FOODNIEUWS #3 // bijzonder bier, nieuwe spots & gezonde snacks - De Genietende Foodie

Foodnieuws, de verzameling van de laatste leuke, bijzonder nieuwtjes uit de culinaire branche. In deze editie o.a. bijzonder bier, nieuwe spots & gezonde snacks!

Vorig jaar lanceerde ik een nieuwe categorie op de blog, foodnieuws! Regelmatig valt mijn oog op een bijzonder, nieuw product in de markt waar ik jou gewoon even over moet vertellen. Zo liep ik afgelopen week over de horecava & vakantiebeurs, twee vakbeurzen waar ik een hoop toffe, bijzondere & inspiratievolle ondernemers én producten tegen kwam. Tijd dus voor foodnieuws!

Dit artikel is niet gesponsord en bevat, net als altijd, mijn eerlijke mening. Voor vragen lees hier mijn disclaimer.

Gezond tussendoortjes in de schoolkantine’s

Wist je dat snacks in de schoolkantine’s o.a. maximaal 110 calorieën mogen bevatten? Natuurlijk zijn er nog veel meer aandachtspunten vanuit het Voedingscentrum. Dat zorgt ervoor dat producenten beter moeten inspelen op een gezonde snack, die tóch lekker is voor scholieren.

Tijdens de Horecava kwam ik in aanraking met Bazqet by mr B. Ik proefde een aantal stukjes die verbazingwekkend lekker waren (én gezond). Ook kreeg ik een koekje mee naar huis, om eens te proberen. De volgende dag nam ik die als tussendoortje; smaakvol, knapperig & vullend. Dit ligt in de schoolkantine’s, maar van mij mogen ze ook in vijfstuks naar de supermarkt. Al is het alleen maar voor de vrolijke verpakkingen, want ik vind dit ook een heel geschikt tussendoortje voor volwassenen (& foodies).

Nieuwkommer in Rotterdam

Pak je binnenkort een filmpje samen met een vriend, vriendin, geliefde of iemand anders? Ga dan vooraf even een hapje eten bij Charlie’s in Rotterdam!

Met een kleine, maar gevarieerde kaart geniet je hier op je gemak van diverse flammkuchen, hotdogs, salades of borrelhapjes. Alles met een kleine prijs van €5,95 – €6,95, waardoor dit perfect is voor een snelle, kleine hap. Vergeet ook niet de pompoensoep, erg lekker!

De kunst van omgaan met verspilling

Waarschijnlijk ben je wel bekend met het concept van Instock; Heerlijke gerechten die worden gecreëerd met onverkochte producten om zo voedselverspilling tegen te gaan. Tijdens de Horecava kwam ik erachter dat ze nog een stapje verder gaan om de voedselverspilling te verminderen…

Elke jaar hield Instock een hoop aardappelen over, waardoor ze op zoek zijn gegaan naar een nieuwe bestemming voor deze producten. Zo ontstond Pieper bier, een biertje waarbij een deel van het mout vervangen wordt door aardappels. Het leuke is dat je hier in de smaak niets van proeft (als leek). Volgens de kenners is de smaak bloemiger en vergelijkbaar met een Pale Ale. Ik vind het een lekker fris, licht biertje, dat je zo op het terras kunt drinken komende lente!

Slimme studentenondernemers verdienen met brood

Om nog even door te gaan op de voedselverspilling in Nederland, kun je ook op een andere manier naar bier kijken. Dit deden vier studenten van de Universiteit van Amsterdam. Met behulp van bierborstel –een reststroom uit het bierbrouwproces – maken zij een brood, ondertussen beter bekend als BrouwBrood.

Dertig procent van de ingrediënten bestaat uit bierborstel, wat het BrouwBrood een duurzaam initiatief maakt om voedselverspilling tegen te gaan. Ik vind dit soort concepten super goed & heel tof om te zien. En het beste eraan… het brood was ook nog eens heel erg lekker!

Opening van een prachtige walhalla

Tot slot gaat er binnenkort een prachtige walhalla open. Een waar ik zelf al een klein halfjaar op zit te wachten, namelijk de Gentse Holy Food Market! De locatie is namelijk uniek en werkelijk prachtig. Dat niet alleen, er zitten een paar prachtige zaakjes in die al veelbelovend zijn. Halverwege 2017 gaat deze foodhal over, dus nog eventjes geduld…

De derde editie van FOODNIEUWS alweer. Naar welke van deze leuke food items ben jij benieuwd? Laat het achter in de reacties hieronder!

Benieuwd naar de andere artikelen, kijk dan even hier voor de tweede editie of hier voor de eerste editie

Add Comment

Laat hier je reactie achter...