Scones met clotted cream - De Genietende Foodie

Scones, de Engelse lekkernij die niet kan ontbreken op een brunch of high tea. Samen met de clotted cream & lemon curd een heerlijke verwennerij.

Op de trouwdag van mijn oom & tante maakte ik voor het eerst kennis met deze Engelse lekkernij, scones. Alles behalve geslaagd kan ik je vertellen. Het 17-jarige meisje vond de scone maar een vreemde textuur hebben. De lading bramenjam erbij maakte het enigszins beter, maar alles behalve lekker. Na een klein stukje heb ik het dan ook beleefd aan de kant gezet. Op het bord van mijn vriend welteverstaan.

Vreemd keek mijn vriend dan ook toen ik vorige jaar tijdens pasen bij de brunch persé scones wilde serveren. Hij herinnerde mij met liefde aan mijn eerste ervaring. Vooral met wat ik daar ter plekke deed. ‘Dat loopt echt wel los hoor’ verzekerde ik hem volmondig. Of het aan het recept, mijn kookkunsten of mijn smaakverandering lag, ik weet het niet (goed, ik gok het laatste). Het liep los. Dat niet alleen, ik vond het onwijs lekker!

Experimenteren met scones kon dan natuurlijk niet uitblijven. Ik probeerde in het afgelopen jaar weleens  verschillende recepten uit, maar de op een of andere manier waren deze nét niet goed genoeg. Ik ontdekte dat bakmeel het lekkerste resultaat geeft, net als roomboter. Geen bloem of margarine gebruiken dus. Want dan durf ik te garanderen, dan verras je veel gasten met deze heerlijke scones.

Pssst. In het recept vind je ook hoe je de clotted cream maakt, een traditionele zoetigheid. Mocht je een frisse, gele touch willen… Het recept voor de heerlijke lemon curd lees je hier.

Scones met clotted cream

Recept hoeveelheid: 12 stuks
Scones, de Engelse lekkernij die niet kan ontbreken op een brunch of high tea. Samen met de clotted cream & lemon curd een heerlijke verwennerij.
Print het recept

Ingrediënten

Ingrediënten scones

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel (+ een beetje)
  • 100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 60 gram Suiker
  • 120 ml melk
  • 1 ei
  • 1 snuf zout

Ingrediënten clotted cream

  • 125 gram mascarpone
  • 125 ml slagroom

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • deegroller
  • Ronde uitsteker 3 cm diameter

Bereiding

Scones

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Kneed met de hand (of de keukenmachine) de boter met de bakmeel tot een fijne kruimel.
  2. Voeg de suiker & de zout toe aan het meel en meng alles goed door. Voeg de melk toe en kneed het met de hand (of keukenmachine) tot een soepel deeg.
  3. Bestuif het werkblad met een beetje bakmeel. Rol het deeg met een deegroller uit tot 2 cm dik. Steek met een ronde uitsteker de scones uit. Doe dit tot het deeg op is.
  4. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de scones met het opgeklopte eidooier. Zet het vervolgens voor 10 à 12 minuten in de oven.

Clotted cream

  1. Klop de slagroom goed op en spatel de mascarpone door de slagroom heen. Serveer de clotted cream bij de scones.

Notities

Tip: Lemon curd. Onwijs lekker bij de scones en clotted cream is lemon curd. Het recept voor lemon curd vind je hier.

Bewaartip scones. Je kunt prima de scones vooraf voorbereiden. Dek ze na afkoelen direct goed af en bewaar in een vershoudbakje.

Bewaartip clotted cream. De clotted cream kun je in een weckpot in de koelkast voor een paar dagen bewaren.

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie

Lekker fris en luchtig. Dit basisrecept voor scones serveer je tijdens een high tea, een uitgebreide brunch of als zoete snack. Samen met de clotted cream & lemon curd een waanzinnige combinatie. 

Meer recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

2 Comments

  • Esther 16 oktober 2017 19:49

    Hoi Kim, hoeveel mascarpone voeg je aan de slagroom toe voor de clotted cream?

    • Kim 18 oktober 2017 09:32

      Hi Esther! Ik heb het direct even aangepast in het recept. Ik zag in mijn notities 125 gram mascarpone & 125 ml slagroom. Geniet ervan!

Add Comment

Laat hier je reactie achter...