Food Talk // Noodle salade met savooiekool, peultjes en biefstuk - De Genietende Foodie

In ‘Food talk’ vertel ik je elke maand meer over seizoensgroenten. Deze maand, savooiekool. Met het recept voor deze heerlijke en makkelijke noodles salade.

In de vorige food talk in september vertelde ik je al dat in deze periode veel koolgewassen beschikbaar zijn. Vandaag wil ik het daarom hebben over een prachtige, maar redelijk onbekende koolsoort… de savooiekool.

Want wat is het precies, hoe smaakt het én wat kun je ermee? In dit artikel vertel ik je er kort en krachtig meer over. En, om je direct wat inspiratie te geven deel ik een heerlijk recept met savooiekool. Deze snelle noodles salade met peultjes en biefstuk voor de doordeweekse dag!

Een prachtig donkergroen kooltje

De savooiekool is een rond koolgewas die bestaand uit meerdere losse en dichte bladeren. Je herkent hem direct aan de donkergroene kleur, het prachtige gebobbelde blad met onwijs veel structuur en de gekrulde bladranden. In de volksmond wordt de groene savooiekool ook wel groene kool genoemd.

Het grootste gedeelte van de bladeren zit redelijk los rondom de kern, in tegenstelling tot de meeste kolen. Door haar gebobbelde bladeren is de savooiekool een prachtige blikvanger in bijvoorbeeld een salade. Want zeg nou eerlijk, eigenlijk is het toch gewoon een prachtig donkergroen kooltje?!

Hoe smaak zo’n savooiekool precies? Zelf vind ik het een sterke en bittere koolsmaak heeft, maar een niet te scherpe nasmaak. Juist de structuur geeft, zoals in deze noodles salade, een lekkere bite aan het gerecht. Door haar stevige structuur & sterke bladeren is de savooiekool perfect om mee te wokken, te gebruiken voor slabootjes of te verwerken in een stampot. Door de bittere smaak combineert het prachtige met een zoetige saus, zoals de oestersaus in dit inspiratie recept…

Heerlijk, makkelijk wok recept met savooiekool

Dit keer een lekker makkelijk wok recept voor doordeweeks. Je zet het in zo’n 20-30 minuten op tafel, ideaal. De savooiekool wordt samen met peultjes, gele paprika en de noodles gewokt in de wokpan. Door de zoete smaak van de oestersaus, de bittere koolsmaak, de frisse paprika en de scherpe koriander & rode peper is dit gerecht heerlijk in balans. Top om doordeweeks lekker gezond mee te genieten!

Ben je op zoek naar meer salade inspiratie? Bekijk dan ook eens het platform van Love My Salad. Hier vind je, naast mijn maandelijkse bijdragen, onwijs veel recept inspiratie & informatie over de producten! 

Print het recept!
Noodle salade met savooiekool, peultjes en biefstuk
In ‘Food talk’ vertel ik je elke maand meer over seizoensgroenten. Deze maand, savooiekool. Met het recept voor deze heerlijke en makkelijke noodles salade.
Porties
personen
Ingrediënten
Ingrediënten
  • 1/2 savooiekool (1/2 kool is ongeveer 4 bladeren)
  • 200 gram peultjes
  • 1 gele paprika
  • 150 gram woknoodles
  • 1 stuk biefstuk (à 150 gram p.s.)
  • 25 gram boter
  • 1/2 rode peper
  • 3 gram verse koriander
  • 1 teen knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 3 el oestersaus
Benodigdheden
  • Koekenpan
  • wokpan
  • Aluminiumfolie
Porties
personen
Ingrediënten
Ingrediënten
  • 1/2 savooiekool (1/2 kool is ongeveer 4 bladeren)
  • 200 gram peultjes
  • 1 gele paprika
  • 150 gram woknoodles
  • 1 stuk biefstuk (à 150 gram p.s.)
  • 25 gram boter
  • 1/2 rode peper
  • 3 gram verse koriander
  • 1 teen knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 3 el oestersaus
Benodigdheden
  • Koekenpan
  • wokpan
  • Aluminiumfolie
Instructies
  1. Verwijder de buitenste twee hele harde bladeren. Haal vervolgens de benodigde bladeren van de savooiekool. Was de bladeren grondig. Verwijder de steelaanzet in het blad en snij in grove stukken. (Let op, met het wokken slinkt de savooiekool licht)
  2. Snij de gele paprika in reepjes. Pel en snipper de teen knoflook. Verwijder de zaadlijst uit de rode peper en snij in ringen.
  3. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de biefstuk naar wens rare, medium of well done. Pak deze na het bakken in in aluminiumfolie om te laten rusten.
  4. Fruit de knoflook in de helft van de olijfolie in een wokpan. Voeg de grof gesneden savooiekool toe en wok dit voor 2 minuten. Voeg vervolgens de peultjes toe en de overige olijfolie toe. Wok alles voor 2 minuten goed door.
  5. Voeg nu de oestersaus, paprika en woknoodles toe. Wok alles voor 2 à 3 minuten goed door. Snij de biefstuk in dunne plakken. Serveer de noodles salade met de biefstuk in een kom en eet direct.
Notities

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

Ik ben fan van dit recept♥! De smaken van de diverse extra groenten combineren heerlijk met de savooiekool. De oestersaus en het medium gebakken stukje biefstuk erbij maken het een perfecte doordeweekse maaltijd. Lekker gezond genieten! 

Nieuwsgierig naar de andere ‘Food Talk’ artikelen? Hier vind je ze allemaal.
Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

Dit is een samenwerking met Love My Salad

2 Comments

  • fitaddictnl 17 oktober 2017 10:08

    Ooh dit ziet er zo lekker uit!! Onwijs mooie foto’s ook! xx

    • Kim 18 oktober 2017 09:29

      Wat lief, dankjewel! <3 Laat je het weten of je het ook lekker vond smaken ;-)

Add Comment

Laat hier je reactie achter...