Cheesecake brownie met gezouten karamel

Recept hoeveelheid: 1 taart
Bars met smeuïge, zachte chocolade brownie als bodem, een frisse laag cheesecake met een krokant topping en om het af te maken de gezouten karamel. Echt een waanzinnige combinatie ♥.
Print het recept

Ingrediënten

Ingrediënten voor de brownie

  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gam roomboter (ongezouten)
  • 200 gram pure chocolade (85%)
  • 3 eieren
  • 100 gram patent bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout

Ingrediënten voor de cheesecake

  • 250 gram naturel roomkaas (ik gebruik MonChou)
  • 125 gram zure room
  • 75 gram witte suiker
  • 2 eieren

Ingrediënten voor de gezouten karamel

  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 1 flinke tl grof zeezout

Benodigdheden

  • Vierkant bakvorm
  • Bakpapier
  • Garde
  • Spatel
  • Mixer (of keukenmachine)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht). Bekleed een vierkante bakvorm met het bakpapier. Kook water in een waterkoker en leg het blikje gecondenseerde melk in een ruime pan. Zorg dat het blikje onder water blijft liggen voor 1,5 uur. Voeg indien nodig tussentijds water toe.
  2. We beginnen met het brownie beslag. Klop de eieren met de lichtbruine basterd suiker tot een egaal beslag. Smelt in een steelpan op laag vuur de chocolade met de boter.
  3. Giet de gesmolten chocolade-boter langzaam bij het suikermengsel en meng het goed door elkaar. Spatel de bloem, bakpoeder en zout door het beslag. Giet het brownie beslag nu in de met bakpapier beklede bakvorm en zet deze even aan de kant.
  4. Het cheesecake mengsel is de volgende laag. Mix de roomkaas, de zure room, de suiker en eieren met een mixer of keukenmachine door elkaar tot een glad beslag. Giet het cheesecake mengsel nu over de brownie. Zet het geheel voor ±50 minuten in de oven.
  5. Als de cheesecake brownie gestold en lichtbruin gekleurd is haal je deze uit de oven. Check goed met een sateprikker of de taart van binnen gestold is. Laat de taart vervolgens even afkoelen.
  6. Als finish touch tot slot de karamelsaus. Haal het blikje uit de pan met kokende water en doe de inhoud in een schaal. Roer de karamel goed door en strooi het grove zeezout er overheen. Bestrijk de cheesecake met een dun laagje karamelsaus en laat de taart afkoelen.

Notities

Tip! Bij mij ging het mis... Na het afkoelen en het bestrijken met karamelsaus bleek dat de brownie nog niet helemaal goed gerezen was in het midden. Controleer dus extra goed of de binnenkant van de brownie ook goed droog is.

© Recept & fotografie: Kim Alstede - De Genietende Foodie