeveel je ongeveer nodig hebt.
Pakken in de oven & beleggen aan tafel!
Er bestaan ook geweldig gourmet mini pizza ovens, maar als je een normale combi-oven hebt past het ook prima! Vaak kun je er dan ongeveer 6 per keer in stoppen. Let er dus even op met hoeveel gasten je bent en hoe groot je de mini pizza’s maakt.
Verwarm de oven voor op 225 graden. Deze kun je aanzetten op het moment dat je de ingrediënten gaat klaarzetten. (De temperatuur is natuurlijk afhankelijk van het soort deeg dat je gebruikt, maar geschikt met bovenstaande temperatuur). De pizza’s gaan, als deze de grootte hebben van een vlakke volwassen hand, voor 10 minuten in de oven. Check of de bodem lekker krokant is. Anders kun je ze nog max 1-2 minuten langer in de oven doen!
Tip nummer 3: De pizza’s kunnen soms aan je bord blijven plakken. Aangezien je bakpapier nodig hebt om tussen de pizza’s en de bakplaat in te doen, kun je het bakpapier het beste ter grootte van de mini pizza knippen. Op deze manier kan iemand zijn mini pizza gelijk maken op het bakpapier en kun je ze makkelijk op de bakplaat leggen (en natuurlijk ook weer eraf halen!).
Ingrediënten
- 2 pakken pizzadeeg La Tua Farina Mix voor pizza en focaccia, met gist
- 1 pak Heinz tomaat frito à 350 gram
- olijfolie
Benodigdheden
- bakpapier
- kwastje
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 225 graden. Maak het deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bepaal, aan de hand van de grootte van je oven en de bakplaat, hoe groot je je mini pizza's maakt. Leg ze, met soms een beetje bloem ertussen, op een grote, houten snijplank op tafel.
-
Snij al de favorieten ingrediënten en doe deze in leuke, vrolijke bakjes. Zet ze op tafel.
-
Het kan beginnen. Geef iedereen een stukje bakpapier, ter grootte van de pizza. Neem een stuk deeg, leg deze op het bakpapier en doe er vervolgens een beetje tomatensaus overheen. Vervolgens beleg je, naar smaak, je pizza. En onthoud, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Mix de ingrediënten, probeer rare combinaties uit of maak er een calzone van, alles kan en mag!
-
Is iedereen klaar? Leg alle pizza's met bakpapier op de bakplaat. Stop de pizza's in de oven voor ongeveer 10 minuten.
-
Is de pizza klaar? Leg hem, zonder bakpapier, op je bord. Maak deze dan af met bijvoorbeeld rucola of piinboompitten.
Notities
© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie
Eet smakelijk en geniet ervan! Mocht je leuke foto’s hebben, deel deze dan op Instagram met #degenietendefoodie. Ik ben reuze benieuwd naar jullie creaties!
P.S. De credits voor dit ongelofelijke leuke concept gaan naar mijn lieve buurtjes, Peter & Sabrina! X
Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!
4 reacties
Wij maken regelmatig zelf verse pizza maar er nog nooit aan gedacht om mini pizza’s te maken! Leuk idee!
Klopt inderdaad, dit is weer eens iets anders. Ben benieuwd of het in de smaak is gevallen!
Wat een leuke foto’s heb je gemaakt! Heb spontaan zin om zelf pizza’s te maken en te gaan eten met een grote groep mensen :)
Thanks Sophie! Zeker doen, wordt geslaagd ;-) Ik zie de foto’s op instagram wel langskomen hihi