Pittige kipburger met frisse yoghurt dressing

Recept hoeveelheid: 4 burgers
Burgers. Je kunt mij hier écht voor wakker maken. Deze burger van kipgehakt is zelfgemaakt en heeft een lekkere, pittige smaak. De frisse yoghurt dressing zorgt voor een mooi smaakcontrast.
Print het recept

Ingrediënten

Ingrediënten voor de burger

  • 300 gram kipgehakt
  • 2 theelepels gedroogde dragon
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • halve rode peper zonder zaadjes
  • 1-2 eetlepel paneermeel
  • peper naar smaak
  • 25 gram bakboter

Ingrediënten voor de broodjes

  • 4 kaiser broodjes afbakbroodjes
  • 1 ei
  • 2 theelepels sesamzaad
  • een paar blaadjes ijsbergsla
  • 1 to maat

Ingrediënten voor de frisse yoghurt dressing

  • 2 - 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 limoen
  • 3 gram verse bieslook
  • Peper naar smaak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor voor de kaiserbroodjes. De dressing voor de burger maak je door de Griekse yoghurt te mengen met het rasp van 1 hele limoen en het sap van een halve limoen. Meng dit goed door elkaar. Is het te zacht van textuur, voeg dan een beetje Griekse yoghurt toe. Snij de bieslook fijn en meng alles, met eventueel peper, goed door elkaar. De dressing is nu klaar.
  2. Verwijderd vervolgens de pitjes uit de rode peper en snij een halve rode peper in kleine, fijne stukjes. Het kipgehakt meng je met de dragon, knoflookpoeder, paprikapoeder, fijne halve rode peper en paneermeel. Kneed met je handen alles goed door elkaar. Als het gehaktmengsel te nat is, kun je nog een beetje paneermeel toevoegen. Verdeel het gehakt vervolgens in vier evengrote ballen en maak hiervan burgers met je handen of met een burgerpers.
  3. Met de broodjes wilde ik iets speciaals doen, wat onwijs simpel is! Klop 1 ei los in een kommetje. Bestrijk de kaiserbroodjes voor het afbakken met het ei en strooi hierover heen ongeveer 2 theelepels sesamzaad. Het ei zorgt ervoor dat het broodje een mooie, bruine kleur krijgt en dat de zaadjes erop blijven plakken. Een makkelijk trucje met een groot resultaat.
  4. Verwarm een koekenpan en laat de boter hierin smelten. Leg de burgers in de pan en bak ze rondom bruin in ongeveer 6-8 minuten. Snij ondertussen de tomaat in dunne plakjes en haal een paar blaadjes sla van de krop ijsbergsla af.
  5. Voor het beleggen van de broodjes begin je met een blaadje ijsbergsla onderop. Leg hierop de burger, vervolgens de tomaat en tot slot 1 à 2 lepels van de yoghurt dressing. Zet de bovenkant van het broodje er schuin op en eet smakelijk!

Notities

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie