Food Talk // Rode kool salade met gerookte kip & mandarijn-gember dressing - De Genietende Foodie

In ‘Food talk’ vertel ik je elke maand meer over seizoensgroenten. Deze maand, rode kool. Met het recept voor deze heerlijke en makkelijke rode kool salade.

Tijd voor een nieuwe ‘Food Talk’, nummer vier alweer in deze serie. Na de zoete puntpaprika, witte kool en savooiekool is vandaag een andere koolsoort aan de beurt, de rode kool! Gebruik jij vaak de rode kool in de keuken? Zo niet, dan gaan we daar maar eens verandering in aanbrengen…

Want wat is dit precies voor seizoensgroenten, hoe smaakt het én wat kun je ermee? In dit artikel vertel ik je kort en krachtig meer over de rode kool. En, om je direct wat inspiratie te geven deel ik een heerlijk recept. Deze rode kool salade met gerookte kip en mandarijn-gember dressing is perfect als snelle lunch of als bijgerecht bij een etentje met vrienden. Lees je mee?

Pssst. Nieuwsgierig naar de andere ‘Food Talk’ artikelen die ik schreef voor Love My Salad? Hier vind je ze allemaal.

Rode kool is alleen al een aanrader vanwege haar prachtige kleur!

Rode kool is een harde koolgroenten dat vooral in de herfst en winter verkrijgbaar is. Deze seizoensgroenten groeit gewoon in Nederland. Opvallend is haar diepe paars-rode kleur, je kunt hem niet missen bij je groenteboer of supermarkt. Alleen al voor haar prachtige kleur zou ik hem aanraden, het geeft je gerecht een bijzondere uitstraling!

Binnen haar soort is het een van de oudste sluitkoolgewassen. Bij de rode kool zitten de bladeren strak op elkaar rondom de kern, zoals je op de foto kunt zien. De buitenste bladeren zijn harder, met een soort wasachtige laagje erover. Deze bladeren beschermen de kool puur tegen uitdroging, je eet deze niet op.

Rode kool is een uitstekende wintergroenten. De smaak hangt ontzettend af van je bereiding, dit gaat van een bittere tot zoetige smaaktoon. Je kunt hem bijvoorbeeld combineren met andere aardse producten zoals witte kool (een coleslaw) of aardappelen (stampotje). Dun gesneden is het rauw ontzettend lekker in een salade met sinaasappel of gedroogde vruchten.

Tip: Let er wel op dat je je handen niet afveegt aan je kleren, de rode kleurstof krijg je er maar lastig uit!

Rode kool gebruiken in een salade met mandarijn, gember & gerookte kip

Precies dat laatste is wat ik met dit recept ook heb gedaan, de rode kool gebruiken in een salade. Niet zomaar een salade; een vrolijke, gekleurde salade als lunch of als bijgerecht tijdens een diner met vrienden. Zo’n kleurrijke maaltijd brengt zoveel sfeer op je tafel!

De mandarijn-gember dressing combineert onwijs goed met de dungesneden rode kool. Het bittere samen met het zure is heerlijk. De zoetige twist komt van de gekleurde cherrytomaten, die direct ook prachtig ogen op je bord. Serveer er gekleurde bladsla en gerookte kip bij om het helemaal af te maken. Het beste? Je zet het in 15 á 20 minuten op tafel, klaar om te genieten!

Ben je op zoek naar meer salade inspiratie? Bekijk dan ook eens het platform van Love My Salad. Hier vind je, naast mijn maandelijkse bijdragen, onwijs veel recept inspiratie & informatie over de producten! 

Rode kool salade met gerookte kip & mandarijn-gember dressing

Recept hoeveelheid: 4 personen
In ‘Food talk’ vertel ik je elke maand meer over seizoensgroenten. Deze maand, rode kool. Met het recept voor deze heerlijke en makkelijke rode kool salade.
Print het recept

Ingrediënten

Ingrediënten rodekoolsalade

  • 1/3 rode kool
  • 1/2 krop gemengde kluitsla
  • 150 gram gerookte kipfilet
  • 1 gele paprika
  • 150 gram gemengde cherrytomaten

Ingrediënten marinade

  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 2 Mandarijnen
  • 1 stukje verse gember (á 1 cm dik en 3 cm lang)

Bereiding

  1. Maak allereerst de marinade. Rasp de helft van de mandarijnen en pers alle mandarijnen uit. Meng dit met de olijfolie. Verwijder de schil van de gember en snipper deze heel fijn. Voeg dit toe aan de marinade en laat even staan.
  2. Snij de gerookte kip in plakjes en vervolgens in even grote stukken. Snij de gele paprika in dunne repen en snij doormidden. Halveer de gemengde cherrytomaten. Hak de sla grof.
  3. Neem met een stevig mes de benodigde hoeveelheid rode kool (bijv. 1/3 kool). Verwijder hiervan de kroon en de buitenste harde bladeren. Snij de rode kool in plakken en vervolgens in reepjes fijn.
  4. Meng de grofgesneden sla met de gesneden rode kool in een schaal. Voeg de paprika, cherry tomaten en gerookte kip toe. Giet de dressing over de salade en serveer na ongeveer 5 minuten.

Notities

Tip. Liever de rode kool nog fijner snijden? Gebruik dan een keukenmachine. Bewaartip. Serveer je de salade later op de dag? Voeg de gerookte kip en de dressing pas zo'n 5 minuten voor het serveren toe.

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

Deze rode koolsalade brengt zoveel kleur aan je tafel. De combinatie tussen de rode kool, mandarijn, gember, gekleurde cherrytomaten & gerookte kip is heerlijk. Dit gerecht is zeker een blikvanger op je tafel tijdens een etentje! 

Nieuwsgierig naar de andere ‘Food Talk’ artikelen? Hier vind je ze allemaal.
Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

Dit is een samenwerking met Love My Salad

Add Comment

Laat hier je reactie achter...