22 januari 2022

Redenen om een infrarood verwarming te nemen

2 min read
infrarood wandverwarming

Dit artikel gaat over infrarood verwarming. Wat zijn redenen om die te nemen? Die vraag komt hier aan de orde. Maar eerst noemen we enige kenmerken van dit type verwarming.

Kenmerken van infraroodverwarming

Voor infraroodverwarming worden doorgaans panelen gebruikt. Als die op het lichtnet worden aangesloten, stralen ze infrarood uit. Na aanschakeling gebeurt dat heel snel. Die straling is niet gevaarlijk voor mensen. Infraroodstraling warmt niet de omringende lucht op. Als die straling echter ergens opvalt, dan wordt dat warm. Dat geldt voor voorwerpen, maar ook voor ons. De reikwijdte van de straling is beperkt tot circa 3 meter en gaat rechtuit. Het is dus geen ruimteverwarming. De panelen wordt tot 200 graden Celsius warm.

Infrarood verwarming is duurzaam

We praten over losse infrarood panelen en dus niet over een CV-systeem. Voor een CV-systeem wordt doorgaans een gasketel voor de verwarming gebruikt. Gas is een fossiele brandstof en bij de verbranding ervan komt CO2 vrij. Gas is niet duurzaam en de overheid stimuleert daarom gasloos wonen. Gasketels worden op den duur iets uit het verleden. Dus niet alleen elektrisch verwarming met infrarood panelen, maar ook elektrisch koken, bijvoorbeeld met een inductiekookplaat. Met zonnepanelen kan je (een deel van) de benodigde stroom er voor zelf opwekken.

Nemen geen vloeroppervlak in

In een bestaande woning wordt vaak voor infrarood wandverwarming gekozen. Een andere mogelijkheid is plafondpanelen. Het is fraai als die dan worden ingebouwd. Maar voor een bestaande woning is infrarood wandverwarming minder ingrijpend dan plafondverwarming. Voor zowel muur- als plafondpanelen geldt dat ze geen vloeroppervlakte in beslag nemen. Bovendien kan de bekabeling daarvoor gemakkelijker worden weggewerkt dan verwarmingsbuizen.

infrarood wandverwarming

Gerichte verwarming

Zoals al is opgemerkt, is infrarood verwarming geen ruimteverwarming. Als je ergens verwarming wilt hebben, dan schakel je het paneel aan, dat die plek met straling bestrijkt. De warmte wordt alleen gevoeld binnen de stralingsbundel. De rest van de ruimte blijft koud. Dat betekent een efficiënt gebruik van elektrische stroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *