Kerst // Voor 6 euro p.p een waanzinnig lekker budget kerstmenu - De Genietende Foodie

Geen groot budget uitgeven aan de feestdagen? Dat hoeft ook helemaal niet! Met dit driegangen budget kerstmenu eet je waanzinnig lekker, voor 6 euro p.p.

christmas-piggy-bank-savings-ml9emk50jo338zcwvxojn52efru8geclsb06rt1e5g

Wie zegt dat je veel geld kwijt moet zijn aan de feestdagen?! Natuurlijk kun je het zelf zo gek maken als je wilt met alle kerstproducten, aankleding en lading cadeau’s. Met dit artikel wil ik je laten zien dat je ook ontzettend lekker kunt eten als je een kleiner budget hebt. Het hoeft namelijk helemaal niet zo duur te zijn om heerlijk te genieten!

Een kleine spoiler… Dit waanzinnig lekkere driegangen budget kerstmenu mét 2 bijgerechten kost €6,- per persoon (o.b.v. 6 personen).

Maak je er een vijfgangen menu van mét 3 bijgerechten, dan kost dit budget kerstmenu € €9,12 per persoon (o.b.v. 6 personen)

Normaal gesproken noteer ik geen prijzen bij artikelen, maar speciaal voor dit artikel heb ik even alle bedragen bij de Albert Heijn opgezocht, passend bij de hoeveelheid personen van het recept. Ik heb deze van de Albert Heijn genomen omdat dit mijn vaste supermarkt is, maar je kunt natuurlijk ook bij een budget supermarkt de producten halen ;-) Zo heb je in ieder geval een idee qua kosten. Ik ga er wel van uit dat je bepaalde kruiden, oliën of houdbare producten in huis hebt. Mocht dit nodig zijn, dan staat dit er duidelijk bij genoteerd. 

Voorgerecht: Zalmtartaar

kerst-zalmtartaar1 780

Dit is echt een onwijs lekker receptje, deze zalmtartaar! Uitermate geschikt als voorgerecht voor een budget kerstmenu. Met slechts 6 ingrediënten zet je deze lekkere amuse in maximaal 10 minuten op tafel. Je kunt hem in een glaasje serveren of met behulp van een garneerring op een klein bordje serveren.

Het recept van deze zalmtartaar vind je hier. Totaal bedrag: €1,74 per persoon –  €6,96 (4p)
Uitleg bedrag: 200 gr gerookte zalm (€3,29) – verse bieslook (€1,39) – bakje cherry tomaten (€0,94) – whiskey cocktail saus (€0,89) – citroensap (€0,45) – Peper (in huis)

Hoofdgerecht: Rollade met knoflook & rozemarijn

rollade-knoflook-rozemarijn-1-780

Een prachtig stuk vlees als hoofdgerecht is deze rollade met verse rozemarijn en knoflook. De kruiden trekken lekker in het vlees en de rollade is goed geschikt voor als je een grote groep met eters krijgt tijdens de kerst. En daarnaast… is het geen plaatje?!

Het recept van deze rollade vind je hier. Totaal bedrag: €1,23 per persoon –  €7,35 (6p)
Uitleg bedrag: Varkensfiletrollade (€3,89 voor 770 gram) – knoflook (€0,78) – Verse rozemarijn (€1,39) – Roomboter ah basic (€1,29)

Bijgerecht 1: Groentenring uit de oven

kerst-groenten-oven-2-780

Deze ovengroenten in de vorm van een groentenring is een gemakkelijk & heerlijk bijgerecht! Het fijne is dat het gerecht binnen 25-30 minuten klaar is, het lekker makkelijk is en het kunt maken met jouw favorieten groeten. Doe een mooie strik om te overschaal en klaar!

Het recept van deze groentenring vind je hier, met video uitleg. Totaal bedrag: €0,87 per persoon –  €5,24 (6p)
Uitleg bedrag: Courgette (€0,82) – min. 5 tomaten (€1,09) – aubergine (€1,19) – 2 rode uien (€0,89) – olijfolie (in huis) – gedroogde oregano (€1,25 zakje 8 gram)

Bijgerecht 2: Zoete aardappel frietjes

zoete-aardappel-friet-patat-2 780

Een van de lekkerste bijgerechten vind ik zoete aardappelfrietjes. Deze passen ook heerlijk bij de rollade en bij de groentenring! Bekijk ook de video, want écht… zo worden die frietjes dus knapperig, zacht & lekker van smaak!

