Recept // Luchtige perentaart met Hollandse peren - De Genietende Foodie

Deze perentaart is luchtig, kruidig & zacht van smaak. Je maakt het in een handomdraai. En, warm uit de oven  is de perentaart heerlijk om mee te genieten!

De maand september en het druiligere weer vragen er gewoon om. Het is tijd voor een lekker bakrecept. Dat doe ik dit keer met een van mijn favorieten steenvruchten, de Hollandse peer. Lekker met kaneel, amandelschaafsel & veel boter. Niet gezond, maar wel erg lekker. Krijg je al trek in deze lekkere perentaart?

Snacken met een bakje fruitsalade

Kreeg jij vroeger ook altijd een bakje fruit mee naar school? Zo’n fruitsalade gevuld met seizoensvruchten? Ik vond dit altijd al een fijne snack, al viel niet alles even goed in de smaak. Zo was deze steenvrucht geen favoriet. Ik vond de peer vaak de zuur, hard en weinig smaak bevatten. Het was een van die vruchten die in mijn bakje bleef liggen. Ik koos toen liever voor een zoete mandarijn of druif.

Nu weet ik wel beter. Nu ben ik er zelfs echt gek op! Vooral op de zoete, sappige Hollandse peren. Het liefst zo uit het vuistje, met schil en al. Ja, met bepaalde soorten kan dat gewoon! Dat wist ik ook nooit, tot ik vorig jaar voor een freelance project langs ging bij een perenteler. Mocht je nieuwsgierig zijn, je kunt het artikel hier nog teruglezen.

Luchtige kruidige perentaart

Afgelopen week kreeg ik van een boer bij mij om de hoek een zakje mee met de eerste Hollandse peren. Na een verse peer geproefd te hebben, was ik weer helemaal om. Lekker vers, onwijs sappig en een volle smaak. Heerlijk cadeautje! De eerste peren worden momenteel geplukt en zijn eind van de maand volop verkrijgbaar. Let er even extra op als je in de supermarkt staat ;-)

Ik moest bij de smaak van de verse peer direct weer denken aan de speculaastaart met peer. Die is toch zo lekker! Ik kreeg gelijk zin om te bakken, dus ging ik aan de slag met een lekker nieuw recept. Dit recept wel te verstaan, voor een luchtige, kruidige perentaart. De sappige perensmaak, de kruidige kaneel en het speltmeel geven dat echte herfstgevoel aan deze taart. Een taart waarvan het beter is om hem met je vrienden of familie te delen. Al moet ik bekennen dat dat best wel moeilijk zal worden…

Print het recept!
Luchtige perentaart met spelt & kaneel
Deze perentaart is luchtig, kruidig & zacht van smaak. Je maakt het in een handomdraai. En, warm uit de oven  is de perentaart heerlijk om mee te genieten!
Porties
taart (10p)
Ingrediënten
Ingrediënten
  • 200 gram speltmeel
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram witte kristalsuiker
  • 75 gram lichtbruine basterd suiker
  • 4 eieren
  • 1 el bakpoeder (afgestreken eetlepel)
  • 2 rijpe peren
  • 4 tl kaneel
  • 1/2 zakje amandelschaafsel
Benodigdheden
  • Springvorm (26 cm)
  • Mixer (of keukenmachine)
  • Een beetje boter & bloem voor invetten
Porties
taart (10p)
Ingrediënten
Ingrediënten
  • 200 gram speltmeel
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram witte kristalsuiker
  • 75 gram lichtbruine basterd suiker
  • 4 eieren
  • 1 el bakpoeder (afgestreken eetlepel)
  • 2 rijpe peren
  • 4 tl kaneel
  • 1/2 zakje amandelschaafsel
Benodigdheden
  • Springvorm (26 cm)
  • Mixer (of keukenmachine)
  • Een beetje boter & bloem voor invetten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Vet de springvorm in met een beetje boter. Bestuif de springvormen met een beetje bloem. Zo laat de perentaart straks goed los.
  2. Klop met een mixer of keukenmachine de boter op. Voeg de lichtbruine basterdsuiker en de kristalsuiker toe. Mix alles door elkaar. Voeg een voor een de eieren toe en mix tot een zachte, luchtige massa. Tot slot doe je de speltmeel en bakpoeder bij het beslag en klop je alles voor een paar minuten goed door.
  3. Schil de peren en snij deze in blokjes van 1,5 x 1,5 cm. Voeg de helft van de blokjes peer bij het beslag. Meng dit samen met de kaneel rustig door het beslag.
  4. Giet het beslag in de vorm. Verdeel de overige helft van de stukjes peer over het beslag. Bestrooi vervolgens met de amandelschaafsel, naar voorkeur. Zet de perentaart in de oven voor 50 à 60 minuten.
Notities

Tip: Verkleurd de perentaart te snel? Leg dan tussentijds een stuk aluminiumfolie op de springvorm. Dit houdt de verkleuring tegen, maar stop de garing van de perencake niet. Ik deed dit na 30 minuten ;-)

Bewaren? Je kunt de perentaart voor ongeveer 3 dagen bewaren. Doe dit luchtdicht in de voorraadkast.

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

Nu ben ik echt klaar voor de herfst. Lekker op de bank met een kleedje, tijdschrift, kopje thee en een stukje perentaart. Even een klein genietmoment voor jezelf. Al is het wel iets verstandiger om te taart te delen ;-) 

Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

4 Comments

  • Hanneke 10 oktober 2017 21:03

    Klinkt heerlijk! Ik sla je recept op!

    • Kim 13 oktober 2017 10:50

      Yes! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt Hanneke. Deel je het resultaat?! Liefs, Kim

  • Laura 17 september 2017 19:36

    Als ik dit zie krijg ik helemaal zin in de herfst!

    • Kim 25 september 2017 09:05

      Dankjewel Laura! Laat je het weten als je hem geprobeerd hebt? :-)

Add Comment

Laat hier je reactie achter...