Recept // Spaanse mosselen als tapasrecept - De Genietende Foodie

Deze Spaanse mosselen zijn perfect als tapasgerecht! Dit is het recept om met vrienden tijdens een borrel of diner heerlijk van zo’n pannetje te genieten.

Mijn #spanjeroadtrip in Juni 2017 is iets waar ik de laatste paar weken nog regelmatig aan terug denk. Ik deelde op mijn blog mijn reisavonturen, leuke hotspots om Spaans te genieten én recepten die je perfect thuis kunt maken. Alles om het vakantiegevoel heerlijk te herbeleven. Vandaag gaan we weer even terug naar Spanje…

Vis, vis, vis

Als ik iets heb geleerd tijdens ons verblijf in Noord-Spanje, is het wel dat dit gebied vooral draait om vis. Overal waar je plaats neemt proef je de lekkerste gerechten. Dan heb ik het niet alleen over paella, maar juist over zo’n pannetje met kokkels. Mosselen, kleine gefrituurde visjes of hele vissen zijn producten die je hier bijna altijd op de kaart ziet staan.

Terwijl wij overdag vooral wijnvelden ontdekte in Catalonië, aten we dus bijna elk avond wel vis. Op een avond at ik een tapasgerechtje met mosselen. Een bruingelakte aardewerk bakje met feloranje gekleurde mosselen werd op tafel gezet. De dampende stoom, de heerlijke knoflookgeur & de oranje mosselkleur deden mijn foodie hart sneller kloppen. Dat gevoel wil je natuurlijk gewoon thuis herbeleven. Gelukkig kan ik dat met dit heerlijke recept voor Spaanse mosselen.

Spaanse mosselen zoals je ze nog niet kent

Ik durf wel te zeggen dat deze mosselen nog lekkerdere zijn dan mijn favoriete mosselrecept. Ja, echt waar! De pure smaak van de mossel komt onwijs goed naar boven in dit recept. Samen met de zachte tomaten-knoflook saus en de frisse peterselie perfect als hapje. Zo’n hapje dat je op tafel zet tijdens de borrel, als voorafje tijdens een gezellig diner of gewoon zelf van geniet als avondeten. Heerlijk!

Noot. Ik gebruikte als wijn een Spaanse Rioja druif. Het lekkerste is 100% en kun je gewoon in de supermarkt vinden.

Let op. Vergeet na de bereiding de gesloten mosselen niet weg te gooien. Deze kunnen bedorven zijn, vandaar dat ze niet zijn geopend tijdens de bereiding.  

Spaanse mosselen

Recept hoeveelheid: 1 pannetje
Deze Spaanse mosselen zijn perfect als tapasgerecht! Dit is het recept om met vrienden tijdens een borrel of diner heerlijk van zo'n pannetje te genieten.
Print het recept

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 200 ml witte wijn
  • 400 gram fijn gesneden tomaten (ik gebruik het merk Mutti)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • 20 gram boter
  • 3 gram verse peterselie

Bereiding

  1. Maak de mosselen schoon in een bak met koud (stromend) water. Verwijder eventuele kapotte of open mosselen.
  2. Snij de knoflook en de ui fijn. Fruit deze aan in de boter, in een ruime pan. Voeg de wijn en de inhoud van het blik met fijn gesneden tomaten toe. Laat voor 5 minuten zachtjes sudderen op laag vuur. Roer langzaam door.
  3. Voeg de mosselen toe aan de saus en laat voor 3-5 minuten zachtjes sudderen tot de mosselen open gaan. Hak ondertussen de verse peterselie grof.
  4. Verwijder de bovenkant van de mosselschelp (de lege kant) en leg de mossel in een schaal. Herhaal voor alle mosselen, zoals op de foto. Serveer met een paar scheppen van de saus, grofgebekte verse peterselie en geniet er direct van!

Notities

Noot. Ik gebruikte als wijn een Spaanse Rioja druif. Het lekkerste is 100% en kun je gewoon in de supermarkt vinden.

Let op. Vergeet na de bereiding de gesloten mosselen niet weg te gooien. Deze kunnen bedorven zijn, vandaar dat ze niet zijn geopend tijdens de bereiding.

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

Zo’n pannetje met Spaanse mosselen is voor mij een pannetje geluk. Kan jij nou ook zo genieten van vis en/of mosselen. Probeer dit recept dan zeker een keer uit! Wedden dat het je nieuwste favoriet wordt?! 

Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

2 Comments

  • Daphne 14 september 2017 16:28

    Ziet er erg lekker uit! Maar wat voor wijn heb je gebruikt? En misschien een tip om erbij te zetten de mosselen die niet vanzelf open gaan zijn meestal bedorven dus die kan je beter weg doen

    • Kim 25 september 2017 09:06

      Hi Daphne, Dankjewel voor je reactie. Deze vond ik vanmorgen in mijn spam, dus vandaar even een iets latere reactie. Ik heb een rioja gebruikt, ik zal het nog even erin zetten. En, dat van die mosselen ook ;-) Dat wordt als liefhebber zo vanzelfsprekend hahaha. Liefs, Kim

Add Comment

Laat hier je reactie achter...