Hotspot // Van het land tot het bord - Genieten bij Roots Rotterdam - De Genietende Foodie

Wild in Nederland, hoe werkt dat precies? Vandaag vertel ik je alles over dit seizoensproduct en de gerechten van Roots in Rotterdam!

Van sommige uitnodigingen die in mijn mailbox belanden word ik ontzettend enthousiast. Zo ook van de uitnodiging van MissPublicity, om samen met restaurant Roots in Rotterdam naar de Veluwe te gaan & deze dag meer te leren over wild. Wild vlees vind ik namelijk een prachtig product en gebruik ik zelf regelmatig in de keuken. Weet je bijvoorbeeld mijn wildstoofpot voor het Foodies magazine nog?! Maar mijn kennis over wild in Nederland was nog niet zo groot …

Wist je dit al over wild in Nederland?

Het leuke aan dit soort events is dat je er ontzettend veel van leert. Zo gingen we op pad met Bjorn van der Veen, van jagersvereniging Nederland. Hoe leeft wild eigenlijk in Nederland? Waar moet je als jager rekening mee houden? Mag je zomaar wild schieten? Allemaal aspecten waar hij ons meer over ging vertellen én die ik graag met jou wil delen.

Wist je bijvoorbeeld dat op de +90.000 hectare van de Veluwe zo’n 3.000 dieren in het wild leven? Waar de dieren leven kun je o.a. herkennen aan de schuurplekken of geschilde plekken aan de bomen. Ook zie je soms een pootafdruk in de aarde staan. Vergis je niet, zo’n pootafdruk van een edelhert is bijvoorbeeld net zo groot als je duim. Je moet dus goed je best doen om deze te vinden. Wil je echt wild spotten, dan kun je dit het beste tegen het einde van de middag doen. Ze komen namelijk te voorschijn als de zon zakt en het schemerig wordt.

Een paar weken geleden hadden we het geluk dat er zelfs een laagje sneeuw lag,
dat dit soort mooie winterse plaatsjes oplevert.

De hoeveelheid dieren die in het wild rondlopen in de Veluwe worden nauwlettend in de gaten gehouden. Jagen gaat in Nederland namelijk heel bewust. Zo moeten er bijvoorbeeld altijd een X aantal herten leven in het natuurgebied, met een verdeling naar man/vrouw. Er zit een heel plan aan vast om zelfs te kijken naar de kwaliteit van deze herten, zodat de goede, krachtige zich voortplanten.

Op het moment dat er gejaagd wordt op deze dieren, gaat dit ook volgens allemaal strikte regels. Zo wacht je bijvoorbeeld rustig af tot het dier naar jou toe komt, want het is strikt verboden om deze dieren via drukjacht (beweging stimuleren) of drijfjacht (opjutten) op te jagen. Het schot dient het liefst in een keer raak te zijn, zodat het dier eigenlijk nergens van lijdt. Persoonlijk vind ik het heel goed dat het jagen in Nederland zo strikt geregeld is, ten gunste van het dier. In andere landen gebeurt het jagen soms minder diervriendelijk.

Koeien knuffelen bij Nice to Meat

Na een koude wandeling door de Veluwe, een uitleg over het slachten van wild en het proeven van wild gaan we door naar een van de leveranciers van Roots, Nice to Meat. Dit is een ambachtelijke slagerij die zich richt op goede kwaliteitsproducten en leveren veel van hun producten aan hotels en restaurants.

Middels een kijkje in de stal bleek al snel dat de ruimte die de koeien hadden groter is dan bij een gemiddelde vleesboerderij. Ook houden ze veel verschillende soorten koeienrassen, die natuurlijk elk ook weer hun eigen identiteit aan het vlees geven. En zoals je ziet zijn ze lekker nieuwsgierig. Ze kwamen spontaan naar je toe en de zachte, schone vacht kon je lekker knuffelen!

In de boerderij kregen we vervolgens een heerlijke proeverij voorgeschoteld, direct van de Big Green Egg.  De proeverij bestond uit longhaas, dry aged rib eye, rug van de edelhert en een stukje van het middenrif (omloop) van de koe. Persoonlijk was de dry aged rib eye en de omloop bij mij wel echt favoriet, vooral doordat je goed de kwaliteit van het vlees proeft. Lekker mals en veel smaak, erg lekker!

