Wine Talk // 7 dingen die ik geleerd heb van mijn SDEN 1 - De Genietende Foodie

Yes, ik heb mijn wijncertificaat SDEN 1 gehaald!! In de nieuwste serie ‘Wine Talk’ neem ik jullie mee in die wijnwereld. Vandaag de 7 leukste feitjes…

Eindelijk kan ik het van mijn food bucket list afstrepen… Afgelopen maand heb ik een wijncursus gedaan én mijn wijnvignet op SDEN-niveau 1 behaald, de instapcursus om iets meer over wijn te weten ♥. Gewoon met een dikke 9(!) zelfs, whoehoe!

Maar Kim, wat weet je dan nu precies over wijn?! Vandaag in de eerste ‘Wine Talk’ de zeven leukste dingen die ik heb geleerd van mijn SDEN 1 cursus. Lees (en lach) je mee?

#1 Ferm, stroef, strak? Mag ik hem gewoon drinken?

Tijdens beide avonden werd ik doodgegooid met allemaal bizar termen. “Is het een volle of lichte wijn?” “Vind je het mondgevoel stroef of soepel?” “Vind je dat deze niet strak smaakt?” “Wat ferm zeg, deze wijn.” “Nou, ik vind hem echt robuust” “Deze wijn heeft wel echt een petroleum geur” ...

Gelukkig begrijp ik de meeste termen ondertussen na deze cursus, daar krijg je gelukkig een handig naslagwerk voor mee naar huis. Stiekem zijn de termen ook helemaal niet zo ingewikkeld zoals ze klinken, als je het eenmaal snapt. Of ik het ook echt goed kan herkennen, dat is een tweede. Maar om heel eerlijk te zijn; Mijn gedachte tijdens die eerste avond was alleen maar “Mag ik hem gewoon drinken?”. Een echte fijnproever, hahaha.

#2 Chardonnee….Chardonja!

Dat drinken is namelijk iets wat ik al regelmatig deed. Vanuit daar wist ik dan ook precies welke druif ik wel lekker vind en welke ik eigenlijk niet lust. Chardonnay is daar zo’n perfect voorbeeld van, ik ben daar gewoon niet zo’n fan van. Zoals vele wijndrinkers sla ik hem dan ook liever helemaal af. Het eindigt niet voor niets op ‘Nee’, zeg ik dan maar altijd.

Hier kwam mijn grootste eerste fout aan het licht. Zeg nooit ‘Nee’ tegen een druifsoort, nooit. Natuurlijk kun je meer houden van een lichte wijn of geef je de voorkeur aan een druivenras zonder hoge zuurgraad. Toch scheelt het onwijs hoe de druif in de wijn proeft, o.a. door het klimaat, de persing, de rijping en het blenden (mengen) met andere druiven. Zo is het helemaal niet gek om te vragen of de Chardonnay wijn heeft gerijpt op hout. Dit is een wereld van verschil. Proeven is daarbij de beste tip ;-)

#3 – Proeven? Stop je neus maar helemaal in dat glas.

Hoe doe je dat, dat proeven? Daar wist ik dan al iets meer van, o.a. door alle leuke rondleidingen die wij regelmatig doen in bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk. Eerst ruiken, dan je wijn walsen, dan weer ruiken. Eindelijk mag je dan een slokje proeven. Die laat je goed in je mond rondgaan, zodat alle smaakpapillen worden geactiveerd. Dan bepaal je wat je van de afdronk vind en neem je nog een klein slokje. Ja, de manier om te proeven zat er al aardig in.

Wat ik alleen niet wist? Je moet je neus goed in het glas stoppen. Wijn proeven doe je vooral met je neus. Hoe je dat doet? Niet je neus er recht in stoppen, dat ten eerste. Kantel je wijnglas iets naar je toe en houd het botje van je neus tegen de bovenrand van het glas. Zo neem je de meeste geur op. Kijk, heb jij ook weer wat geleerd!

#4 – Die Nieuwe Wereld is zo gek nog niet

Ondertussen komen wijnen al lang niet meer alleen uit Frankrijk of andere EU-landen, dat is weer iets wat ik geleerd heb tijdens de cursus. Steeds populairder worden de wijnen uit de Nieuwe Wereldlanden. Dit zijn Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Australië. En weet je, die Nieuwe Wereld is zo gek nog niet…

Zo geeft de zeewind bijvoorbeeld een ander ‘ziltige’ smaak aan de wijn. Ook groeien bepaalde druivenrassen van de grondsoort beter in Nieuw-Zeeland dan in Frankrijk. Maar zelfs dezelfde druiven kunnen door een andere klimaat, andere grond en andere wijnproces hele andere wijnen produceren. Laat je dus eens een keer verrassen door zo’n Nieuwe Wereldwijn. Dit kan heel verfrissend uitpakken!

#5 – Ken je de druif? Dan ken je de smaakintensiteit

Mijn grootste les uit de SDEN 1 cursus is deze, nummer 5. Hetgeen wat ik het liefste wilde leren is om te weten welke wijn er bij mijn stemming past, gewoon vanaf het etiket of de wijnkaart in een restaurant. Dat weet ik nu grotendeels, yes!

Op het moment dat je de smaakintensiteit van de meest voorkomende druiven kent, kun jij hier ook antwoord op geven. Heb je bijvoorbeeld trek in een lichte rode wijn? Ga dan voor de druif pinot noir. Zou je een volle, witte wijn willen die op hout heeft gerijpt? De chardonnay of viognier is je vriend. Liever een licht, fris wijntje voor op het terras? De sauvignon blanc en pinot blanc is een allemansvriend. Ken je druiven en je kunt (grotendeels) een goede wijn uitzoeken.

Kleine noot: Oké, oké, willen alle wijnkenners nu vooral blijven zitten? Ja, het is niet helemaal zo zwart-wit als ik het stel, ik weet het. Maar het geeft wel een goede eerste richting voor de wijnleek. 

#6 – Komen die topografielessen nog ergens voor van pas

Weet je nog dat je op de basisschool al die landen moest leren tijdens topografie? Van de meest onbenullige plaatsen in Europa tot landen waar je nog nooit van hebt gehoord? Nou, die topografie lessen komen met je wijncursus zeker van pas. Voor het behalen van het wijnvignet moet je namelijk wel weten hoe de meest voorkomende wijnlanden in elkaar zitten én welke druif en wijn waar vandaag komt. Zo lastig als het klinkt is het niet. Je topografie lessen van vroeger redden je hier echt bij!

# 7 – Hé jij daar. Gewoon doen zo’n cursus!

Oké, tot slot. Deze geleerde les wil ik jou vooral meegeven. Ik had het echt al járen in mijn hoofd zitten om een keer zo’n wijncursus te gaan doen. Op de een of andere manier kwam het er nooit van, andere prioriteiten wonnen het. Het was oprecht zó ontzettend leuk, dat ik het achteraf jammer vind dat ik het nooit eerder heb gedaan. Wat hield mij in vredesnaam tegen?!

Daarom, zou jij een keer zo’n cursus willen doen? GA HET GEWOON DOEN! De eerste SDEN 1 is ontzettend laagdrempelig. Doe het samen met iemand, als stok achter de deur en voor de gezelligheid. Bij La Causerie in Rotterdam Kralingen duurt de cursus twee avonden van ongeveer 2 uur per avond en proef je 6 wijnen per avond. Ik heb deze cursus zelf betaald en zou hen zeker aanbevelen. Middenin een wijnkelder op een enthousiaste, spontane manier meer leren over wijn én bijzondere wijnen en hapjes proeven. Zeker een dikke aanrader! Liever een andere locatie? Hier vind je een overzicht van alle gecertificeerde scholen in Nederland.

De komende tijd staat er vooral heel veel proeven op het programma ;-). Misschien wel het beste onderdeel nietwaar? Later dit jaar of begin volgend jaar wil ik beginnen aan SDEN 2 of WSET 2 (de Engelse variant). Tot die tijd deel ik met regelmaat gewoon allemaal favorieten en meer leuks op wijngebied in deze categorie.

Meer lezen in de categorie ‘Wine Talk’? Alle artikelen vind je hier.
Meer een liefhebber van bier? Bekijk alle ‘Beer Talk’ artikelen hier.
Ga je aan de slag met een recept of bezoek je een hotspot? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

Add Comment

Laat hier je reactie achter...