4 tips om je eten langer houdbaar te houden

verpakkingsmateriaal food

Je kent het vast wel: een pakje vleeswaren waar na een paar dagen na opening al een vreemd geurtje van af komt. De restjes pasta die je uiteindelijk toch maar besluit weg te gooien omdat ze er onsmakelijk uitzien. De koeken die binnen de kortste keren gortdroog of juist hartstikke klef zijn geworden. Kortom: etenswaren die haast niet te bewaren blijken te zijn. Wat kunnen we hieraan doen, naast het aanschaffen van goede verpakkingsmaterialen voor food? In dit artikel geven we je vier handige tips!

Vriezen maar!

Dit is misschien meteen wel de belangrijkste tip. Want heus, waar zouden we zijn zonder vriezer! Zowel verse producten als kliekjes kun je in de vriezer weken tot maandenlang goed houden. Ideaal voor wanneer je eens een dag geen zin hebt om te koken: haal ‘s ochtends een bakje uit de vriezer dat je een paar weken geleden hebt ingevroren en je hebt ‘s avonds een heerlijk ‘vers’ maaltje! Er zijn speciale bakjes of zakken verkrijgbaar waarin je eenvoudig producten kunt invriezen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan brood: dat wordt normaliter soms al binnen een dag droog. In de vriezer blijft het altijd vers!

Geef groenten en fruit de ruimte die ze nodig hebben

Als er iets snel bederft dan is het wel groente en fruit. Of je het nu in de koelkast bewaart of op een fruitschaal: binnen de kortste keren ontstaan er bruine plekken. Maar weet je waardoor dit hoofdzakelijk komt? Nou, doordat we groenten en fruit veel te dicht op elkaar bewaren. Hierdoor kan er onvoldoende lucht tussen circuleren en zullen ze snel bederven. En zo’n aangetast plekje tast vervolgens weer de andere groenten aan. Zorg dus dat je je groenten ver genoeg van elkaar vandaan bewaart, dan gaat het zo een paar dagen langer mee!

Stel de temperatuur van je koelkast juist in

Ja, zo’n ijskoud biertje is natuurlijk wel het lekkerst. En anderzijds: zo’n koelkast op een lage stand verbruikt minder energie. Maar zowel een te hoge als een te lage temperatuur zijn niet goed voor je koelkast én niet voor veel verse producten die je erin bewaart. Bij een te hoge temperatuur bederven etenswaren sneller, terwijl ze bij een te lage temperatuur juist kapot kunnen vriezen. Let er ook op dat je geen verse etenswaren te dicht bij het koelelement – dus achterin de koelkast – legt. Hier is de temperatuur het laagst en de kans op bevriezing dus het grootst.

Let goed op waar je alles bewaart

Natuurlijk, dat je aardappelen het best in de kelder en een aangebroken komkommer juist in de koelkast moet bewaren wist je al. Maar wist je ook welke producten je in de nabijheid ervan bewaart effect heeft op de houdbaarheid? En dat zelfs de plek in de koelkast van belang is? Zo kun je vleeswaren het best helemaal onderin de koelkast bewaren, omdat de temperatuur daar het laagst is. En wist je dat het heel onverstandig is om de aardappels en de uien naast elkaar te bewaren? Door het vocht dat uit de aardappelen komt zullen de uien eerder bederven!