Filodeeg

Filodeeg

Zelf filodeeghapjes bereiden? Gebruiksklaar deeg gebruiken is dan aan te raden

Veel mensen zijn helemaal verknocht aan hapjes en gerechten die filodeeg of eventueel bladerdeeg als basis hebben. Hierbij is het natuurlijk logisch dat je dan ook eens overweegt om dergelijke hapjes zelf samen te stellen en in de oven te bakken. Wanneer je dit van plan bent is het echter wel aan te bevelen om van kant-en-klaar filodeeg gebruik te maken. Van alle deegsoorten is filodeeg namelijk misschien wel het moeilijkst om zelf goed klaar te maken. Filodeeg is namelijk erg dun en daarmee zeer kwetsbaar. Er komen makkelijk gaten en scheurtjes in waardoor tijdens het bakproces de vulling eruit kan lopen. Bovendien kan het deeg in het laatste stadium van het bereiden snel plakkerig worden. Dit kun je verhelpen door er meel overheen te strooien, maar om dit echt goed te krijgen is veel ervaring en handigheid vereist. Problemen die dus allemaal te omzeilen zijn door gebruiksklaar filodeeg in de supermarkt of via een webshop te kopen.

Filodeeg

De verschillen tussen filodeeg en bladerdeeg 

Veel mensen lijken de woorden bladerdeeg en filodeeg door elkaar te gebruiken, waarbij je zou kunnen denken dat deze deegsoorten hetzelfde zijn. Dit is echter niet zo. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee typen deeg:

  • Filodeeg bestaat uit water, meel en plantaardige olie. Bladerdeeg bezit altijd ook roomboter.
  • Door de toevoeging van roomboter is bladerdeeg luchtiger, vetter en ongezonder dan filodeeg.
  • Filodeeg is dunner en daarmee knapperiger en kwetsbaarder dan bladerdeeg.

Filodeeg: de basis van vele smakelijke hapjes en gerechten

Filodeeg geldt als basis voor talrijke heerlijke kleine en grotere gerechten en hapjes. Zo geldt dit uit het Midden-Oosten afkomstige deegproduct als basis voor bekende producten als baklava en apfelstrudel. Tegelijkertijd zijn er in diverse landen delicatessen ontstaan waarbij het deeg is gevuld met bijvoorbeeld een mix van groenten en gehakt of vis.

Geef een reactie