Last van je buik na het eten?

buik

Veel mensen het gevoel wel. Je krijgt last van je maag of darmen en weet eigenlijk niet waar het door komt. Het is vervelend door de pijn en het ongemak die je op het moment ervaart, maar wat het vervelender maakt is onduidelijkheid. Zolang je niet precies weet wat er aan de hand is kun je niet heel veel doen aan de last die je hebt. Toch gaan de meeste mensen niet snel naar de huisarts voor dit type kwaaltjes. Dit zorgt er natuurlijk alleen maar voor dat we met zijn blijven zitten met de vraag ‘’waar heb ik last van?”. In deze blog gaan we verder in op de mogelijke oorzaken.

Slecht klaargemaakt of bedorven

De kans bestaat dat de last die je ervaart komt door de kwaliteit van het eten dat je hebt genuttigd. Het gaat dan vaak om producten die eigenlijk veel eerder gegeten moesten worden vanwege een houdbaarheidsdatum. Veel mensen controleren hun eten wel op de houdbaarheidsdatum, maar lang niet iedereen neemt het even serieus. Voor zuivel en vleesproducten is het vooral erg belangrijk dat je let op de kwaliteit. Hierbij check je mogelijke kenmerken van bedorven voedsel en de houdbaarheidsdatum. Ook als vleeswarren niet goed gaar zijn (denk aan kip) kun je goed ziek worden. Zorg dus voor een goede bereiding en controleer de gaarheid in restaurants.

Intolerantie

De reden dat jouw maag en of darmen altijd van streek raken kan ook komen door dat je er niet tegen kunt. Als je last hebt van een bepaalde voedselintolerantie kan het lichaam ook erg vervelend reageren op verschillende soorten voedsel. Veel mensen weten niet van zichzelf of ze tegen bepaalde etenswaren kunnen, maar ze eten het toch. Om dit te voorkomen of in ieder snel aan te pakken kun je een voedselintolerantietest doen waarbij je gemakkelijk kunt testen of jij en andere gezinsleden last hebben van voedselintolerantie.

Let goed op

Kijk bij het kopen van etenswaren altijd goed naar de ingrediënten die zijn gebruikt voor het produceren. Het kan zomaar zo zijn dat je iets niet mag hebben en niet verwacht dat het erin verwerkt zit. Daarnaast is het verstandig om goed te kijken naar de data die op de verpakking staan als je in de supermarkt bent. Weerhoud jezelf niet van een bezoekje aan de dokter als je last hebt van je spijsverteringsstelsel. Er kan van alles aan de hand zijn en het is altijd beter om er snel bij te zijn.