22 januari 2022

Verschillende soorten cryotherapie

2 min read
cryotherapie soorten

Ben je bezig met een gezonde levensstijl? Dan heb je misschien gehoord van cryotherapie. Jezelf blootstellen aan ijskoude temperaturen klinkt misschien niet als een voor de hand liggende manier om gezonder te worden. Toch wordt het steeds populairder. Cryo21 bijvoorbeeld is een bedrijf dat zich volledig richt op cryotherapie. Cryotherapie wordt op verschillende manieren gebruikt. Maar eerst: wat is cryotherapie?

Wat is cryotherapie

Cryotherapie betekent ‘koude therapie’. Er wordt gezegd dat cryotherapie voordelen heeft voor zowel je mentale als je fysieke gezondheid. Daarnaast wordt het ook gebruikt om de schoonheidsidealen na te jagen. Het is een techniek waarbij je je lichaam voor enkele seconden of minuten blootstelt aan zeer lage temperaturen. Je kan ervoor kiezen om je hele lichaam in één keer cryotherapie te geven, of een bepaald gebied. Wat geschikt is voor jou, ligt aan met welk doel je kiest voor cryotherapie.

Cryotherapie voor het hele lichaam

Cryotherapie voor het hele lichaam is de enige manier waar écht je hele lichaam wordt blootgesteld aan de ijskoude temperaturen – van top tot teen. Hierbij stap je in een ijskoude kamer. Je mag hier natuurlijk niet te lang in blijven, maximaal drie minuten. Omdat je niet wilt dat je vingers en tenen eraf vriezen, draag je hierbij naast je badkleding ook sokken, handschoenen en bescherming voor je mond en oren. Klinkt eng, maar is het niet. Je lichaamstemperatuur blijft in deze korte tijd hetzelfde. De voordelen hiervan? Vrijkomende endorphine. Dit verlicht pijn, vermoeidheid en andere kwaaltjes.

Deze soort cryotherapie is er ook in een vorm die er erg op lijkt, maar waarbij je hoofd buiten de kou wordt gelaten. Hierdoor wordt je hoofd niet aan de ijskoude temperaturen blootgesteld. Je hoeft dan ook niet de bescherming voor mond en oren hierbij te dragen. Deze apparaten die erg lijken op de cryotherapie kamers, maar dus voor een deel open zijn, worden cryo sauna’s genoemd.

Gerichte cryotherapie

Er is naast de cryotherapie voor het hele lichaam, ook mogelijk ook heel gerichte cryotherapie te gebruiken. Dit wordt meestal gebruikt om een bezeerd lichaamsdeel te behandeling (wel een dichte verwonding, bijvoorbeeld een blauwe plek) en om spierpijn te verlichten. Maar gerichte cryotherapie wordt nu ook gebruikt als beautybehandeling, bijvoorbeeld om vet te verwijderen of de huid strakker te maken. Kijk eens bij een gespecialiseerde kliniek als je meer wilt weten over cryotherapie.