Genieten van eten hoeft niet persé ongezond te zijn. Deze zelfgemaakte mueslirepen met havervlokken, kokos en cranberry zijn heerlijk en ideaal als een gezond & lekker tussendoortje.
Als je wilt genieten van eten hoeft dat niet persé ongezond eten te zijn. Dit kan ook heel goed doen met gezonde producten, zoals een frisse avocado-eiersalade, springrolls met verse garnalen of met deze mueslirepen. Doordat je het zelf maakt, weet je exact wat er in het product zit en mijd je een hoop (ongezonde) toegevoegde suikers. Die gedachten maakt het niet alleen lekker, maar ook verantwoord. Plus, zo ben je goed in balans bent als je graag wilt genieten van een stukje witte chocolade cheesecake!
Dit tussendoortje, gezonde mueslirepen, zette ik begin dit jaar op mijn Food Bucket list. Het kostte veel inspanning en testronden om een goed basisrecept te vinden. Er gingen dan ook een aantal edities direct te prullenbak in! Deze variant met gedroogde cranberry, kokosnibs en havervlokken was écht geslaagd. Heel fijn, want het recept creëerde ik zelf door middel van experimenteren met een combinatie van een aantal verschillende recepten van het internet. En wees eerlijk, de foto zegt meer dan genoeg nietwaar?! ♥

Mueslirepen met cranberry & kokos
Ingrediënten
Ingrediënten
- 150 gram havervlokken grof
- 50 gram noten & zaden naar smaak
- 30 gram gedroogde cranberry's
- 35 gram 6 stuks dadels ontpit
- 30 gram kokosnibs
- 60 gram honing
- 50 gram kokosolie
- 4 eetlepels water
Benodigdheden
- Vierkant bakblik
- Bakpapier
- Keukenmachine
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht (200 graden elektrisch). Maal de dadels, noten, zaden en cranberry's grof in een keukenmachine. Maal vervolgens de havervlokken iets fijner in de keukenmachine. Zorg ervoor dat alles ongeveer zo grof is zoals op onderstaande foto's.
-
Meng nu de honing en kokosolie in een steelpan. Verwarm dit tot het een egaal, glad mengsel wordt. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staan, omdat het anders gaat karameliseren.
-
Meng in een kom de havervlokken, dadels, noten, zaden, cranberry's en de kokosnibs. Voeg hieraan toe het honing-kokosolie mengsel en 4 eetlepels water. Meng alles goed door elkaar, zodat er een plakkerig mengsel ontstaat.
-
Bekleed een vierkant bakblik met bakpapier en geniet hierin het mengsel. Verdeel het mengsel en duw aan met een lepel zodat het een egale emulsie wordt. Zet het vervolgens voor 25-30 minuten in de oven, totdat er een mooi bruin laagje ontstaat.
Notities
Tip: Bij de Albert Heijn kwam ik de frisse cranberry mix tegen, met amandelen, hazelnoten, cashewnoten en pecans. Je kunt hiervan ook 80 gram gebruiken, in plaats van de losse noten & zaden en gedroogde cranberry. Laat de mueslirepen even 10 minuten afkoelen voordat je ze gaat snijden, anders brokkelen ze helemaal uit elkaar. Bewaar ze nadat ze helemaal afgekoeld zijn in een luchtdichte trommel of in de vriezer.
Zien deze mueslirepen met cranberry & kokos er niet waanzinnige lekker uit! Je hebt ze ook nog eens in een handomdraai gemaakt. Een gezond en verantwoord tussendoortje, waar je lekker van kunt genieten tijdens een drukke werk/studiedag.
Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!