22 januari 2022

Is zelf je huis verkopen een goed idee?

2 min read

Zelf je huis verkopen is mogelijk. Veel mensen zien hier veel voordelen in, terwijl anderen liever alle zaken laten regelen door een makelaar. Het is afhankelijk van jouw keuze wat deze voor voordelen met zich meebrengt. Daarbij moet je jezelf ook afvragen of een woning op eigen houtje verkopen wel de slimste keuze is. Er zitten bijvoorbeeld altijd voor- en nadelen aan verbonden waar je op het eerste ogenblik niet aan gedacht hebt. Om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden en voor jezelf te bedenken of het de slimste keuze is, kun je onderstaande informatie doornemen. 

Zelf een huis verkopen of toch een makelaar?

Zelf je huis verkopen kan op twee manieren: je kunt aan de slag gaan zonder makelaar, of je schakelt een makelaar in die jouw woning onder de man brengt. Het is altijd verstandig om beide opties met elkaar te vergelijken, zodat je voor jezelf weet waar je beter mee af bent. Zo kan het namelijk zijn dat je van verschillende onderdelen van de verkoop geen verstand hebt, waardoor extra hulp een goede uitkomst kan bieden. Je krijgt in dit geval wel te maken met makelaarskosten, wat je van de uiteindelijke prijs af moet halen voor jouw huis. Wanneer je het volledig zelf doet, heb je deze kosten bijna niet. 

Alles op de juiste manier uitvoeren

Je moet er goed op letten dat alle formulieren op de juiste manier ingevuld worden en dat de juridische zaken goed afgehandeld zijn. Zelf een huis verkopen is namelijk meer dan alleen de bezichtigingen inplannen en onderhandelen over de prijs. De koopacte moet namelijk ook op de juiste manier opgesteld worden en de papieren voor de notaris zijn ook van belang om te hebben. Ga daarom altijd alle stappen na, want een verkeerde stap leidt automatisch ook tot een verkeerde verkoop. 

Slim of niet?

Zelf een huis verkopen is daarom niet altijd de slimste keuze. Doordat er veel stappen doorlopen moeten lopen is het vaak lastig. Verhuizen is vaak al een stressvolle tijd, waardoor je in veel gevallen beter uit bent met een makelaar. Je voorkomt hiermee veel problemen en kunt zorgeloos gaan genieten in jouw nieuwe huis en de verkoop van jouw oude huis gaan vieren met vrienden en familie.