Zelf een sauna bouwen? Ook jij kan het!

Altijd al een eigen sauna willen hebben? Dan is het goed om te weten dat je hem zelf kunt bouwen. Een bouwpakket met werktekening, wat gereedschap en een paar handige vrienden. Meer heb je niet nodig.

Met zijn twee of met meer?

Sauna’s kun je als bouwpakket kopen, maar je kunt er ook een op maat laten maken. Dat maakt dat er altijd een sauna beschikbaar is die past in de ruimte die jij voor ogen hebt. Je hebt tweepersoons sauna’s, maar ook sauna’s die geschikt zijn voor meer personen. Ook in soort sauna is er variatie. Zo kun je gaan voor de traditionele Finse sauna, maar ook voor een infraroodsauna. Het is maar net welke het best bij jou en je wensen past!

De voorbereiding

Voor je je handige vrienden oproept om te komen klussen, moet je zelf even wat dingen op een rijtje zetten. Hoeveel vierkante meter je over hebt in je huis bijvoorbeeld. Maar ook welk soort sauna en welke saunakachel je wenst. Ga je voor een saunakachel 380 volt, dan heb je misschien andere aansluitingen nodig dan als je een andere saunakachel kiest. Het is slim om dit vooraf goed in kaart te brengen. Vervolgens ga je in de showroom verschillende sauna’s bekijken. Dit geeft net even wat meer beleving dan een sauna van een plaatje kopen.

Naar wens

Is er een standaard model dat precies past op de plek waar je de nieuwe sauna hebben wilt? Dan heb je mazzel. Een bouwpakket is dan het enige dat je nodig hebt. Voordeel hiervan is dat het qua kosten vaak iets gunstiger is, als je voor een standaard model gaat. Nadeel kan zijn dat hij niet helemaal naar je wensen is. Als je hem zelf neerzet, kun je daar vast nog wat aan doen. Het is verstandig om te zorgen dat de vloer stabiel is. Zet je de sauna in de tuin? Zorg dan bijvoorbeeld voor een stabiele tegelvloer.

Knisperend vuurtje of stekker in stopcontact

Overigens hadden we het net over een saunakachel van 380 volt, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een houtkachel. Vooral als je de sauna in je tuin installeert. Een knisperend houtvuur geeft net een extra dimensie aan de saunabeleving. Natuurlijk kleven hier ook nadelen aan. Bijvoorbeeld dat het langer duurt voor de sauna op temperatuur is. Vind je dat niet erg, dan is er niks aan de hand. Wil je lekker snel in de sauna? Kies dan voor een elektrische kachel.

Geef een reactie