Het recept van deze zoete aardappelfrietjes vind je hier. Totaal bedrag: €0,89 per persoon –  €5,33 (6p)
Uitleg bedrag: Zoete aardappels (€2,49) – paprika poeder (€1,25 zakje 35 gram) – ras el hanout kruiden  (€1,59 zakje 35 gram) – zeezout (in huis) – olijfolie (in huis)

Nagerecht: Frisse mini citroen cheesecake met chocolade – no bake 

citroen-cheesecake-chocolade-1-780

Door de frisheid is deze mini citroen cheesecake met chocolade perfect als dessert na je kerstdiner. Daarnaast heb je maar een paar ingrediënten nodig om een héérlijk nagerecht op tafel te zetten!

Het recept van deze mini citroen cheesecake vind je hier. Totaal bedrag: €1,27 per persoon –  €7,63 (6p)
Uitleg bedrag: Bastogne koeken huismerk (€0,69) – roomboter (€1,29) – mascarpone (€2,26) – verse slagroom (€0,78) – citroen aroma (€0,93) – pure chocolade 85% (€0,99) – citroen (€0,69 los in de supermarkt)

Klein bedrag, groot effect…

Tot slot heb ik nog een paar leuke tips voor je. Mocht je er nog nét iets meer van willen maken zonder heel veel extra geld uit te geven? Probeer dan een van de onderstaande ideeën! Zo maak je er een vijfgangen menu van mét 3 bijgerechten. Dit budget kerstmenu kost dan €9,12 per persoon (o.b.v. 6 personen)

Begin de avond met een kleine amuse

starter3

Dit is een receptje dat tijdens de Kerst bij mijn schoonmoeder geserveerd kreeg. Een simpel gerecht, minimale handelingen en een maximaal resultaat! Trouwens ook een ideale amuse om van te voren al te bereiden.

Het recept van deze amuse vind je hier. Totaal bedrag: €0,97 per persoon –  €5,78 (6p)
Uitleg bedrag: 1 gerookte kipfilet (€2,29) – zakje rucola (€1,00) – 2 sinaasappelen (€1,20 los in de supermarkt) – munt (€1,29) – olijfolie (in huis) 

De kerst klassieker, stoofpeertjes! 

kerst-witte-stoofpeertjes-3 780

Kerst is niet compleet zonder stoofpeertjes! Deze witte stoofpeertjes zijn lekker zoet, fris van smaak en anders dan anders door hun witte kleur. Natuurlijk kun je ook gewoon je eigen rode variant maken ;-)

Het recept van deze stoofpeertjes vind je hier. Totaal bedrag: €0,96 per persoon –  €7,65 (8 stuks)
Uitleg bedrag: 1 kg Gieser Wildeman (€1,69) – Duitse Spätlese (€2,49) – steranijs (€1,43) – kaneelstokjes (€1,35) – citroen (€0,69 los in de supermarkt) – suiker (in huis)

Spoom? Spoom? Spoom!

spoom-foto-kerstmenu

Ken je het, een spoom?! Dit is een smaak neutralisator die je serveert vóór het hoofdgerecht. Dit zorgt er daarnaast ook voor dat je weer een beetje ruimte hebt voor het hoofdgerecht. Het ziet er werkelijk waanzinnig uit, maar meer dan prosecco met sorbet ijs is het niet! Lekker goedkoop, maar een prachtig effect!

Het recept van deze staat niet op mijn blog. Verdeel de sorbet ijs (zie linkjes hieronder) over de 6 glazen en vul aan met prosecco. Serveer direct.
Totaal bedrag: €1,19 per persoon –  €7,14 (6p)

Uitleg bedrag: Prosecco, hele lekkere voor spoom! (€5,29)  – Sorbet ijs, mango of citroen (€1,85)

Natuurlijk kan ik niet in iedereen zijn portemonnee kijken en wil ik vooral niemand voor de voeten lopen. Met die budget kerstmenu hoop ik je inspireren. Inspireren om nog steeds heerlijk te genieten ondanks een klein(er) budget. Uiteindelijk vind ik dat het gaat  om de gezelligheid van bij elkaar zijn & niet om dat grote cadeau, de luxe producten of uitbundige tafel met gerechten! 

Bron foto varken, bron foto spoom

Add Comment

Laat hier je reactie achter...