Personal // Update over mijn ondernemerschap & beide bedrijven! - De Genietende Foodie

Personal // Update over mijn ondernemerschap & beide bedrijven!

Vandaag een persoonlijke update over het ondernemerschap. Hoe gaat het met mijn twee bedrijven? Wat zijn de plannen voor dit jaar? Geniet ik er nog wel van?

Vanmorgen had ik tijdens mijn ontbijt een plotse realisatie. Het is alweer bijna een half jaar geleden dat ik Smaakmakers Media oprichtte. Wauw, wat vliegt de tijd! Lekker cliché, maar zo heftig voelt het momenteel voor mij. Juist daarom wil ik jou vandaag een update geven over mijn ondernemerschap. Want hoe gaat het eigelijk met de zaken van beide bedrijven? Wat zijn mijn plannen voor de rest van het jaar? En, geniet ik er eigenlijk nog wel van?!

Sneltrein die maar door tuft

Momenteel zit ik met een hoop vraagstukken in mijn hoofd. Dat is dan ook een van de redenen dat ik hier op mijn eigen plekje op het internet even alles van mij af schrijf. Schrijven om te proberen dat hoofd een beetje leeg te krijgen. Dat klinkt wellicht heftig, zo is het eigenlijk ook…

Voor mijn gevoel heb ik het afgelopen half jaar in een sneltrein gezeten die vooral door tuft. Die trein heeft helaas geen rem. Onderweg komen er prachtige kansen langs die ook nog ‘even’ meegenomen moeten worden. Om een of andere reden lukt het die trein telkens weer van het spoor af te gaan om deze kansen te pakken. Juist daardoor gaat alles zelfs nog een stukje sneller. Meer kansen pakken in minder tijd. Tijd om stil te staan is er niet, laat staan om goed te reflecteren. Zoals je vast wel voelt aankomen… daar ben ik op dit moment een beetje klaar mee. Ik zit op een punt dat het gewoon niet meer gaat.

Keuze’s, keuze’s, keuze’s

De afgelopen maanden merkte ik dat ik veel keuze’s moest nemen. Nu ben ik sterk om bedrijfstechnisch snel een goed onderbouwde beslissing nemen. Toch merk ik als het om mijn eerste kindje gaat (wat De Genietende Foodie voor mij is), dat keuze’s maken een stuk moeilijker is.

Zo ging ik afgelopen zomer flink terug in content, van +5 naar 3 artikelen. Veel aanvragen voor gesponsorde content werden afgeslagen, om juist het goede balans op de blog te kunnen houden. Ook mijn beschikbare tijd voor de blog daalde aanzienlijk met de komst van Smaakmakers Media. Beide kregen 50% aandacht in de week. Mijn tijd beschikbaar voor beide ondernemingen probeerde ik meer in te plannen met vaste momenten, zoals offertes schrijven & vaste blog dagen. Ik dacht dat ik zo meer grip op de tijd en effectiviteit kon houden…

Daar waar 50% het uitgangspunt was, werd dit al snel 75%. 75% voor beide bedrijven. Het gaat gewoon ontzettend goed! De Genietende Foodie groeit elke maand onwijs snel qua bezoekers én qua omzet. Smaakmakers Media krijgt mooie projecten, van fotografie klussen tot strategische sessies. Doordat mijn tijd beperkt is, richt ik mij vooral op de belangrijkste punten. Maar met zoveel kansen die langskomen raakt dat soms in de knoop. Alleen krijg ik die knoop momenteel niet uit elkaar.

Focus, specialisatie & feedback

De afgelopen maand ben ik veel bezig geweest om focus aan te brengen. Mijn klanten voor Smaakmakers Media werden specifieker, ik ben aan het onderzoeken waar ik mij op wil gaan specialiseren en let meer op de resultaten van de blogartikelen. Juist hierin keiharde beslissingen maken is nog best wel lastig. Dat is dus een blijvend proces richting het einde van het jaar.

Want laten we eerlijk zijn, aan het eind van de dag moet er ook gewoon geld verdiend worden. Aangezien ik in beide bedrijven mijn tijd stopt, moeten ook beide winstgevend zijn. Dat is immers de ondernemersdrift in mij. Gelukkig is het nu maandelijks redelijk stabiel, dus dat is mooi. Toch mag het voor mij nog wel iets meer worden, maar dat betekent wel dat ik dan nog meer keuze’s moet maken. Minder tijd aan De Genietende Foodie? Meer specialisatie met Smaakmakers Media? Keuze’s waar ik diep van binnen nog niet helemaal klaar voor ben.

Geniet ik er nog wel van?!

Misschien voelde het zinnetje ‘Geniet ik er nog wel van?’ een beetje al clickbait. Ik kan je vertellen, dat is het niet. Om zelfs heel eerlijk te zijn, ik geniet er op dit moment niet zo van beide bedrijven. Zo, punt. Dat is eruit. Natuurlijk doe ik allemaal waanzinnig toffe opdrachten, ben ik al 5 keer vanuit de blog op reis geweest en heb ik eigelijk niets te klagen qua aanvragen. Toch doe ik dat de laatste tijd wel. Waarom? Ik geniet er op dit moment niet zo van.

Ik merk dat ik met De Genietende Foodie minder samenwerkingen wil aangaan. Ik heb vaak een gevoel van ‘moeten’, zelfs als het een uitnodiging voor een lunch is. Mijn plezier gaat er zo best wel uit. Super zonde, want uiteindelijk is dat de hele kracht van het succes van de blog! Ik werk sowieso alleen met merken waar ik 100% achter sta en welk ik zelf ook aanschaf, maar deze selectie ga ik nog specifieker maken. Meer langdurige projecten en specifieke verbintenissen. Want als ik ergens het afgelopen jaar achter ben gekomen… Ik wil gewoon niet de meeste inkomen uit mijn blog moeten halen. Daar word ik gewoon niet gelukkig van.

Dat betekent dan ook dat ik meer met Smaakmakers Media ga doen. Momenteel leg ik de laatste hand aan de vernieuwde content op de website. Uiteindelijk zal ik daar begin volgend jaar ook meer specialisatie in gaan brengen. Die keuze’s heb ik nog niet gemaakt. Momenteel ben ik in een ‘Is dit écht mijn ding, Smaakmakers Media?’ fase. Het klassieke dilemma passend bij mijn levensfase. Iets wat niet in 1 nachtje slapen is opgelost. Iets wat zich afspeelt terwijl de trein gewoon door raast. Al heb ik gelukkig wel een stok in de trein gevonden waardoor die nu rustig tuft…

Hoe alles er begin 2018 uit gaat zien, geen idee. Alles wat ik de komende maanden ga oppakken moeten mij energie geven, gelukkig maken en laten genieten. Dat is waarom ik ondernemer ben geworden. De trein zal nog wel even doorgaan, maar ik heb wel weer het gevoel alsof ik zelf de koers bepaal. De koers naar mijn geluk!

8 Comments

 • Anniek 19 september 2017 13:01

  Gaaf zeg, dat beiden zo goed gaan. Daar kan ik alleen nog maar van dromen – en hard voor blijven werken. Maar ook heel goed dat je op tijd ‘aan de bel trekt’, voordat het plezier en de kans op succes écht weg zijn. Lastig om zo’n ei te leggen over wat wel en wat niet. Maar zo te lezen ben je al een heel eind! Succes!

  • Kim 25 september 2017 09:05

   Wat lief van je Anniek! Klopt, het is ook stiekem een droom voor vele. Nu is het alleen voor mij een keuze of dit ook écht mijn pad is. Lief, dankjewel. Zeker dat plezier ga ik zeker rekening mee houden. Liefs, Kim

 • Samen Bourgondisch 19 september 2017 12:03

  Wat heerlijk om dit ‘gewoon’ online van je af te schrijven! Dat lucht vast lekker op en daarnaast (zo werkt dat bij mij vaak nadat ik m’n hart heb gelucht) kun je daarna ook weer nieuwe inzichten krijgen. Je hoofd is immers geleegd! Dat beide een succes zijn (waar je trots op mag zijn!) maakt het bast extra lastig dat je er minder plezier in hebt. Ik hoop dat je treintje heel soms een paar minuten stopt voor de nodige adempauze en dat die net voldoende zijn om aan de toekomst te denken en te werken! Waar je ook precies heen gaat, blijf het doen met plezier! Zo ben je immers ook ooit begonnen 😊.

  • Kim 25 september 2017 09:04

   Dankjewel voor je lieve reactie Deborah! :-) Het luchtte inderdaad goed op om dit even lekker van mij af te schrijven. Ik trek de komende tijd gewoon iets meer aan die handrem en probeer weer even zelf achter het stuur te komen. Lief, dankjewel! Liefs, Kim

 • Caroline 19 september 2017 08:39

  Hoi! Dit is inderdaad heel herkenbaar. Ik heb zelfs ook een eigen bedrijf, maar eigenlijk wil ik ook meer met mijn foodblog gaan doen. Dan moet je wel opletten dat je jezelf niet te druk maakt. Het is inderdaad belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je echt heel gaaf vindt en waar je dus tijd aan wil besteden. Succes met alles! :)

  Groeten, Caroline

  • Kim 19 september 2017 12:01

   Dankjewel Caroline voor je mooie woorden! Ja klopt, het vinden van het balans en de goede stappen. Mooi top, zal ik zeker gaan doen. Liefs, Kim

 • Judith | myfoodblog.nl 18 september 2017 20:59

  Jeetje, heftig! In zekere zin herkenbaar. Tof dat beiden zo goed gaan, maar ook fijn om even wat tijd terug te nemen en kijken wat je écht leuk vindt en waar je je energie in wil stoppen. Veel succes en wijsheid de komende tijd! x

  • Kim 19 september 2017 12:00

   Dankjewel voor je lieve reactie Judith! Klopt, gewoon even goed kijken waar het hart nou écht sneller van gaat kloppen. X

Add Comment

Laat hier je reactie achter...