22 januari 2022

Craft beer of toch speciaal bier?

2 min read

In mijn leven heb ik toch alweer een hoop biertjes mogen nuttigen. Veel mensen zeggen vaak dat het ongezond is, maar er zit een stukje sociaal leven aan vast. Bier drink je meestal in gezelschap. Je proost op een belangrijke gebeurtenis, of je drinkt gewoon gezellig samen een biertje. Als je wat ouder begint te worden en een echte liefhebber bent, dan ga je al snel op zoek naar wat anders. Je komt dan uit bij craft beer, of hoe we het in het Nederlands noemen: speciaalbier. Maar wat is nou precies het verschil?

Wat is craft beer?

De naam zegt het al een beetje, het is een Engelse term voor het maken van een speciaal soort bier. De oorsprong ligt in Amerika. En de revolutie van craft beer hebben we te danken aan de Amerikaanse president Jimmy Carter. Hij hief namelijk het verbod op thuisbrouwen op. Mensen mochten weer vrijuit alcohol produceren. Wel onder enkele regels, maar de brouwers konden weer aan de slag. Dit zorgde voor veel ambacht in het land, maar bracht ook de creativiteit in de beste mensen naar boven. Op die manier ontstond er een biertje die iedereen wel lekker vond. 

De lekkerste speciaalbiertjes

In de 20e eeuw ontstond ook een opmars in de import van bier. Zo kwamen de Belgische biertjes al snel aan het licht in Amerika. Deze Amerikaanse brouwers produceerden hierop er ook weer aardig op los. Vandaag de dag zijn er duizenden brouwerijen in de wereld te vinden. Amerika speelt een grote rol, maar laten we ook zeker de lage landen niet vergeten. Vooral Belgisch bier is erg populair in Nederland, vanwege de vaak zoete afdrop. Denk bijvoorbeeld aan een Uiltje biertje. Een typische Nederlandse brouwerij uit Haarlem waar de ambacht nog in een hoog vaandel staat. Uiltje is een kenmerkende craft beer brouwerij, met typische kenmerken. Hun IPA beer staat bekend als één van de beste ter wereld en sleepte al meerdere prijzen in de wacht.

Plezier

Het belangrijkste wat we niet mogen vergeten van bier drinken, is de gezelligheid. Een biertje open trekken kan soms heerlijk zijn na een lange week werken, maar er komt vaak sociaal contact bij kijken. Ga dus gezellig met je vrienden of vriendinnen naar de kroeg en bestel eens zo’n heerlijk speciaal biertje. Soms krijg je ze zelfs vers van de tap. Voor mij bestaat er geen betere start van het weekend.