Beer Talk // Mijn haat-liefde verhouding met bier - De Genietende Foodie

Beer Talk, een nieuwe serie mét een fijn persoonlijk tintje. Ik trap af met mijn haat-liefde verhouding voor bier én lekkere speciaalbier ontdekkingen.

In de nieuwste categorie Beer Talk vertel ik je alles over mijn nieuwste liefde, speciaalbier. Al was bier niet altijd een favoriet van mij. Ik trap deze serie daarom ook af met een bijzonder verhaal, mijn haat-liefde verhouding met bier. Een verhaal waarin jij je misschien wel kunt herkennen. Natuurlijk vertel ik je ook gelijk over een paar lekkere ontdekkingen in het bierschap. Lees je mee?

Het eerste slokje blijft je altijd bij

Zo’n 12 jaar geleden nam ik het eerste slokje bier. Ik weet het nog precies. Leffe stond in mijn ouderlijk huis altijd koud in de koelkast, het liefst met een gekoeld glas in de vriezer. Dat scheen de beste conditie te zijn voor een goed biertje. Als 14-jarig meisje proefde ik op een dag heel stout een slokje van mijn vader’s bier, toen hij even niet opletten…

Ik proefde een koude schuimlaag en een bittere smaak in mijn mond. Ik spuugde het direct weer uit, gadver. De harde lach van mijn vader die volgde blijft mij nog goed bij. Net als die vieze smaak van het bier in mijn mond en die ijskoude lippen door het bevroren glas. Dat slokje Leffe triple was niet de beste eerste ervaring.

De studententijd veranderde alles

Een paar jaar later volgde er regelmatig meer slokjes, toen ik als 16-jarige tijdens het stappen telkens weer een biertje in mijn handen kreeg. Zelf koos ik liever voor een breezer, een baco of flügel. Goh, die goede oude tijd. Met een zuur gezicht ging er altijd net 1 biertje in. Ik vond zo’n biertje uit een plastic bekertje toentertijd toch een partij vies. Of het nu in een club, de kroeg of tijdens Concert@Sea was, nog steeds was bier geen favoriet.

Mijn studententijd veranderde alles. Bier was nou eenmaal goedkoop, punt. Zeker als uitwonende student maakte het een gemiddelde stapavond een stuk leuker. Zo had je toch 3 biertjes voor de prijs van 1 wijntje. Dat was immers niet alleen leuker voor je portemonnee ;-) . En nam je toch een wijntje? Dan was je gewoon de hele avond de klos met rondjes geven. Dan leer je wel bier drinken hoor. Eindelijk positieve ervaringen met bier dus! Oké, een soort van.

Ook in negatieve zin veranderde de studententijd alles. Nu ben ik nooit de typische student geweest die lid was van een studentenvereniging. Dat was gewoon niet mijn ding. Toch konden ze er op de studenten hockeyvereniging ook wat van. Maandagavond was het regelmatig ‘atten’ geblazen. Ik kan je verzekeren, na een jaar hoef je echt geen bier meer. Nu niet. Nooit niet. Dat heb ik dan ook stellig vol gehouden, tot een paar maanden geleden.

Hoe een belachelijke opmerking een paar maanden geleden alles veranderde

Hoe ben ik dan ooit weer van bier gaan houden? Ik snap best dat je je dat nu afvraagt. Dat heb ik aan mijn vriend te danken. Om iets specifieker te zijn, te danken aan zijn nieuwste hobby. En die nieuwe hobby, die begon met de meeste belachelijke opmerking ever…

Daar stonden we dan, op een zaterdagochtend in de Albert Heijn. Dit keer voor het bierschap. Een plek waar we eigenlijk niet vaak stonden, behalve om een kratje Jupiler te halen voor een feestje. ‘Schat, heb je al gezien dat dit bierschap vol staat met allemaal bijzondere soorten? Hé, weet je wat mij wel leuk lijkt?’ begon mijn vriend. Met een groot vraagteken op mijn gezicht keek ik hem aan. ‘Zal ik linksbovenin het biervak beginnen en alles deze zomer gewoon eens gaan proeven?’. Ik proestte het uit van het lachen. Wat trouwens voor minimaal 5 minuten doorging. Eenmaal uitgelachen keek ik naar zijn serieuze gezicht. ‘Shit, dit was geen grap’ schoot er door mij heen.

Nu een paar maanden later zijn we volgens mij al halverwege het schap. Ook dit is dus echt geen grap. Vooral veel bijzondere biertjes van lokale en internationale brouwers worden er geproefd. Alles wordt strak bijgehouden in een speciaal app. Welk biertjes zijn er getest? Hoe smaakt dit speciaal biertje? En natuurlijk, hoeveel sterren krijgt die? In elk restaurant wordt trouw de bierkaart gevraagd en de wijnvoorraad is in tijden niet zo groot geweest. En hoe lollig ik er toen (en soms nogsteeds) over doe, zo hard doe ik er nu zelf aan mee… 

Mijn favoriete speciaalbiertjes op dit moment!

Sinds een paar maanden heb ik regelmatig een aantal speciaalbiertjes ‘mee’ geproefd. Ik ben dan ook helemaal om als het gaat om bier. Wat een beetje kwaliteit & bijzondere smaken allemaal niet kan veranderen. Oké, en zo’n 5 jaar levenservaring. Daarom wil ik ook direct even met jou mijn favorieten van dit moment delen, uit het bierschap van de Albert Heijn. Gewoon, voor als je ook zo’n liefhebber van speciaalbier bent geworden.

Mijn favoriete witbiertje komt uit Amsterdam, bij Brouwerij ’t IJ. Dit is een lekker fris biertje met kruidige en citrusachtige tonen. Ik vind hem heerlijk tijdens een zomerse dag, ook bij de maaltijd. De Brooklyn Lager uit NYC is de meest complexe van het stel. In het begin proeft het een beetje zoet (de karamel), vervolgens krijg je de bittere inslag met uiteindelijk juist een lichte, zachte afdronk. Heel bijzonder!

De Monteith’s is een Pale Ale Lager. Geen idee wat het betekent (#leek), maar dit is mijn favoriete ‘with a touch of’-bier. Dit biertje uit Nieuw Zeeland is eigenlijk gewoon een heel goed normaal biertje, met een frisse gember smaak. Zeer geslaagd! Vlieg je vanuit hier door naar het noorden, dan kom je uit bij Hawaii. De Big Wave van Kona Brewing geeft mij het meeste een vakantiegevoel. Dit is een Golden Ale, een licht biertje met tropische smaken. Het is echt een ‘easy going’ biertje, alleen al door de toffe verpakking. Ben je tot slot gewoon op zoek naar een goede, lekkere normaal bier? Mijn favoriete normaal bier is de Chateau Neubourg van Gulpener. Het is een goede pilsener met weinig gist, licht zoete smaak en goede bitterheid. Deze behoort niet voor niets bij de top 3 van de wereld!

Noot: De cider (4de van links) hoort eigenlijk niet tussen het rijtje bieren. Dit bedacht ik mij iets te laat, na de foto. Alsnog voor de liefhebber, dit is een van mijn favorieten van dit moment!

Afgelopen dinsdag was ik uitgenodigd voor een botanische diner en proefde ik tijdens dit event van Lowlander beer meerdere speciaalbieren. Lowlander brouwt haar bieren in Amsterdam met botanicals. Dit zijn speciale kruiden en specerijen die het verhaal van verschillende plekken over de hele wereld vertellen. De bijzondere eigentijdse verpakking met het eigen verhaal maakt de Lowlander bieren opvallend en uniek.

Het leuke van deze avond was dat ik echt verrast werd door de bier-spijs combinaties. Zo gingen de lichte frisse smaken van een Aziatisch gerecht bijzonder goed met de citrus smaken en moutige afdronk van de Pale Ale. De Lowlander I.P.A en de Lowlander White Ale heb ik direct toegevoegd aan mijn favorieten. Dat niet alleen, ik leerde eindelijk hoe ik zo’n speciaalbiertje inschenk. Zou het dan nu over zijn met die grote lading schuim op mijn bier?

Ik besloot die avond – eenmaal thuis en overenthousiast – dat ik na de SWET 1 (wijncursus) een biercursus wil gaan doen. Dit artikel en deze nieuwe serie Beer Talk is dan ook direct mijn eerste ‘stap’ in mijn bieravontuur. Een avontuur waarin ik jou, mijn lieve lezer, natuurlijk mee ga namen. Ik ga zelf regelmatig leuke bier plekken delen als hotspots, mijn favorieten biertjes én natuurlijk ook een paar recepten met bier. Alles verzamel ik onder Beer Talk, wel zo makkelijk! 

Ga je aan de slag met een recept of bezoek je een hotspot? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

Pssst. Mocht je nou na dit artikel ook willen beginnen aan een nieuwe hobby. De app heet: BierApp (Hier voor Apple) Let er wel op; er zijn mooiere apps. Het is best een trage, verouderde app. Toch is het een aanrader want; je kunt ranken, je leest er is een uitleg over de herkomst en smaak, je kunt er een notitie bij maken, je kunt ze goed sorteren op categories (handig in de supermarkt!) en je vindt zo’n 95% van de bieren erin.

Add Comment

Laat hier je reactie achter...