Terug naar de roots

Na een dag vol met informatie en proeverijen, laat ik mij een paar weken later verwennen met een driegangen diner bij Roots in Rotterdam. De visie achter Roots Rotterdam is om haar gasten kennis te laten maken met de prachtige (seizoens)producten uit de omgeving, zoals met wild uit de Veluwe.

Eenmaal binnengekomen in het strak, modern ingerichte restaurant valt mij direct de warme bruine tinten in het interieur op. Samen met de marmeren tafels en het prachtige raamwerk ter afscheiding creëren ze een heel sfeervolle ambiance. Nadat ik plaats neem aan onze tafel heb ik direct het gevoel alsof ik het beste tafeltje heb gekregen, met de hele avond dit uitzicht op de keuken (zie foto boven). Alleen daar word ik al vrolijk van!

We beginnen de avond met een ceviche van zeebaars met daarbij limoen, granaatappel en radijs. Prachtig opgemaakt! Frisse smaken, een mooi krokantje en een zachte zeebaars smaak. De granaatappel in de ceviche is een bijzondere toevoeging die het gerecht net dat beetje extra geeft. Het knapperige brood met de citrus boter en tuinkers gaat er ook perfect bij.

Dit hoofdgerecht is trouwens een typisch ‘Roots’ gerecht. Terug naar de roots, door een peen en ui stampot op een moderne manier te serveren. De gekaramelisserde ui, de zachte zoete aardappelpuree, de knapperige wortel. Een heerlijk gerecht!

Bij elke gang kregen we ook een bijpassend wijntje. De sangiovese met dit stuk wild zwijn was echt een heerlijke combinatie! Veel fruittinten en een warme smaak, dat geeft net een beetje body bij het gerecht.

Tip: Liefhebber van frietjes? Vergeet deze er dan niet extra bij te bestellen! 

Genieten bij Roots in Rotterdam

Voor mij het onderdeel waar ik altijd het meest nieuwsgierig naar ben, het dessert! Om zo veel mogelijk te proeven nam ik het kaasplankje en mijn vriend het zoete dessert. Het zoete dessert was ook echt weer een plaatje! Met de gepocheerde appel, zelfgemaakte vanille ijs, kaneel en andere lekkere smaken een heel fris maar warm nagerecht.

Het kaasplankje werd geserveerd vanaf de kar, waarbij we genoten van een combinatie van een zachte truffelkaas, een Duitse rode schimmel, de Rotterdamse oude en een Italiaanse blue 61. Vooral die laatste is echt goddelijk. Met daarbij een glaasje dessert wijn kan ik je een ding vertellen, dat is echt genieten!

Het bijzondere aan Roots vind ik de algehele aankleding van de gerechten én de locatie. De borden worden prachtig opgemaakt en geven een bepaalde stijl weer. Per seizoen wordt die stijl aangepast aan de boodschap die ze willen uitstralen, zoals nu de kennismaking met wild uit Nederland. Die stijl zie je vervolgens zelfs terug in het interieur en de aankleding, zoals de mooie bossen bloemen of de kleurstijging op het bord. Heel bijzonder!

Benieuwd geworden naar de gerechten van Roots? Je kunt zelf heerlijk genieten van een driegangen menu voor 35 euro per persoon of je kunt natuurlijk voor een van de wisselende gerechten van de kaart kiezen. Waar je voorkeur ook naar uit gaat, je krijgt hier heerlijke gerechten met een echte beleving! 

Roots Rotterdam
Kruiskade 9, Rotterdam
(gelegen in het Hilton Hotel)

Op zoek naar meer leuke hotspots op lekker te dineren? Die vind je hier.
Nieuwsgierig naar de andere hotspots op De Genietende Foodie? Alle artikelen vind je hier. 

2 Comments

  • Daniel 11 februari 2017 15:34

    Wauw wat een lekker eten! Waar koop jij je kookgerei? Ik vond deze webshop http://kookgereishop.nl misschien ook wel iets voor jou

    • Kim 13 februari 2017 14:48

      Hi Daniel! Lekker he, het eten bij Roots viel ontzettend goed in de smaak. Leuke webshop ;-) Groet, Kim

Add Comment

Laat hier je reactie achter...