22 januari 2022

Het belang van een goede leefstijl

2 min read

Leefstijl is een relatief opkomend begrip in de afgelopen 5 tot 10 jaar. We horen steeds vaker om ons heen dat mensen bezig zijn met leefstijl. Daarnaast zien we steeds vaker nieuwe beroepen opkomen die te maken hebben met leefstijl, zoals leefstijl coaches en vitaliteit coaches. Ook in bestaande beroepen, zoals diëtiek en fysiotherapie, komt er steeds meer aandacht naar de effecten van onze leefstijl op onze gezondheid. Zo ben ik zelf als fysiotherapeut hier ook meer mee bezig. In mijn eigen praktijk profileer ik mezelf als gezondheidscoach, wat een nieuwe aanpak van fysiotherapie is met een combinatie van kennis uit andere disciplines zoals voeding en psyche.

Waarom is leefstijl eigenlijk zo belangrijk voor onze gezondheid? En wat behoort er allemaal tot leefstijl? Uit veel recent wetenschappelijk onderzoek komt steeds vaker naar voren dat verschillende leefstijl factoren een groot effect hebben op het ontwikkelen en voortbestaan van hedendaags veel voorkomende ziektes. Ik kan me haast geen ziekte bedenken waarin leefstijlfactoren geen effect hebben op het ontwikkelen van ziektes. Als we kijken naar de meest voorkomende ziektes in de westerse wereld, zoals kanker, hart- en vaatziektes, COPD en depressie, zien we dat leefstijl een grote rol speelt in het ontstaan en voortbestaan van de ziekte.

Het is dus enorm belangrijk om te zorgen voor een goede leefstijl. De factoren die vallen onder leefstijl zijn: beweging, voeding, ontspanning, roken, alcoholgebruik, slaap en stress. Zowel bij het voorkomen als genezen van de bovengenoemde welvaartsziektes is het aannemen van een gezonde leefstijl cruciaal. Er is altijd ook sprake van een erfelijke factor, maar uit de wetenschap lijkt het er steeds meer op dat leefstijl meer effect heeft dan erfelijkheid. Het veranderen van leefstijl is enorm lastig. Daar help ik je graag bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *