22 januari 2022

3 Interessante feitjes die je vast nog niet wist over Zwarte Thee

2 min read

Een van de meest populaire soorten thee over de hele wereld is ongetwijfeld zwarte thee. Dit warme drankje is niet alleen een effectieve dorstlesser, maar biedt ook uitstekende gezondheidsvoordelen. In dit artikel nemen we zwarte thee onder de loep en laten we je kennismaken met 3 interessante feitjes over deze theesoort.

Zwarte thee in de Ming-dynastie

De geschiedenis van zwarte thee gaat terug naar China tijdens de late Ming-dynastie. Rond het jaar 1590 werd de eerste zwarte thee – Lapsang Souchong – geproduceerd. Deze thee werd gemaakt van planten die gevonden werden in het gebied rond de Wuyi-berg in de provincie Fujian. Voordat zwarte thee werd ontdekt, was de enige thee die in China werd gedronken groene thee en oolong thee.

Zwarte thee werd een populair drankje toen een passerend leger in de provincie van Fujian besloot om onderdak te zoeken in een nabijgelegen theefabriek. Het onverwachte bezoek in de theefabriek leidde tot vertraging van het theeproductieproces, waardoor de theebladeren te lang in de zon bleven en donkere bladeren kregen. Hierdoor onstond de allereerste zwarte thee! Vervolgens werd besloten om de droogtijd te versnellen door de theebladeren boven dennenhout te roken.

De wereldwijde handel in zwarte thee

Na de intrede van zwarte theebladeren in de theewereld, kwam de populariteit van dit donkere drankje in een stroomversnelling terecht. Zo populair zelfs, dat samengeperste zwarte blokjes thee dienden als een betaalmiddel in gebieden in Mongolië, Siberië en Tibet! In Europa kwam het succes van zwarte thee op gang toen de Nederlanders in 1610 voor het eest de oceanen overvaarden met de zwarte theebladeren.

De populariteit van zwarte thee werd alsmaar groter, toen de Engelsen rond 1658 begonnen met het traditiegetrouw drinken van het warme drankje. De Engelsen begonnen zwarte thee dan ook te drinken op hun eigen manier: met melk en suiker, een praktijk die nog altijd massaal wordt toegepast in vele culturen.

De gezondheidsvoordelen van zwarte thee

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat zwarte thee een gezonde drank is en het beschikt over een scala aan gezondheidsvoordelen. Het is onder meer een uitstekende bron van krachtige antioxidanten, zoals de flavonoïden thearubigin en theaflavine. Deze antioxidanten zorgen ervoor dat zwarte thee kankerbestrijdende eigenschappen heeft en spijsverteringsbevorderend is. Een dagelijks kopje zwarte thee kan er dus voor zorgen dat je in topvorm blijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *