Personal // Mijn liefde voor bullet journal & doodles - De Genietende Foodie

Ben jij bekend met het fenomeen Bullet Journal? Vandaag deel ik mijn verhaal over mijn ervaringen, mijn liefde voor doodles én waarom jij vandaag nog moet beginnen!

Helemaal in het begin van De Genietende Foodie schreef ik nog regelmatig ‘geniet tips’. Door de jaren heen richtte ik mijn blog meer op recepten en hotspots in binnen- en buitenland en verdween dit naar de achterkant. Toch wil ik het vandaag hebben over een hele grote hobby van mij, bullet journal. Ik vertel je meer over dit fenomeen, deel mijn ervaringen, vertel over mijn liefde voor doodles en overtuig je graag waarom jij vandaag nog moet beginnen!

Hoe mijn obsessie ruim 2 jaar geleden allemaal begon

Ondertussen ben ik al meer dan 2 jaar een frequent bujo fanaat. Bujo is de afkorting voor Bullet Journal. Dit is een creatieve manier van het bijhouden van je gedachten, taken en emoties op papier. Je creëert als het ware je eigen agenda, dagboek, takenlijst en planner in één. Of je het nu zakelijk, privé of voor studie gebruikt, het systeem is op alles toepasbaar. De gehele uitleg kun je op deze website, de site van de oprichters, vinden.

Voor mij begon het allemaal toen ik als zelfstandige aan de slag ging, ondertussen ruim 2 jaar geleden. Ik was op zoek naar een fijne papieren takenlijst waar ik mijn projecten in kon bijhouden, maar tegelijk ook mijn ideeën in kon zetten en mijn bedrijfsvoortgang in bij kon houden. Oh, en het liefst ook nog als agenda en kleurboekje kon gebruiken.

Toentertijd was het bullet journal nog niet zo hip als nu. Ik vond slechts twee Amerikaanse YouTubers en vervolgens spendeerde ik uren met het kijken naar hun filmpjes en hun manier van bullet journaling. Ik was op slag verliefd op het concept. Ik nam een leeg notitieboek met puntjes, een zwarte fineliner en tekenen maar. Ik was vervolgens wekelijks (iets te lang) bezig met het tekenen, creëren en bedenken van mijn perfecte planning. Iets wat ook elke week weer anders was, groeide en paste bij mijn leven op dat moment. Ideaal!

Online en offline zoeken naar pennen, boekjes en accessoires

Elke keer weer was het een groot feest als er een nieuwe maand aanbrak. Elke maand kreeg namelijk zijn eigen thema, voorzien van bijpassende kleurstiften, washi tapes en post its. Online én offline zocht ik dan steeds weer naar nieuwe templates, nieuwe notitieboeken en nieuwe pennen. Qua fineliner ben ik groot fan van de micron 0.2mm en 0.5 mm en qua stiften heb ik een zwak voor de Tombow ABT dual-brush, natuurlijk in allerlei kleuren.

Mijn favoriete notitieboek werd al snel de Leuchtturm1917 dotted A5 formaat. Ik heb een hoop verschillende geprobeerd, maar tegen de kwaliteit van het papier, de platte rug tijdens het schrijven en de stevigheid van de kaft met meeslepen kan geen enkel notitieblok.

Het zoeken naar de andere accessoires was vroeger nogal een kriem. De welbekende producten uit de Amerikaanse video’s waren in Nederland nog niet te koop, want heel hip was dit hele fenomeen nog niet. Mijn obsessie ging zo ver dat ik zelfs een business plan(!) heb geschreven om dit concept in Nederland op de markt te brengen. Op dat moment was het slechts een ‘wild plan’, wat ik achteraf gezien gewoon had moeten doorzetten natuurlijk. Nu is het een ware hype en kom je overal toffe bijproducten tegen, van de HEMA tot internetwinkels. Dat niet alleen, influencers hebben zelfs hele lijnen met hun eigen producten. Tegenwoordig kun je echt de leukste, mooiste en bijzonderste bujo producten vinden.

Bullet Journal is de plek voor al je favoriete doodles

Zelf kreeg ik laatste een tof pakket opgestuurd van het merk MUS creatief. Ze hebben diverse soorten bullet journal notitieboeken en bijpassende accessoires. Zelf heb ik qua notitieboek de Business Editie met asymmetrische lijnen gehad, een gestippeld notitieboek met een zeer stijlvolle, strakke en moderne kaft. Maar ze hebben er nog veel meer soorten, zoals met marmer, plantenbladeren of bloemen. Al vind ik zelf die met ananassen ook wel erg tof!

Als je een bullet journal hebt aangeschaft, kun je hem vervolgens voor hetgeen gebruiken waarvoor jij het wilt gebruiken. Mijn advies? Typ eens op Youtube ‘Bullet Journal Plan with me’ in en er gaat een wereld voor je open. Plak er worden achter zoals student, minimalist of diary en je uren vermaak zijn begonnen. Neem een leeg blaadje erbij om alle ideeën te onthouden die je zelf zou willen gaan gebruiken!

Persoonlijk vind ik het het leukste om zelf zonder richtlijnen creatief aan de slag te gaan. Zo kies ik, zoals gezegd, elke maand een thema. Laatst heb ik een hele maand lang allemaal doodles van cupcakes getekend. Op Pinterest zoek ik dan een aantal voorbeelden en verder laat ik mijn creativiteit de vrije loop. Maar ik heb eerder ook al een cactus, vuurwerk en bladeren thema gehad. Zo’n bullet journal is de perfecte manier om te leren tekenen en doodlen. Want dat doodlen moet iedereen leren en hoeft ook helemaal niet perfect te zijn!

3 redenen waarom jij een bullet journal moet beginnen

Nu snap je vast wel dat ik als fanatiekeling jou een aantal redenen wil geven om zelf ook een bullet journal te beginnen. Los van alle tips die ik je zojuist in dit artikel al heb gegeven natuurlijk. Oké, dit zijn de 3 belangrijkste redenen om vandaag nog jouw bullet journal mét accessoires te bestellen:

3. Het is ontzettend goed voor je creativiteit. Ja, zo simpel is het echt. Neem maar eens een leeg blad en een pen. Weet jij wat je ermee aanmoet? Je brein gaat op dat moment op een andere stand en je wordt gemotiveerd om op een creative manier de informatie in je hoofd te vertalen. En of jij dit nu met sierletter, blokletters of hanenpoten doet, het is enkel en alleen voor jou dus dat maakt helemaal niets uit!

2. Het beginnen word je tegenwoordig stukken makkelijker gemaakt. Toen ik 2 jaar geleden begon heb ik zelf alles nog moeten ontdekken. Vandaag de dag zijn er prachtige boeken, zoals Mijn Bullet Journal Crash Course, met alle informatie die je nodig hebt om direct te starten. Stap voor stap uitleg, verschillende templates, handige trucjes, alles wat je moet weten staat hierin. Dit is zeker iets wat zeer handig is voor een beginner.

1. Het is de perfecte planningstool om op je drukke leven af te stemmen. Tegenwoordig hebben we allemaal veel te doen, van werk tot sociaal leven. Een bullet journal zorgt ervoor dat je dit op je eigen manier voor jou overzichtelijk kunt maken, alles in één boekje. Je weet exact wat je moet doen op een dag, wat je vooral niet moet vergeten deze maand en welk idee je vorige week in de trein ook al weer bedacht. Je hebt genoeg ruimte om die belangrijke notitie van de vergadering bij te houden en plek om je vakantie uit te plannen. Je kunt het exact gebruiken voor hoe jou leven het op dat moment nodig heeft. En daar, daar kan geen andere (digitale) tool tegenop.

Ik hoop dat je door mijn verhaal ook nieuwsgierig bent geworden naar Bullet Journal en de hele hype hieromheen. Ben jij zelf ook iemand die ervan kan genieten om lekker creatief bezig te zijn, het fijn vind om op papier te werken, het leuk vind om te (leren) tekenen en/of het fijn vind om je eigen planning te maken? Dit concept past helemaal bij jou! 

Ben je benieuwd naar mijn andere tips om meer te genieten? Je vind ze hier.
Opzoek naar recept inspiratie? Kijk dan ook even hier in het complete overzicht.
Ga je aan de slag met een recept of bezoek je een hotspot? Vergeet dan niet mij te taggen via Facebook & Instagram of gebruik de hashtag #degenietendefoodie. Ik vind het super leuk om jou creatie terug te zien!

Dit is geen samenwerking, maar bevat wel affiliatie links en gekregen producten.

Add Comment

Laat hier je reactie achter...