22 januari 2022

Maak je eigen balkon kruidentuin | deze 5 kruiden zijn geschikt

2 min read

Droom je van een eigen kruidentuin, maar heb je geen lap grond tot je beschikking? Geen probleem, want ook op je balkon kun je kruiden kweken in een pot. Wat is er nou leuker, dan je eigen kruiden vers plukken en gebruiken, bijvoorbeeld voor een ontspannen kopje thee? Genieten van wat bloemen te bieden hebben kan ook midden in de stad!

Munt in verschillende smaken

Het kopje muntthee is inmiddels niet meer weg te denken van de meeste menukaarten. Maar, zoveel mensen, zoveel smaken. Gelukkig zijn er verschillende smaken munt. Wat dacht je bijvoorbeeld van appelmunt, chocolademunt, Marokkaanse munt, bananenmunt, bosmunt en aardbeienmunt?

Van al deze soorten kun je thee zetten, in een salade of een vruchtenbowl verwerken en als garnering gebruiken voor zomerse desserts met aardbei en meloen. Het voordeel van munt in een pot, is dat het niet kan gaan woekeren. En het groeit snel, dus heb je altijd genoeg.

Citroenmelisse

Nog zo’n topper die prima geschikt is voor op je balkon. Met zijn heerlijke citroengeur houdt hij ook meteen de muggen op afstand. Maar dat niet alleen: ook in de keuken is het een veelzijdige aanvulling bij verschillende gerechten. Zowel voor een kopje ontspannende thee voor het slapen gaan, als een verfrissende toevoeging voor een salade of marinade. Of maak er een verrassende pesto van.

Citroenverbena

De citroenverbena heeft net als de citroenmelisse een citroen smaak en geur, maar dan verfijnder. Verschillende topkoks zijn helemaal enthousiast over citroenverbena. Een geur waarvan je zin krijgt om te gaan koken, zeggen ze. Niet voor niets is het bij koks een geliefd kruid om een infusie met suiker te maken en dit te verwerken tot sorbet ijs. 

Van citroenverbena kun je natuurlijk ook thee zetten, en voor de variatie kun je ook eens ijsthee proberen. Zo nodig kun je daar suiker aan toe voegen! Lekker verfrissend en een goed alternatief voor frisdrank.

Tijm

Een veelzijdig keukenkruid dat in veel gerechten gebruikt kan worden. Zoals bij gerechten met vlees, groente, eieren en kaas. Maar tijm is meer dan alleen een keukenkruid! In de aromatherapie en Bachbloesemtherapie, zorgt de etherische olie van tijm voor herstel van kracht en energie. Van de geur krijg je een echte oppepper, de moed om weer verder te gaan. Geniet er dus dubbel van als de tijm in bloei staat. Ook bijen zijn er dol op.

Basilicum

Vooral bekend om er pesto van te maken: het koningskruid basilicum. Maar wist je dat het ook lekker is om een paar blaadjes op een bruine boterham met kaas en tomaten te doen? Een druppel basilicum olie in de sladressing, maakt van je salade een feestje.