Food Talk // Kerstsalade met pompoen, stoofpeer & burrata - De Genietende Foodie

In ‘Food talk’ vertel ik je elke maand meer over seizoensgroenten. Deze maand, pompoen. Met kerstrecept voor deze kerstsalade met stoofpeer & burrata.

Het is alweer voor de vijfde keer dat ik je iets meer vertel over een specifieke seizoensgroenten. In de nieuwste ‘Food Talk’ vertel ik je meer over pompoen, mijn favoriet tijdens de koudere dagen. Vooral door de veelzijdigheid ervan, ik hou ervan als soepje tot ovengerecht. Maar om eerlijk te zijn, met deze kerstsalade ontdek jij pas écht zijn veelzijdigheid.

Goed. Pompoen. Wat is dit precies voor seizoensgroenten, hoe smaakt het én wat kun je ermee? In dit artikel vertel ik je kort en krachtig meer over de pompoen en haar soorten. En, om je direct wat inspiratie te geven deel ik dit waanzinnige kerstrecept. Deze kerstsalade met stoofpeer, pompoen & burrata steelt tijdens Kerst de show. Lees je mee?

Pssst. Nieuwsgierig naar de andere ‘Food Talk’ artikelen die ik schreef voor Love My Salad? Hier vind je ze allemaal.

De favoriet van de winter, pompoen

Pompoenen zijn er in veel vormen en maten. Oorspronkelijk is het een product dat slechts van oktober t/m december verkrijgbaar is, maar door haar populariteit vind je haar tegenwoordig het hele jaar door in het schap. Niet gek ook, want door haar subtiele smaak & vele varianten is het perfect te verwerken in heel veel verschillende gerechten.

Winterpompoen, flespompoen, spaghettipompoen… Welke kies je dan in het schap? De kleine oranje pompoen (Hokkaido) heeft de meeste smaak. Perfect dus voor een ovengerecht, risotto of pompoensoep. De flespompoen is juist iets nootachtige qua smaak, wat ideaal is in deze kerstsalade. Wil je juist een zoete variant voor in een quiche of cake? Dan is de kleine groene pompoen (Kabocha) de beste keuze.

Wil je meer weten over de bereidingswijzes of op welke manier je de pompoen het beste kunt bewaren? Lees er hier meer over. 

Perfect voor de feestdagen

Zelf ging ik dus aan de slag met de flespompoen. Speciaal voor de feestdagen combineerde ik de gegrilde pompoenstukken met zachte, kruidige rode stoofpeertjes (volgens moeders recept). Om de kerstsalade net die frisse twist te geven, voeg ik granaatappelpitjes en burrata toe. De combinatie tussen deze vier is waanzinnig lekker! Meer dan een beetje olijfolie en verse slabladeren heb je dan niet meer nodig. Geloof mij maar, deze kerstsalade geeft je kerstmenu nét dat beetje extra!

Ben je op zoek naar meer salade inspiratie? Bekijk dan ook eens het platform van Love My Salad. Hier vind je, naast mijn maandelijkse bijdragen, onwijs veel recept inspiratie & informatie over de producten! 

Kerstsalade met pompoen, stoofpeer & burrata

Recept hoeveelheid: 6 personen

In ‘Food talk’ vertel ik je elke maand meer over seizoensgroenten. Deze maand, pompoen. Met kerstrecept voor deze kerstsalade met stoofpeer & burrata.

Print het recept

Ingrediënten

  • 1 krop gemengde kluitsalade
  • 1 stuk flespompoen
  • 4 stoofperen (link recept in notities)
  • 1 bol burrata
  • 100 gram granaatappelpitjes
  • 2 el olijfolie extra vierge

Kruiden voor pompoen

  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • peper & zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht. Snij de flespompoen in de lengte doormidden, verwijder het vruchtvlees en snij deze in reepjes. Besmeer met de kruiden en leg deze vervolgens op een bakplaat voor 30 minuten in de oven. Draai halverwege om.

  2. Verwijder de kluit van de saladekrop en hak de salade grof. Snij de stoofperen in stukjes. Meng de sla met de stoofperen, granaatappelpitjes en olijfolie. 

  3. Voeg de pompoen en gesneden burrata toe aan de salade & geniet! 

Notities

Recept voor de rode stoofperen vind je hier

Bewaren? Wil je de kerstsalade pas 's avonds serveren? Rooster dan enkel de pompoen vooraf en bewaar afgedekt buiten de koelkast. Maak de salade pas op het moment zelf klaar, dit kost je maximaal 5 minuten! 

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

Een ware blikvanger tijdens de kerst, deze heerlijke kerstsalade met pompoen, stoofpeer & burrata. Onwijs bijzondere smaakcombinatie die je avond nét dat beetje extra geven. Geniet ervan! 

Nieuwsgierig naar de andere ‘Food Talk’ artikelen? Hier vind je ze allemaal.
Wil je nog meer leuke inspiratie voor de feestdagen? Hier vind je alle recepten!
Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

Dit is een samenwerking met Love My Salad

Add Comment

Laat hier je reactie achter...