Een potluck organiseren, hoe doe je dat?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar de kans bestaat ook dat je dit woord de afgelopen tijd regelmatig voorbij hebt zien komen: potluck. Een potluck is een etentje (bij iemand thuis of bijvoorbeeld buiten in het park) waarbij alle aanwezigen iets te eten meenemen, het liefst zelfgemaakt Op die manier wordt voorkomen dat slechts één persoon voor het eten hoeft te zorgen én kun je genieten van nieuwe, wellicht voor jou nog onbekende gerechten. 

De organisatie

Zorg ervoor dat alles op tijd geregeld wordt. Verstuur indien van toepassing de uitnodigingen zo snel mogelijk, zodat men een plekje vrij kan houden in de agenda. Je kunt er ook voor kiezen om een Facebook evenement aan te maken, zodat je een handig overzicht van alle genodigden én alle informatie betreffende het event op één pagina hebt.

Een geschikte locatie vinden

Bedenk waar de potluck plaats moet gaan vinden. Zie je het zitten om een groep mensen in je eigen huis te ontvangen, of spreek je liever op een buitenlocatie af? Ga in het laatste geval na of er een toilet ergens in de buurt is en wat de weersverwachtingen zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je zou natuurlijk ook ervoor kunnen kiezen om een zaaltje af te huren.

Wat voor potluck?

Je zou iedereen vrij kunnen laten in wat er gemaakt wordt, maar je kunt er ook voor kiezen om een bepaald thema te introduceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan BBQ, tapas, verschillende keukens, een lunch of alleen toetjes. Zorg er ook voor dat men (bijvoorbeeld in een gedeelde lijst) aan kan geven wat men meeneemt, zodat er niet acht keer hetzelfde gerecht gemaakt wordt.

Overige benodigheden

Indien je voor een buitenlocatie kiest is het van belang om goed af te stemmen wie wat meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan plastic bestek, plastic bekers en borden. Eventuele restjes zouden achteraf meegenomen kunnen worden in papieren tasjes.