Recept // Zelfgemaakte aspergesoep met ham & ei - De Genietende Foodie

Recept // Zelfgemaakte aspergesoep met ham & ei

Het witte goud is sinds afgelopen donderdag weer volop verkrijgbaar. Vorige week ging ik daarom aan de slag met een verse, zelfgemaakte soep. Traditioneel, met ham & ei.

asperge-soep-2 780

Asperges, een product waarvoor mijn liefde is gegroeid en elke jaar een beetje sterker wordt. Een van de eerste gerechten met asperges was in een restaurant in Maastricht, waar het geserveerd werd met lamsoren & krokante ham. Op een of andere manier bleven asperges voor mij iets wat ik in een restaurant at, tot ik op een dag bij mijn schoonouders aan tafel schoof. Deze asperges kwamen vers van het land van mijn vriend’s Opa en was een lekker huiselijke variant met ham & ei.  Tegenwoordig bereid ik de asperges zelf (van de groenteboer) en durf ik er steeds meer mee te experimenteren, zoals met krokante pancetta!

Vanwege het experimenteren wilde ik ook graag zelf aspergesoep maken. Iets wat je vaak in een restaurant geserveerd krijgt en wat ik bij mijn schoonouders at, maar wat ik op de een of andere manier nooit zelf maakte. Wel kies ik voor de traditionele manier, met ham & ei. Het maken van de soep heeft geen ingewikkelde stappen en bereid je eigenlijk heel gemakkelijk. Lekker voor tussen de middag of als maaltijd met een zachtgekookt eitje & stokbrood.

Belangrijk puntje; ik gebruik voor de aspergesoep óók de schillen. Vaak is het afhankelijk van het recept of dit wel of niet wordt gedaan, maar het kan allebei! Zelf vind ik dat de schil nog iets meer smaak afgeeft aan de soep, zeker als je deze ook meekookt in de bouillion. Het is wel iets lastiger om het helemaal glad gepureerd te krijgen met de staafmixer. Hou je niet zo van stukjes of dunne slierten? Kies er dan voor om de schillen weg te laten.

asperge-soep-3 780

 

Zelfgemaakte aspergesoep met ham & ei

Recept hoeveelheid: 1 pan soep à 2L
Het witte goud is sinds afgelopen donderdag weer volop verkrijgbaar. Vorige week ging ik daarom aan de slag met een verse, zelfgemaakte soep. Traditioneel, met ham & ei.
Print het recept

Ingrediënten

 • 500 gram verse witte asperges
 • 1 ½ bouillonblokje in de smaak 'groenten'
 • 200 gram hamreepjes
 • 1 sjalot
 • 20 gram boter
 • 20 gram bloem
 • scheutje soja room (naar eigen smaak)
 • 3 gram verse peterselie
 • 1.5 L water

Benodigdheden

 • Staafmixer
 • Zeef eventueel om goed te pureren

Bereiding

 1. Snij de sjalot helemaal fijn. Snij 1 à 1,5 cm van de onderkant van de asperges. Schil vervolgens de schil van de asperges met een dunschiller. Snij de asperges in blokjes van 3 à 4 cm.
 2. Kook 1.5 L water in een waterkoker. Verhit een pan op middelmatig vuur en voeg de boter toe. Smelt de boter, voeg de sjalot toe en fruit het in 1 minuut aan. Voeg vervolgens de aspergeblokjes toe en roer het geheel goed door voor ongeveer 3 minuten.
 3. Voeg nu het het gekookte water toe aan de pan met gefruite sjalot & asperges. Voeg de groenten bouillon blokjes er ook aan toe. Als de bouillion blokjes gesmolten zijn, voeg je de  asperge schillen toe aan de pan. Laat het geheel voor 15 minuten pruttelen op laag vuur.
 4. Prik met een vork in de asperges om te kijken of ze gaar zijn. Ze zijn gaar als ze zacht zijn en uit elkaar vallen. Pureer de soep nu tot een glad egaal mengsel. Om zeker te zijn dat de soep helemaal gepureerd is en geen stukjes meer bevat, kun je de soep nog zeven met een vergiet.
 5. Voeg, als de soep helemaal glad is, de bloem toe aan de soep. Doe dit in delen en kijk hoeveel bloem er nodig is. Het is de bedoeling dat de soep meer gaat binden en een compactere massa wordt (i.p.v. waterige soep). Hierna kun je de room toevoegen aan de aspergesoep en eventueel peper & zout naar smaak. Tot slot doe je de hamblokjes in de soep. Verwarm het geheel nog voor 5 minuten op laag vuur, alvorens het opscheppen. Zorg dat de soep niet gaat koken!

Notities

Tip: Voeg per kom een zacht gekookt eitje toe bij het serveren. Dit maakt het gerecht helemaal af!

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

Serveer de soep met een zachtgekookt ei om helemaal af te maken! Erg lekker voor het smaakcontrast van de ham & asperges in deze zachte, romige soep. Eet smakelijk!

Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

asperge-soep-1 780

Add Comment

Laat hier je reactie achter...