Burgers. Je kunt mij hier écht voor wakker maken. Deze burger van kipgehakt is zelfgemaakt en heeft een lekkere, pittige smaak. De frisse yoghurt dressing zorgt voor een mooi smaakcontrast.
Een van mijn favorieten gerechten zijn burgers. Je kunt mij hier écht wakker voor maken. Zeker voor zo’n lekkere sappige hamburger waarbij de gesmolten kaas langs je vingers loopt als je hem op wilt eten. Heerlijk♥! Echt een guilty pleassure!
Vanwege mijn liefde voor burgers heb ik dan ook besloten om vaker te gaan experimenteren met burgers! Dat betekent dat jij ook vaker een ander soort burger op tafel kunt zet, en ik beloof je dan dat die lekkerder is dan de standaard burger die je bij de supermarkt koopt. Ondertussen heb ik al een aantal burgerrecepten online staan, maar ik vind het veel leuker om te horen wat jouw favoriet is! Daar ga ik dan mee aan de slag, zodat nog veel meer mensen jouw lekkerste burger kunnen proberen en van kunnen genieten. ♥
Ik trap af met een pittige kipburger, die ik zelf maakte van kipgehakt. Hier doorheen gaan een aantal verschillende kruiden, waaronder dragon. Om het kipgehakt meer smaak te geven voeg ik een halve rode peper aan het gehakt. Die pittige smaak proef je straks heel mooi terug in de burger. Om al je smaakzintuigen te prikken koos ik voor een frisse limoen-yoghurtdressing op de kipburger. Het zuur en fris van de limoen en de yoghurt geven een mooi smaakbalans aan de burger, dit zorgt tijdens het eten voor de nodige contrasten. Vergeet ook niet het trucje voor het broodje toe te passen. Een simpel trucje met een prachtig resultaat als je hem serveert!

Pittige kipburger met frisse yoghurt dressing
Ingrediënten
Ingrediënten voor de burger
- 300 gram kipgehakt
- 2 theelepels gedroogde dragon
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- halve rode peper zonder zaadjes
- 1-2 eetlepel paneermeel
- peper naar smaak
- 25 gram bakboter
Ingrediënten voor de broodjes
- 4 kaiser broodjes afbakbroodjes
- 1 ei
- 2 theelepels sesamzaad
- een paar blaadjes ijsbergsla
- 1 to maat
Ingrediënten voor de frisse yoghurt dressing
- 2 - 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 limoen
- 3 gram verse bieslook
- Peper naar smaak
Bereiding
-
Verwarm de oven voor voor de kaiserbroodjes. De dressing voor de burger maak je door de Griekse yoghurt te mengen met het rasp van 1 hele limoen en het sap van een halve limoen. Meng dit goed door elkaar. Is het te zacht van textuur, voeg dan een beetje Griekse yoghurt toe. Snij de bieslook fijn en meng alles, met eventueel peper, goed door elkaar. De dressing is nu klaar.
-
Verwijderd vervolgens de pitjes uit de rode peper en snij een halve rode peper in kleine, fijne stukjes. Het kipgehakt meng je met de dragon, knoflookpoeder, paprikapoeder, fijne halve rode peper en paneermeel. Kneed met je handen alles goed door elkaar. Als het gehaktmengsel te nat is, kun je nog een beetje paneermeel toevoegen. Verdeel het gehakt vervolgens in vier evengrote ballen en maak hiervan burgers met je handen of met een burgerpers.
-
Met de broodjes wilde ik iets speciaals doen, wat onwijs simpel is! Klop 1 ei los in een kommetje. Bestrijk de kaiserbroodjes voor het afbakken met het ei en strooi hierover heen ongeveer 2 theelepels sesamzaad. Het ei zorgt ervoor dat het broodje een mooie, bruine kleur krijgt en dat de zaadjes erop blijven plakken. Een makkelijk trucje met een groot resultaat.
-
Verwarm een koekenpan en laat de boter hierin smelten. Leg de burgers in de pan en bak ze rondom bruin in ongeveer 6-8 minuten. Snij ondertussen de tomaat in dunne plakjes en haal een paar blaadjes sla van de krop ijsbergsla af.
-
Voor het beleggen van de broodjes begin je met een blaadje ijsbergsla onderop. Leg hierop de burger, vervolgens de tomaat en tot slot 1 à 2 lepels van de yoghurt dressing. Zet de bovenkant van het broodje er schuin op en eet smakelijk!
Notities
© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie
De combinatie van pittige met fris is bij deze kipburger echt onwijs lekker. Het kipgehakt proeft heel licht, maar je hebt juist wel een echte stevige burger bite.
Ben jij ook zo’n burger fan? Laat hieronder even achter wat jouw favoriete burger. Wie weet maak ik die dan binnenkort hier op mijn blog…
Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!