22 januari 2022

De e-bike, is het iets voor jou?

2 min read
elektrische fiets voordelen

Zit je eraan te denken om een elektrische fiets te kopen? Dan wil je je vast eerst wat oriënteren. Elektrische fietsen worden ook wel e-bikes genoemd en gewoon verkocht in fietsenwinkels, zoals Bikesland. Om de juiste keuze te maken bij je aankoop, moet je eerst weten of een e-bike iets voor jou is en welke e-bike iets voor jou is. Lees hieronder over de voordelen van de e-bike en een paar eigenschappen waar je op kan letten bij je aanschaf.

Waarom is de e-bike zo populair

Elektrische fietsen worden steeds normaler in het straatbeeld. Ze zijn vooral geliefd bij oudere fietsliefhebbers, door de mogelijkheid om lange stukken te blijven fietsen op de oude dag. Maar ook jongere doelgroepen zijn steeds meer aangetrokken door de elektrische fiets. Het is makkelijker fietsen over heuvels, met tegenwind en over langere afstanden. Daarnaast houdt je met een e-bike de mogelijkheid om te fietsen met astma of last van gewrichten (vooral de knieën). Moet je een stuk fietsen naar werk en kom je altijd bezweet of buiten adem aan? Met een elektrische fiets zou je helemaal fris op werk aan kunnen komen. De voordelen van e-bikes zijn dus helemaal niet leeftijdsgebonden!

Snelheid en regels voor de elektrische fiets

Met een e-bike kun je tot 25 km per uur fietsen. Hiervoor heb je geen rijbewijs nodig, geen helm en er is geen minimale leeftijdseis. Je kan er dus makkelijk een aanschaffen, opstappen en gaan fietsen! Wel op het fietspad natuurlijk, het is en blijft een fiets, ook al is deze met een motortje aangedreven. Verwar de elektrische fiets echter niet met de speed-pedelec. Met de speed-pedelec kun je sneller: tot wel 45 km per uur. Voor de speed-pedelec gelden daarom andere regels dan voor de e-bike.

Verschillende soorten e-bikes

Er zijn een hoop verschillende mensen, met normaal al een hele hoop verschillende fietsvoorkeuren. Het is dan ook logisch dat er verschillende e-bikes te koop zijn voor verschillende behoeftes. Voordat je een elektrische fiets koopt, is het handig om te bedenken waar je het meest wilt gaan fietsen. Je hebt zelfs elektrische fietsen om mee te mountainbiken en elektrische vouwfietsen om makkelijk mee te nemen. Heb je bedacht waar je de e-bike het meest voor gaat gebruiken, dan kun je je in een fietsenwinkel laten adviseren welk model/merk/batterij het best bij jou past. Wij raden het in ieder geval aan!