Recept // Pittige kreeftenrisotto met rivierkreeftjes - De Genietende Foodie

Risotto! Deze zachte, pittige variant is op basis van kreeftenbouillon. Ook de gebakken soorten paddestoelen en cherrytomaten zijn een simpele maar smaakvolle toevoeging.

risotto-kreef-3 780

Risotto! Een Italiaans recept dat elke keer weer zorgt voor een grote glimlach op mijn gezicht. Mijn lekkerste risotto ooit at ik afgelopen zomer in Noord-Italië, in een klein stadje genaamd Treviso. In een typisch Italiaanse wijnbar, met een kleine piazzo vol kletsende, lachende Italianen. Alleen de ambiance al maakte het een prachtige avond.

Deze risotto was echt waanzinnig, een variant met verschillende soorten vis, allemaal dagvers uit Venetië. Kleine schelpjes, mooi stukje witvis, mosseltjes, bijna een bouillabaisse! ♥ Thuis probeer ik dit soort smaken vaak weer uit. Lukt het om die perfecte risotto korrel te krijgen en de zachte smaken van de kreeftenbouillion? Dit recept is een aantal keer gemaakt en ik moet zeggen, het is erg goed gelukt.

Natuurlijk is dit recept wel anders geworden dan in Italië ;-). Zo heb ik er een rode peper inclusief zaadjes ingedaan om een lekkere pittige smaak te krijgen. Dit steekt mooi af tegen de zachte smaken van de kreeft. Ook de gebakken soorten paddestoelen en cherrytomaten zijn een simpele maar smaakvolle toevoeging. Het recept is makkelijk te maken en het belangrijkste voor een lekkere risotto korrel is goed doorroeren op laag vuur!

risotto-kreef-1 780

Pittige kreeftenrisotto met rivierkreeftjes

Recept hoeveelheid: 2 personen
Risotto! Deze zachte, pittige variant is op basis van kreeftenbouillon. Ook de gebakken soorten paddestoelen en cherrytomaten zijn een simpele maar smaakvolle toevoeging.
Print het recept

Ingrediënten

  • 175 gram risotto ik gebruik een Italiaanse variant, semifino Vialone Nano, die ongeveer 20 min nodig heeft. Je kunt ook prima 'Arborio' gebruiken, dit is de meest verkochte variant
  • 100 gram rivierkreeftjes
  • 150 ml kreeftenbouillon tip, je kunt ook 50gram kreeftenpasta gebruiken. Gebruik dan 400 ml kokend water. Beide is lekker!
  • 350 ml kokend water
  • 100 gram kastanje champignons
  • 100 gram oesterzwammen
  • 250 gram cherrytomaten
  • 2 sjalotten
  • 1 rode peper
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 3 theelepels basilicum
  • peper en zout naar smaak
  • een scheut olijfolie traditioneel

Benodigdheden

  • hapjespan
  • koekenpan
  • waterkoker

Bereiding

  1. Snij allereerst alle ingrediënten; de sjalotten in kleine stukjes, de rode peper inclusief zaadjes heel fijn, de cherrytomaatjes halveren, de kastanje champignons in vieren en de oesterzwammen in stukjes.
  2. Kook vervolgens water in een waterkoker. Meng het gekookte water met de kreeftenbouillon (of de pasta) in een maatbeker. Verwarm de hapjespan en voeg een scheut olijfolie toe. Fruit de sjalotten en rode peper voor ongeveer 1 minuut. Voeg de paprikapoeder toe.
  3. Voeg de risotto toe aan de hapjespan en giet steeds in delen langzaam de kreeftenbouillon bij de risotto. Laat het op laag vuur (en een kleine pit) inkoken en roer steeds door. Als het te droog wordt, kun je een klein beetje water toevoegen (max. 50 ml). Blijf dit voor ongeveer 15 minuten doorroeren.
  4. Bak ondertussen in een koekenpan met olijfolie de champignons en oesterzwammen in ongeveer 4 minuten op. Voeg als de risotto plakkerig is (na de 15 minuten) de cherry tomaten toe. Prak deze plat met een vork, zodat het sap eruit loopt en je de smaak door de risotto krijgt. Voeg vervolgens de paddestoelen en rivierkreeftjes toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Laat alles nog voor 3-5 minuten op laag vuur koken. Roer regelmatig door om te zorgen dat de risotto niet aanbrand.

Notities

Tip: Maak de risotto af met geraspte pecorino kaas. Dit geeft een mooie, pittige afsluiting aan de risotto.

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

Super makkelijk dus! En een ontzettend lekker resultaat. Maak jij weleens risotto klaar of ben jij fan van een ander Italiaans gerecht? 

Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

risotto-kreef-2 780

Add Comment

Laat hier je reactie achter...