Tricot: een comfortabele maar niet makkelijk bewerkbare stof

Tricot

Tricot zou je in principe kunnen zien als verzamelnaam voor alle gebreide stoffen. Deze stoffen staan dan ook per definitie bekend als comfortabel, rekbaar en elastisch. Laatstgenoemde eigenschap heeft tricot te danken aan de elastische garens die erin verwerkt zijn. Door naaiers met nog niet al te veel ervaring wordt het werken met tricot met enige regelmaat als lastig ervaren. Dit komt doordat deze stof zo rekbaar is. Bovendien wil het nog wel eens krullen. Daarom is het moeilijker om te verwerken dan stoffen die niet rekbaar zijn. 

Tricot

Single en double tricots

Er zijn meerdere soorten tricots op de markt. Ten eerste zijn er natuurlijk enkele (single) tricots. Deze hebben aan één zijde rechtse steken en aan de andere zijde -logischerwijs – linkse streken. De ene kant ziet er om die reden anders uit dan de andere. Verder staan single tricots er bekend om dat ze tamelijk dun zijn en vooral heel erg soepel en rekbaar. Daarnaast valt ook nog de double tricot te onderscheiden. Deze oogt aan beide kanten hetzelfde en is bovendien wat voller, oftewel dikker. Dit brengt meer stabiliteit en stevigheid met zich mee, maar dit gaat wel ietwat ten koste van de rekbaarheid.

Travel jersey, jogging stof en french terry

Behalve de ‘standaard’ enkele en dubbele tricots, zoals we die hierboven hebben beschreven, zijn er verschillende single en interlock tricots die hier van afwijken. Erg bekend voorbeeld is de travel jersey. Dit is een tricot die buitengewoon glad aanvoelt, erg elastisch is en er uit ziet als lycra stof. Zeer comfortabel dus, om kleding hiervan te dragen. En daardoor is het uiterst geschikt voor wanneer je op reis bent, zoals de naam al doet vermoeden. Populair is daarnaast de jogging stof, die ook als sweatstof bekend staat. Dit type stof wordt alom bewierookt omdat het opgebouwde warmte goed weet te isoleren. Ook wordt vocht er goed door opgenomen. Waar voorheen jogging stof vooral werd gebruikt om sportkleding van te produceren, daar wordt het nu steeds meer mainstream. Tussen het dunne travel jersey en het wat dikkere jogging stof vinden we dan nog de french terry. Dit is dus wat dunner dan jogging stof, waarbij niettemin de binnenkant niet geruwd is. Je kunt het breisel er dus duidelijk in onderscheiden. French terry is dan ook niet enorm volumineus.

Tricot

Hoe zit het met de rekbaarheid?

Welke variant tricot je ook neemt, rekbaar is het sowieso. Alleen is de ene soort natuurlijk wel wat rekbaarder dan de andere. Uiteindelijk zie je dat voor kledingstukken als jurkjes en shirtjes materiaal wordt gebruikt met een rekbaarheid van zo’n 50 procent in de breedte. Daarentegen is het bij kledingstukken die wat stabieler moeten zijn, zoals jassen en rokjes, gebruikelijk om voor een rekbaarheid van om en nabij de 25 procent in de breedte te gaan. Rekbaarheid in de lengte is trouwens ook mogelijk. Bij strakke broeken is hier normaal gesproken sprake van. Verder zijn er ook tricots te bedenken waarbij je een rekbaarheid nodig hebt in de breedte én in de lengte. Bij deze producten geldt meestal wel dat ze zijn samengesteld uit diverse grondstoffen. 

Ga je zelf tricot bewerken? Houd hier dan rekening mee

Tricot is voor de wat meer ervaren naaiers een stof die zeker zelf thuis te bewerken is. Zoals gezegd is dit niet de makkelijkste stof. Waar je bijvoorbeeld rekening mee zult moeten houden, is ten eerste dat je dient op te letten hoe je de stof ontvangt. Is het gerold in stofkarton? Dan is het verstandig om de stof hier uit te halen en de stof daarna eerst even te laten rusten. Zo komt het langzamerhand weer terug in de originele vorm. Ga je eenmaal aan de slag, zorg er dan voor dat de volledige stof op een tafel ligt. Als een deel namelijk in het luchtledige hangt, dan gaat dit trekken. Tijdens het knippen of snijden kan dit voor afwijkingen zorgen. Over trekken gesproken, tricot heeft de neiging te trekken naar de zelfkant, zeker als bij de zelfkant lijm is gebruikt. Dit kun je voorkomen door deze zelfkant te verwijderen. Overigens is het mogelijk dat tricot krimpt bij het wassen. Wellicht is het dus slim om je nieuwe tricots eerst te wassen en daarna pas te bewerken. En heb je last van krullen, vooral bij enkele tricots? Dit kun je verhelpen door wat stijfselspray over de randen te deponeren.

Tricot

De juiste naalden

Wie enige ervaring heeft met naaien met naaimachines, die weet dat je niet bij elke stof dezelfde naden kunt gebruiken. Niet als je waarde hecht aan de kwaliteit van jouw eindproduct, tenminste. Voor de zeer rekbare varianten van tricot zijn stretch naalden bijvoorbeeld bij uitstek geschikt. Voor stevigere tricots kun je wellicht gaan voor jersey twinnaalden of zelfs ballpointnaalden.

Tips om versteviging en stabilisatie aan te brengen

Tricot is dus een erg flexibele en rekbare stof. Dit brengt allerlei voordelen met zich mee, maar tijdens het produceren en bewerken is het toch oppassen geblazen. Enige stabilisatie van je kledingstuk is vrijwel altijd wenselijk. Daar is gelukkig wel een aantal methoden voor. Er zijn diverse bandjes en tussenvoeringen verkrijgbaar die je kunt gebruiken om je stof te stabiliseren. Soms zijn deze verstevigingsstoffen strijkbaar. Deze banden en tussenvoeringen zijn nodig, want anders kun je niet voorkomen dat kledingstukken gaan uittrekken. Bij een shirt of een blouse kan dat bijvoorbeeld gemakkelijk gebeuren, vooral aan de bovenkant. Voeg je daar echter twee keurige schoudernaden aan toe inclusief een gestikt naadbandje, dan merk je dat het kledingstuk veel langer in de oorspronkelijke staat blijft. Dan is het wel even opletten hoe je deze naden aanbrengt natuurlijk. Want als het eenmaal gebeurd is, dan is de rekbaarheid in dat gedeelte weg en moet het simpelweg in orde zijn. Wil je liever wel rek houden in de schoudernaden? Bedenk dan eens over een transparant elastieken bandje (framalastic) iets voor je is. Als je deze in ontspannen positie meestikt met de schoudernaden, dan blijft enige rekbaarheid bestaan.

Tricot