Onenigheid met de gemeente

Mensen

Hoe vaak komt het niet voor dat je het niet eens bent met de gemeente, maar het besluit is al genomen dus kort maar krachtig gezegd sta je voor een gesloten deur. Had de gemeente met de inwoners aan participatie gedaan had het misschien niet zover gekomen, dan hadden de inwoners een stem gehad in de beslissing. Het is dus van groot belang voor een gemeente om volledig tot uiting te komen door de inwoners erbij te betrekken. Naast elkaar worden dan belangrijke punten uit de agenda beslist.

Ideaal instrument voor de gemeente

Avonden om te vergaderen

Wanneer de inwoners gaan vergaderen van een gemeente kan het overal over gaan, over vluchtheuvels in een bepaalde straat of de aanleg van een rotonde. Alles wat invloed kan hebben op de inwoners mogen zij over meebeslissen. Via speciale avonden kunnen burgers daar hun mening over geven, dit kan de gemeente dan meenemen in hun beslissing. De gemeente kan ook een stemming de ronde laten gaan, verschillende vormen van participatie kunnen toegepast worden. Stemmen is een populaire vorm om achter een mening te komen van inwoners.

motor van samenleving

Niet altijd succesvol

Als we op een rijtje zetten hoeveel gemeenten aan de gang zijn gegaan met participatie dan zien we dat het niet altijd goed gaat. Dit is ook niet heel erg gek, het is nog vrij nieuw en iedereen moet zijn weg er ook nog in vinden. Meestal moet de gemeente een beroep doen op hun inwoners, dit hoeft niet direct een probleem te zijn. Het kan ook zijn omdat er iets veranderd moet worden of hoe iets eruit moet komen te zien. Zo zijn er vele voorbeelden hoe de gemeente inwoners ergens in kan betrekken.