Frisse ijskoffie met kaneel & sinaasappel - De Genietende Foodie

IJskoffie, lekker fris genieten van een goede koffiesmaak. Heerlijk voor een warmere dag en bijzonder door de kaneel en sinaasappel.

Koffie is voor mij een klein genietmomentje op de dag. Misschien omdat ik het juist niet elke dag drink. Mij maak je namelijk ’s ochtends blij met een grote mok groene thee. Die koffie, die drink ik liever als speciaal moment. Het liefst als een cappuccino. Goed opgeklopte sojamelk, sterke espresso en genieten maar!

Cappuccino, cold brew, Dutch coffee…

Naast cappuccino zijn er natuurlijk tal van andere koffiesoorten. De een bijzondere dan andere. Zo dronk ik een paar jaar geleden bij de Fenix Food Factory voor het eerst een cold brew. Wat een bijzondere ervaring is dat, zo’n kopje koude koffie. Wat het precies is? Simpel gezegd, bij deze manier van koffiezetten wordt de gemalen koffie vermengd met koud water en blijft dit voor 12-24 uur staan totdat het gefilterd wordt.

Maar wist je dat er ook Dutch coffee is?! Dutch coffee is immens populair in Azië, waar het puur gedronken wordt met een paar ijsblokjes. Het lijkt op een cold brew, maar wordt op een andere manier gezet. Hier wordt het ijswater door middel van een speciale apparaat langzaam over de koffie heen gedruppeld. Zo kan elke druppel water de maximale hoeveelheid koffie in zich opnemen. Dit wordt ook wel de cold drip coffee genoemd.

Pure, zachte koffie smaak

Gelukkig hoef je dit proces niet zelf uit te voeren… Batavia Coffee levert namelijk 3 verschillende soorten Dutch Coffee, gemaakt van bonen uit verschillende streken van Ethiopië en Columbia. Hiervoor gebruiken ze single origin koffies, wat inhoud dat het uit één regio komt en enkel één variëteit heeft.  Elke met hun eigen karakter! Nieuwsgierig als ik ben naar nieuwe food producten test ik de ontvangen producten graag uit.

Zo proefde ik de producten eerste in de pure vorm, zonder ijs. De Ethiopische Limu proeft zoals koffie hoort te smaken, maar dan iets kouder en minder bitter. Wel proef ik er een kleine frisje doorheen, het heeft iets weg van citrus. De Ethiopische Yirgacheffe daarentegen is een wereld van verschil; fruitig, sterker, iets bitterder. De smaak van deze dutch coffee is veel meer uitgesproken. Juist dat fruitige maakt het heel bijzonder als een koude koffie. Tot slot de Colombiaanse variant, degene waar ik het meest nieuwsgierig naar ben. Ik drink namelijk het liefst een Colombiaanse espresso in mijn cappuccino, love it. De Colombiaanse Santuario is krachtig en sterk van smaak. De stevige smaak doet mij denken aan een espresso, terwijl het door de cold drip methode een hele lichte koffie is geworden. Heel bijzonder!

Heerlijke ijskoffie voor de warmere dag

De Colombiaanse spreekt mij het meeste, zeker voor wat ik er graag mee wil maken. Een lekkere frisse ijskoffie voor op een warmere dag! Stel: Het is in de middag als je in het eerste lente zonnetje plaats neemt. Kopje ijskoffie erbij, zon op je gezicht en genieten maar. Ziet je het al voor je?

Het recept voor deze ijskoffie is ontzettend makkelijk, waardoor je binnen een paar minuten geniet van je ijskoffie. De toevoeging van de kaneel en sinaasappel gaan perfect bij de Colombiaans Santuario. Dat niet alleen, het geeft je ijskoffie net dat beetje extra. Die extra frisse touch die past bij dat zonnetje en die warmere dag. Heerlijk om mee te genieten!

SPECIAL KORTINGSCODE!

Zelf maken?! Met de code degenietendefoodie-10% krijg jij 10% korting op je bestelling in de Batavia Coffee webshop. Je kunt de producten hier bestellen. Ze hebben ook hele leuke pakketten in de webshop staan, waardoor je ze allemaal kunt proberen!

Print het recept!
Frisse ijskoffie met kaneel & sinaasappel
IJskoffie, lekker fris genieten van een goede koffiesmaak. Heerlijk voor een warmere dag en bijzonder door de kaneel en sinaasappel.
Porties
ijskoffie
Ingrediënten
Ingrediënten
 • 100 ml Alpro amandelmelk ongeroosterd
 • 70 ml Colombiaans Santuario (van Batavia Dutch coffee)
 • 4 ijsblokjes
 • 1/2 sinaasappel
 • 2 tl kaneel
Benodigdheden
 • Blender
Porties
ijskoffie
Ingrediënten
Ingrediënten
 • 100 ml Alpro amandelmelk ongeroosterd
 • 70 ml Colombiaans Santuario (van Batavia Dutch coffee)
 • 4 ijsblokjes
 • 1/2 sinaasappel
 • 2 tl kaneel
Benodigdheden
 • Blender
Instructies
 1. Doe de amandelmelk, de Colombiaans Santuario dutch coffee, de ijsblokjes en de kaneel in de kom van de blender. Rasp de halve sinaasappel en voeg de rasp toe aan de ijskoffie.
 2. Meng alles en serveer direct. Maak af met eventueel een beetje kaneel op de koffie!
Notities

Tip! Heb je een allergie? De amandelmelk kun je prima vervangen voor (soja)melk!

Let op. De geroosterde amandelmelk proef je net iets scherper terug dan de ongeroosterde variant. Niet zo'n fan van amandelmelk? Neem dan de ongeroosterde variant of vervang voor (soja)melk.

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

Deze ijskoffie is ideaal voor de warmere dag! Met de speciale Dutch Coffee van Batavia Coffee krijgt je koffie net dat beetje extra. Vergeet ook niet de kaneel & sinaasappel voor het lekkerste resultaat! 

Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

In samenwerking met Batavia Coffee

Add Comment

Laat hier je reactie achter...