22 januari 2022

Nog 3 manieren voor starters om een huis te kopen

4 min read
Voor hoeveel geld kan ik een huis kopen?

Ben jij starter en zie jij het even niet meer zitten op de woningmarkt? Lexwonen regelt nog dagelijks aankopen en hypotheken voor starters. Er zijn nog 3 manieren voor een starter om een woning te kopen.

  1. Het ouderlijk huis kopen
  2. Samen met ouders of vrienden een huis kopen
  3. Huis kopen van bekenden of vrienden

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Voor hoeveel geld kan ik een huis kopen? Met wie je ook koopt je zal eerst moeten weten hoeveel je kan lenen voor een woning. Ik probeer het zo simpel als mogelijk uit te leggen.

Hat laagste bedrag tussen je maximale hypotheek op inkomen en de taxatiewaarde van jou aan te kopen huis kan jij maximaal lenen. Dus nooit hoger kopen dan inkomen toestaat en nooit meer lenen dan de marktwaarde van het huis.

Voorbeeld van maximaal te lenen bedrag

Jullie kunnen samen op inkomen voor € 300.000,- aan hypotheek krijgen. Jullie kopen een huis met een vraagprijs van € 250.000,- voor € 300.000,-. Jullie hebben dus een bod gedaan van € 50.000,- boven de vraagprijs. Achteraf krijg jij een taxatierapport van € 250.000,-. Wat betekent dat?

Omdat het laagste bedrag de woningwaarde is, is dat wat je aan hypotheek kan krijgen. Jullie maximale hypotheek op inkomen wordt dus onmiddellijk los gelaten als de woningwaarde lager is. Dat betekent dat je dus € 50.000,- aan eigen geld mee moet nemen i.v.m. bieden boven de marktwaarde. Verder ook nog € 12.000,- nodig voor de kosten koper.

Het is dus belangrijk om vooraf jouw maximale hypotheek te weten op inkomen en op basis van de woningwaarde. Doe je dat niet dan maak je veel kosten en heb je geen woning.

We gaan er even vanuit dat je nu in ieder geval weet hoeveel je kan lenen op inkomen voor de zoektocht naar een woning. Ben jij starter? Weet je wat je kan lenen let dan nu op hoe jij zonder te veel eigen geld een huis kan kopen.

Samen met ouders een huis kopen

Een hypotheek met ouders en allemaal onder een dak wonen betekend veel meer inkomen en dus luxueus kopen. Via lexwonen.nl samen met ouders een huis kopen. Koop je met twee personen dan is het al lastig kopen. Je kan samen met je ouders tot 4 personen een huis kopen.

Iedereen moet op dat adres worden ingeschreven. Zo maar het huis verlaten kan niet. Gaat iemand de woning verlaten dan zal de woning vaak verkocht moeten worden. Iedereen heeft recht op stuk overwaarde en de schuld moet ingelost worden.

Koop jij met je ouders een woning ga dan vooraf naar de notaris om zaken te omschrijven. Vaak storten ouders een deel van de overwaarde van de oude woning in de nieuwe aan te kopen woning. Dit dient omschreven te worden. Wordt het huis ooit verkocht dan krijgt iedereen eerst zijn eigen investering terug en dan pas wordt de overwaarde verdeeld.

Niet alleen met ouders kan je een huis kopen. Woning kopen met vrienden broers en zussen tot 4 personen is mogelijk.

Voor hoeveel geld kan ik een huis kopen?

Samen spaargeld inleggen makkelijker

Ben je dus met vieren dan is het benodigde eigen geld makkelijker op te hoesten. Méér inkomen waardoor hogere hypotheek mogelijk.

Huis van ouders kopen

Ouders kunnen kinderen helpen met hypotheek door het ouderlijk huis aan eigen kind te verkopen. Vaak verkopen de ouders dan aan eigen kind voor een gereduceerde prijs. Hierdoor ligt de marktwaarde van het ouderlijke huis hoger dan de koopsom. In dat geval mag je de kosten koper via Lexwonen.nl meefinancieren in de hypotheek.

Let op, koop je het huis van je ouders dan moet je weten dat aankoop tot de WOZ-waarde getolereerd wordt door de fiscus. Koop je de woning onder de WOZ-waarde dan betaal je schenkbelasting. Ben jij niet ouder dan 35 jaar dan mogen je ouders jouw € 106.000,- schenken. Dat betekent dat ze tot € 106.000,- onder de WOZ-waarde mogen verkopen.

Ouders hebben de laatste jaren ontzettend veel overwaarde opgebouwd. Hierdoor zijn ze in staat om zelf wat anders te kopen. Eigen kind hoeft niet de hoofdprijs te betalen. Overbieden hoeft niet waardoor ook alle kosten meegefinancierd kunnen worden in de hypotheek.

De koopakte als je van ouders koopt

Als je het ouderlijk huis koopt onder de WOZ-waarde maar wordt er een gedeelte geschonken? Pas op dat de koopprijs in de koopakte altijd de WOZ-waarde bedraagt.

Voorbeeld

Huis kopen van ouders voor € 300.000,- omdat dast ook de maximale hypotheek bedraagt die mogelijk is. De WOZ bedraagt € 400.000,-. In de koopakte staat dan het volgende:

Koper koopt van verkoper voor € 400.000,-. Een deel van de koopsom zal worden geschonken en worden verrekend op de datum van de juridische overdracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *