Homemade: Zelf pindasaus maken! - De Genietende Foodie

Pindasaus, een onbetwiste klassieker bij de barbecue. Ik laat je zien hoe je pindasaus eenvoudig zelf kunt maken, zonder pakjes of zakjes!

zelf-pindasaus-maken-1 780

Een paar weken geleden deelde ik met jullie een recept om zelf pindakaas te maken, lekker! Van een van mijn bloglezers kreeg ik de vraag of je op deze manier ook zelf pindasaus kon maken. Ik dook de keuken in en teste het uit. De eerste versie was direct geslaagd en kreeg een paar verbeteringen mee, zoals citroensap om het een beetje frisser te maken.

Hieronder dus hét recept om waanzinnig lekkere pindasaus zelf te maken! De basis is het eerdere recept voor pindakaas en verder komen er een aantal specerijen aan te pas. Je kunt het makkelijk een aantal uur van te voren klaarmaken. En, wees ook niet bang om bijvoorbeeld een beetje meer sambal toe te voegen als jij bijvoorbeeld net iets meer pit zou willen!

zelf-pindasaus-maken-3 780

Wat heb je nodig? (voor een grote pan pindasaus)

Ingrediënten voor de basis pindakaas

225 gram pinda’s (ik gebruikte Duyvis Oven roast pinda’s)
2 el walnootolie

Overige ingrediënten

250 ml halfvolle melk
2 el ketjap manis
1 tl sambal manis
1 tl sambal badjak
1 tl knoflookpoeder
2 tl citroensap
eventueel een beetje water/melk

Benodigdheden

Keukenmachine (of hakmolen)
Steelpan

Hoe maak je het?

 1. Maak allereerst de pindakaas volgens het basisrecept.
 2. Verwarm 200 ml halfvolle melk in een steelpan op laag vuur. Zorg dat dit niet kookt. Voeg hierbij de inhoud van de pot pindakaas (uit stap 1). Meng dit tot een zacht mengsel op laag vuur.
 3. Haal de pan van het vuur en voeg de overige 50 ml halfvolle melk toe. Voeg vervolgens de specerijen toe (ketjap manis, beide sambal, knoflookpoeder en citroensap) en roer alles heel goed door elkaar.
 4. Zet de pan terug op het vuur en verwarm deze. Voeg eventueel een beetje water (of melk) toe indien het pindasaus te stevig is. Mocht de pindasaus te waterig zijn, laat deze dan iets langer op het vuur staan.

zelf-pindasaus-maken-2 kopie

Bewaartip

Het enige nadeel is dat het warm houden van pindasaus tijdens een barbecue altijd een lastige opgave is. Met deze bewaartip niet meer! De tip kreeg ik laatst en man, wat is dit toch een slimme methode. Wat je doet is de pindasaus in een thermosfles gieten. Zo’n thermosfles die je bijvoorbeeld normaal voor koffie gebruikt. Ja, zo simpel! Zo blijft de saus lekker heet op temperatuur en kun je hem makkelijk serveren.

Met dit recept zet je dus supersnel een lekkere, zelfgemaakte pindasaus op tafel. Ideaal voor tijdens een barbecue, bijvoorbeeld over de kipspiesjes. Geniet ervan!

2 Comments

 • Petra 18 mei 2016 22:34

  Super, ga ik zeker proberen!

  • Kim 19 mei 2016 08:55

   Wat leuk om te horen! Ik ben benieuwd naar je creatie. Mocht je het delen op Facebook of Instagram, vergeet dan niet om #degenietendefoodie te gebruiken of mij te taggen. Ik vind het namelijk altijd super leuk om de creaties te zien :-)

Add Comment

Laat hier je reactie achter...