22 januari 2022

Welke druivenrassen kies jij voor bij je wijn en spijs combinaties?

2 min read

Als je druk bezig bent met experimenteren welke wijn en spijs combinaties goed bij elkaar passen dan is het belangrijk om je eens te verdiepen in de verschillende druivenrassen. Iedere druivensoort heeft namelijk andere typische kenmerken. Je kan hierbij denken aan de smaak van de wijn, is hij zoet, zuur, bitter, umami of zout? Combineer dit met één van de vele witte of rode druivenrassen die iets vergelijkbaars hebben. Zo combineer je al snel de juiste wijn met het juiste gerecht. Als je er niet zeker van bent welke druivenrassen de juiste keuzes hierbij zijn dan kan je altijd opzoek naar de klassieke wijn en spijs combinaties en van hieruit inspiratie halen. Vervolgens kan je gaan experimenteren en kijken welke combinaties het beste in evenwicht en balans zijn.

Andere belangrijke zaken behalve druivenrassen

Op de druivenrassen na zijn er nog meer zaken waar je rekening mee moet houden voor een uitgebalanceerde wijn en spijs combinatie. Je wilt natuurlijk niet dat het gerecht of de wijn naar de achtergrond verdwijnt. Het is het beste om ze juist beide beter te laten worden door de combinatie. Op de druivenrassen na let je dan ook op andere zaken zoals de smaakintensiteit. In veel gevallen gaat het niet om het hoofdingrediënt, maar om de toevoegingen van het gerecht. Hierbij kan je denken aan de dressings, manier van bereiden en de sausjes bij het gerecht. Deze zijn in de meeste gevallen sterker van smaak dan de basis ingrediënten.

Streekgerechten en het volume

Vaak is het zo dat als je op een bepaalde locatie, zoals een regio of wijnstreek, je vooral specifieke wijn en spijs terugvindt, dat deze combinaties vaak de moeite waard zijn. Is het een regio waar vooral lam wordt gegeten? Dan zal de wijn uit deze streek goed passen bij lam. Een mooi voorbeeld van een goed gegrild stukje vlees is de malbec. Deze is geweldig te combineren met een prachtige biefstuk. Ook is het belangrijk om het volume van het gerecht in de gaten te houden. Zwaardere gerechten zoals stoofschotels die krachtig en kruidig zijn hebben ook een vergelijkbare wijn nodig. Een salade kan juist vaak gecombineerd worden met een mooie lichte en frisse wijn. Wat je misschien niet direct verwacht, maar wat ook tot de mogelijkheden behoort is een stukje vis combineren met een lekkere lichte rode wijn.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *