5 soortnamen die eigenlijk een merknaam zijn

Soms hoor je een woord waarvan je denkt: waar komt deze naam toch eigenlijk vandaan? In sommige gevallen blijkt dan dat je het eigenlijk over een merk hebt, dat synoniem is komen te staan voor het product dat het verkoopt. We zijn benieuwd of je de volgende voorbeelden al kent!

Kliko

We hebben er thuis allemaal ten minste twee staan: een groene en een grijze. Je aardappelschillen, gewiede onkruid en de restjes van het avondeten gooien we met zijn alleen in de groene kliko, terwijl het restafval in de grijze belandt. Maar waarom noemen we deze containers eigenlijk kliko? Nou, officieel hoor je Kliko dus met een hoofdletter te schrijven! Het is namelijk een samentrekking van Klinkenberg en Koster: de eerste verkopers van deze minicontainers in Nederland. Door de jaren heen is deze merknaam uitgegroeid tot een soortnaam.

Botox

Behandelingen met botox om rimpelvorming tegen te gaan worden almaar populairder. Ook in de medische wereld wordt het middel regelmatig gebruikt. Maar waar vele ‘botox’ zien als een soort behandeling, is het eigenlijk gewoon de merknaam van het middel dat er tijdens zo’n behandeling ingespoten wordt: Botulinetoxine.

Chocomel

Heerlijk op een koude winterdag, op een terrasje onder een heater: een warme chocomel met slagroom! Chocomel? Is dat een soort afkorting van chocolademelk? Welnee, het is gewoon het merk chocolademelk dat FrieslandCampina vermarkt als ‘de enige échte’. In België heeft Cécémel overigens een soortgelijke status.

Zamboni

Als we het dan toch over koude dagen hebben: de winter is natuurlijk ook hét moment om te gaan schaatsen. Alleen: dan moet het ijs wel goed glad zijn. Om krassen in het ijs te verhelpen, wordt in ijsstadions als Thialf de welbekende zamboni ingesteld. Juist, de merknaam van de ijsdweilmachine, die is vernoemd naar bedenker Frank J. Zamboni.

Labello

Nadeel van het koude weer is wel dat je gauw last krijgt van schrale lippen, die kunnen gaan barsten. Gelukkig is daar de labello, om je lippen vochtig te houden! Maar zeg nu zelf: wie gebruikt hiervoor het woord ‘lippenbalsem’? Of je nu het huismerk van de supermarkt of de drogist koopt óf de officiële Labello: we noemen het in alle gevallen gewoon labello!

Geef een reactie