Food Talk // Aziatische koolsalade met sesamdressing - De Genietende Foodie

In ‘Food talk’ vertel ik je elke maand meer over seizoensgroenten. Deze maand, koolgewassen. Met deze Aziatische koolsalade met sesamdressing ter inspiratie.

Wist jij dat in de maand september veel koolgewassen beschikbaar komen? Ik zie altijd van die prachtige kolen liggen in de supermarkt, maar wist nooit zo goed wat ik daarmee aan moest. Want wat is het precies, hoe smaakt het én wat kan je ermee? Herken jij deze vragen? Vandaag vertel ik je meer over koolgewassen en specifiek over de witte kool. Natuurlijk heb ik ook een waanzinnig lekker recept voor je met witte kool. Lees je mee?

Koolgewassen, stiekem eet je ze wekelijks…

Een aantal koolgewassen zul je misschien wel wekelijks eten. Ik heb het dan over bijvoorbeeld de broccoli, bloemkool, spruiten of paksoi. Ja, dit zijn allen koolgewassen! Heerlijk in een pasta salade, in een wokgerecht of gewoon met gekookte aardappelen erbij. Toch zijn er nog zoveel andere koolgewassen die het proberen waard zijn. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gekookt met de savooiekool, koolrabi of witte kool?

Door mijn maandelijkse samenwerking met Love My Salad ontdekte ik deze keer een prachtige nieuwe koolgewas, de witte kool. Verder dan in een colewsalade had ik nog niet kennisgemaakt met dit seizoensproduct. Wat is het precies? Witte kool is een sluitkool. Dat zijn kolen waarbij de bladeren dicht langs elkaar groeien rondom de kern. Laagje voor laagje groeit deze witte vriend uit tot een ronde kool.

Het grootste gedeelte van de witte kolen worden gebruikt voor zuurkool. Nu ben ik totaal geen zuurkoolliefhebber, dus gelukkig kun je er veel meer mee. Denk aan wokken in de pan of stoven in de oven. Ook kun je het blancheren, een techniek dit ik gebruik voor deze salade. Al klinkt dat stukken moeilijker dan het is; in het recept leg ik het je uit. Ben je benieuwd naar de smaak van witte kool? Dat ligt allemaal aan de bereiding…

Een smaak die je doet verrassen…

De Aziatische keuken is een van mijn favorieten keukens. De witte kool past perfect thuis tussen deze authentieke smaken. Een fris, licht product wat haar smaken goed opneemt. Zo kunt je de witte kool heerlijk kunt wokken voor snelle doordeweekse maaltijd, stoof je hem voor een pittige curry of maakt je er een koude salade mee. Bijvoorbeeld deze koolsalade met komkommer, wortel en sojabonen. Super lekker met een zachte, licht pittige sesamdressing. Deze smaken gaan je doen verrassen over de witte kool!

Print het recept!
Aziatische koolsalade met sesamdressing
In ‘Food talk’ vertel ik je elke maand meer over seizoensgroenten. Deze maand, koolgewassen. Met deze Aziatische koolsalade met sesamdressing ter inspiratie.
Porties
personen
Ingrediënten
Ingrediënten voor de salade
  • 1 witte kool
  • 20 cm komkommer
  • 5 wortels
  • 100 gram sojabonen
Ingrediënten voor de sesamdressing
  • 1 tl rijstazijn
  • 3 tl sesamolie
  • 2 tl sojasaus
  • 1 tl limoensap
  • 1/2 rode peper
  • sesamzaadjes (naar voorkeur)
Porties
personen
Ingrediënten
Ingrediënten voor de salade
  • 1 witte kool
  • 20 cm komkommer
  • 5 wortels
  • 100 gram sojabonen
Ingrediënten voor de sesamdressing
  • 1 tl rijstazijn
  • 3 tl sesamolie
  • 2 tl sojasaus
  • 1 tl limoensap
  • 1/2 rode peper
  • sesamzaadjes (naar voorkeur)
Instructies
  1. Maak de dressing door de rijstazijn, sesamolie, sojasaus en limoensap te mengen in een kommetje. Snij de rode peper in dunne plakjes en voeg deze toe aan de dressing. Maak af met een beetje sesamzaadjes (naar voorkeur)
  2. Halveer de komkommer en snij deze in de lengte in plakjes. Maak er vervolgens lange reepjes van. Snij de kool in kleine stukjes. Rasp de wortel en snij in plakjes.
  3. Kook 1.5L water in een pan en blancheer de kool & wortel. Dat werkt zo; Leg de groenten in het gekookte water voor ongeveer 2 minuten. Spoel daarna direct goed af onder koud stromend water.
  4. Meng de kool, wortel, komkommer en sojabonen in een schaal. Voeg de dressing toe, eventueel zonder de rode pepers. Bestrooi met wat extra sesamzaadjes en serveer direct!
Notities

Tip! Deze salade is ook perfect om slabootjes mee te maken. Neem een slablad (zoals Romeinse sla), vul dit met glasnoodles en leg hierop een beetje van de Aziatische koolsalade. Succes gegarandeerd!

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

Deze Aziatische koolsalade is super makkelijk te maken. De pure smaken van de groetesoorten gaan perfect met de sesamdressing. Heerlijk als salade tijdens de lunch, als bijgerecht of als vegetarische maaltijd. Geniet ervan! 

Nieuwsgierig naar de andere ‘Food Talk’ artikelen? Hier vind je ze allemaal.
Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

Dit is een samenwerking met Love My Salad

Add Comment

Laat hier je reactie achter...